Investičný zámer - prvá vec, od ktorej sa odrazím alebo úplne zastavím

intro
  1. ÚVOD
  2. INVESTIČNÝ ZÁMER
  3. LOKALITA
  4. TRH
  5. ÚZEMNÉ PLÁNY A POVOLENIA
  6. ČASOVÝ PLÁN REALIZÁCIE
  7. FINANČNÁ ANALÝZA
  8. SWOT ANALÝZA
  9. ZABEZPEČENIE
  10. KĽÚČOVÍ ĽUDIA

Toto je to prvé, s čím prídeme do kontaktu. Investičný zámer, biznis plán, architektonický projekt, resp. len jednoduchá idea, vízia.

Ako môže vyzerať investičný zámer?

Napríklad takto:

„Chcel by som postaviť rezidenčné nehnuteľnosti na nezastavanom pozemku v blízkosti navštevovanej obce turistami s nedostatkom ubytovacích zariadení.“ 

Alebo „chcel by som postaviť bytové jednotky v obľúbenej zastavanej časti mesta s prenajatým pozemkom a hotovou architektonickou štúdiou.“

Alebo „chcem kúpiť starú budovu, zrekonštruovať ju a urobiť z nej modernú polyfunkciu. Na kúpu budovy si chcem časť peňazí požičať od cwordfundingu. Na rekonštrukciu mi požičia banka.“

Či takto - „chcem postaviť družstvo, vychovať tam stádo divých zvierat a bio mäso predávať do luxusných reštaurácii po celom Rakúsku.“ 

Tých investičných zámerov, ideí, je skutočne veľa. Niektoré sú spracované lepšie, iné horšie. 

Developeri chcú predať svoju ideu a získať tak financovanie pre svojinvestičný projekt. Toto je obvykle pre nás prvý vstup, ktorý potrebujemesvedomito filtrovať. Od tohto bodu sa môžeme rýchlo odraziť, resp. to úplnezastaviť – ako sa ľudovo hovorí, zmietnuť zo stola.

V sérii blogov o due diligence investičných príležitostí pochopíte, akým zložitým procesom musí prejsť každý jeden investičný zámer, kým sa dostane vo finálnej verzii do KLUBU INVESTOROV.

Väčšinu zámerov vytriedime

Okrem tých nekvalitných, žiaľ, existujú aj kvalitné investičné zámery, ktoré momentálne nie sme schopní podporiť.

Napríklad, investičné príležitosti mimo Slovenska - v tejto chvíli nemáme dostatočnú skúsenosť, aby sme tak komplexné realitné projekty vyhodnocovali v inej jurisdikcii ako je Slovenská republika.

Alebo ak ide o tzv. moloch, ktorý spotrebuje milióny až desiatky miliónov eur. Momentálne KLUB INVESTOROV nedokáže financovať tak veľké projekty a spolupodieľať sa na výnosoch z investičných príležitostí, ktoré vyžadujú investíciu nad 1 milión eur. 

A potom sú to investičné zámery mimo nášho záberu. Ako startupy, resp.začínajúce spoločnosti, ktoré potrebujú finančnú injekciu na štart svojho biznisu.Občas dostaneme dopyt na podporu podobného projektu. 

Toto nie je naša parketa. Aj keď sú startupy tak populárne medzi investormi, pre mňa osobne sú veľmi rizikové bez zásadného zabezpečenia. Hop, alebo trop. 9 z 10-tich startupov nevyjde. No ten 10-ty mi môže zarobiť za všetkých 9. Nie som stotožnený s touto investičnou taktikou.

Držme sa nehnuteľností

Investície do nehnuteľností a realitných projektov sú príležitosti, ktoré vieme zodpovedne vyhodnotiť, pre investorov zabezpečiť a dôkladne pripraviť pre investíciu so spravodlivým výnosom.

Investičný zámer je teda prvou vstupnou informáciu od developera, resp. od hlavného investora. No je to len začiatok cesty, ktorá nás čaká počas due diligence investičných príležitostí.

Ak náhodou číta tento blog developer, resp. hlavný investor a má svoj investičný zámer, ktorému dôveruje, resp. ho už realizuje, no potrebuje investíciu, nech nám napíše na [email protected].

Jednou z veľmi dôležitých súčastí tohto realitného biznisu je lokalita, resp. miesto, kde sa investičný zámer vykoná. Toto bude zaujímavou témou ďalšieho blogu. Rozhodne si to prečítajte.

Myslím, že lokalita je najpodceňovanejšou komoditou vo svete biznisu. A to v akomkoľvek. V ďalšom článku vám napíšem moju skúsenosť, ako dokáže zlé miesto výrazným spôsobom ublížiť biznisu. A naopak.

Lokalita neovplyvňuje len biznis s nehnuteľnosťami.

Stačí, že predávate hotdogy na zlom rohu ulice a môže vás to zmiesť z podnikateľského sveta. Lokalita môže byť aj miesto, kde ste sa rozhodli distribuovať výrobky cez váš internetový obchod. Miesto, kde ste si zriadili lyžiarsky vlek v dobe otepľovania. 

Ak si zle vyberiete lokalitu, môže to rozhodnúť ako o vašom úspechu, tak ovašom páde. A to aj pri tom najpresvedčivejšom biznis pláne, aký som v životemal tú česť vidieť.

Držím vám palce na ceste za pasívnym príjmom ..