Život s infláciou: Ako sa s ňou vyrovnať?

intro

Vyššie ceny za potraviny, energie a ďalšie bežné výdavky spôsobujú finančné problémy nejednej domácnosti. Mnohí tak rozmýšľajú, akým spôsobom efektívne zabojovať proti inflácii a ušetriť aspoň zopár eur mesačne. Dobrou správou je, že sa to dá niekoľkými spôsobmi.

Oplatí sa sporiť?

Každá domácnosť by mala mať určitú finančnú rezervu, ktorá ju v ťažkých časoch zachráni. Veľkosť finančnej rezervy sa odvíja od potrieb samotnej rodiny. Väčšina odborníkov odporúča odkladať si 10 % z celkového mesačného príjmu domácnosti.

Sporenie v čase inflácie ale nemusí byť také výhodné, pretože peniaze strácajú na svojej hodnote. Preto je dobré popremýšľať, či časť z nich nezainvestujete, aby vám niečo zarobili alebo aspoň vykryli straty. Investovať v dnešnej dobe môžete do rôznych finančných nástrojov a komodít, ako vzácne kovy, akcie, fondy či nehnuteľnosti.

Pôžička a inflácia: Veľký risk?

Požičiavanie v čase zvyšovania cien nemusí byť také výhodné. Banky totiž zvyšujú úroky, ktoré pri dlhších fixáciách dosahujú svoje maximá. Kúpu nehnuteľnosti alebo čohokoľvek iného je preto nutné si dobre premyslieť. Zvážte, či s kúpou nejaký čas nepočkáte.

Ak ale máte stabilný príjem a súrne potrebujete nové bývanie alebo auto, dbajte na zníženie rizík spojených s pôžičkou. Spočítajte si, akú výšku splátky Váš rozpočet unesie a zvoľte aj dostatočne dlhú dobu jej fixácie. Uchránite sa tak pred možnosťou, že jej zvýšenie zhorší vašu ekonomickú situáciu. Úroky sa totiž v súčasnosti neustále zvyšujú.

Vedeli ste, že …

… v septembri 2022 dosahovali hypotéky s 10-ročnou fixáciou až 4,3 %? Táto hodnota však nie je ani zďaleka konečná a s rastúcou infláciou sa bude zvyšovať. Ak teda rozmýšľate nad pôžičkou, vybavte si ju čím skôr a fixujte na čo najdlhšie.

Vyskúšajte jednať o zvýšení platu

Ďalším efektívnym riešením na boj proti inflácii je zvýšenie platu. Niektorí zamestnávatelia pri inflácii zvyšujú mzdu automaticky. Ak máte vo svojej pracovnej zmluve doložku o možnosti zvýšenia mzdy, stretnite sa so svojim nadriadeným a skúste nájsť spoločné riešenie.

Jednanie o zvýšení platu nemusí byť príjemné. Rozhodne však stojí za vyskúšanie.

Jednanie môže byť prospešné pre vlastníka aj nájomníka.

Jednajte aj o nájomnom

Zvyšovanie cien neplatí len pre potraviny a energie. Ovplyvňuje aj ceny nájmov. Ak sa vám majú náklady na prenájom zvýšiť alebo sa už zvýšili, dohodnite si stretnutie s prenajímateľom. Zistite, či sa neviete na konečnej sume za bývanie dohodnúť a mierne ju znížiť. Mnohí vlastníci zodpovedným nájomcom radi cenu dočasne znížia.

Naopak, ak nájomnú nehnuteľnosť vlastníte, porozprávajte sa o situácii s nájomcom. Zvýšené náklady na energie môžete skúsiť rozdeliť medzi obe strany.

Aj v tomto prípade platí, že jednanie nie je veľmi príjemnou záležitosťou, no veľakrát môže viesť k riešeniam výhodným pre obe strany.

Vizualizácia projektu Viladomy Eco-Hydro, do ktorého môžete investovať aj Vy.

Šetrite a zhodnoťte svoje financie

Na ťažkú dobu, ktorá prichádza so zvyšovaním cien a infláciou, je dôležité sa správne pripraviť. Základom je vedieť, ako ušetriť aj na bežných výdavkoch a ako financie zhodnotiť. Ideálne je investovať do oblastí, ktorým sa v súčasnosti darí. Zvoľte relatívne stabilné aktíva, ako napríklad nehnuteľnosti. Investujte pravidelne, aj menšie čiastky. V našich ďalších článkoch sa dočítate, ako začať investovať a nepopáliť sa, či ako si vybrať správny realitný investičný projekt.