Ako začať investovať a nepopáliť sa?

intro

Kým investovanie bolo v minulosti výsadou tých, ktorí mali veľký majetok, v súčasnosti je čoraz dostupnejšie aj pre bežných ľudí. Problém je však v tom, že aj napriek rastúcej dostupnosti a výhodám, ktoré so sebou investovanie prináša, zhodnocuje svoje financie len malé percento Slovákov. Mnohí nevedia, ako na to, prípadne sa boja, že o majetok prídu. Ako začať investovať a nespraviť zbytočné chyby?

Spravte si plán

Ešte predtým, ako sa rozhodnete peniaze investovať, si dobre premyslite svoj investičný plán a cieľ. Plán by mal obsahovať:

  • Spôsob investovania – znamená to, či budete investovať sami, s pomocou odborníka (finančného poradcu), alebo prostredníctvom banky. Ak sa rozhodnete pre investovanie na vlastnú päsť, môžete využiť služby brokerov. Sú to spoločnosti, cez ktoré sa investuje.
  • To, ako často chcete investovať – pravidelné investovanie po malých čiastkach je pre začiatočníkov najideálnejšie. Financie vám pri bežnom fungovaní nebudú chýbať, no pritom vám môžu zarobiť peknú čiastku.
  • Do čoho budete investovať – každý finančný inštrument má nejaké výhody aj nevýhody. O jednotlivých možnostiach si naštudujte bližšie informácie, aby ste vedeli, aké riziká sa s nimi spájajú.

Vyberte si správny finančný inštrument

Pre začiatočníkov sú ideálnou voľbou nízkorizikové fondy či cenné kovy, ktoré majú stabilnú hodnotu. V časoch, keď sa ostatným inštrumentom nedarí, ich cena sa zvyšuje.

Pri výbere finančného inštrumentu, respektíve finančného poradcu (sprostredkovateľa), si dajte pozor na všetky poplatky, s touto službou spojené.

Ako začínajúci investor si prídete na svoje aj pri nehnuteľnostiach, do ktorých možno investovať aj prostredníctvom nákupu akcií realitných firiem na burze (REIT). Často dostupnejšou alternatívou je investícia do konkrétneho projektu overeného odborníkmi, cez realitný crowdfunding. V rámci neho môžete do realitných projektov investovať už od 100 eur.

Ďalšou výhodou tejto možnosti je fakt, že väčšina crowdfundingových platforiem nevyberá žiadne správcovské poplatky.

Rada odborníka

Nezabudnite ani na zdaňovanie príjmov z investícií. Výška daňovej sadzby je v hodnote 19 %, resp. 25 %. K nej sa následne v niektorých prípadoch pripočítava ešte 14 %, a to zdravotné odvody.

Investujte len toľko, koľko si môžete dovoliť

Než sa pustíte do investovania a zhodnocovania svojho majetku, uistite sa, že financie, ktoré ste na to určili, vám počas mesiaca nebudú chýbať. Okrem toho musíte mať aj dostatočne veľkú rezervu.

Veľkosť finančnej rezervy by sa mala rovnať vašim trojmesačným výdavkom. Ak by sa teda náhodou stalo, že prídete o príjem, budete mať dostatok času tento problém vyriešiť aj bez toho, aby ste museli siahnuť na vaše investície.

Počítajte s určitým rizikom

S každým investovaním prichádza určité riziko. Platí to aj vtedy, keď si dávate pozor a investujete do stabilnejších finančných inštrumentov a komodít.

Dobrou správou však je, že riziko môžete znížiť na akceptovateľnú mieru rizika. Jedným z riešení sú menej rizikové investície, ku ktorým patria napríklad nehnuteľnosti. Druhým riešením je diverzifikácia portfólia. Pri investovaní nezabúdajte ani na online bezpečnosť a ochranu údajov.

výhľad do budúcnosti
Zdroj: Unsplash.com

Nerozhodujte sa pod tlakom a nepanikárte

Investovanie je dlhodobá aktivita. Ak náhodou dôjde k poklesu vašich investícií, nepanikárte a nerobte unáhlené rozhodnutia. Väčšina trhov sa správa cyklicky, teda po poklese prichádza nárast a naopak. Ďalšie kroky si dobre premyslite a keď neviete, čo robiť, obráťte sa na odborníka.