FinTech Media Choice - mzdy, blockchain a bývanie

intro

Načerpajte informácie z výberu článkov iných médií. Naše zhrnutie každého z nich Vám ušetrí čas. Nájdete tu novinky zo sveta financií, technológií, aj nehnuteľností.

Úprava NBS, ktorá má zabrániť príliš vysokým hypotékam v dôchodkovom veku, už vstúpila do platnosti - NBS mení a dopĺňa dve opatrenia, ktoré sa týkajú úverov na zabezpečenie nového alebo zlepšenie už existujúceho bývania. Od 1. januára 2023 bude pre slovenských spotrebiteľov ťažšie získať úver so splatnosťou presahujúcou až do dôchodkového veku, teda po 65. roku. Zároveň bude ale po novom možné zohľadniť úspory v nákladoch na energie na získanie vyššieho objemu úveru aj s dlhšou splatnosťou. Cieľom je zvýšenie dostupnosti financovania obnovy domov a podpora transformácie na zelenú ekonomiku.

Európska centrálna banka by mohla pristúpiť k prudkému zvýšeniu úrokových sadzieb, keďže ekonomika sa prepadá do recesie - Inflácia v eurozóne dosiahla v auguste 9,1 % a vzhľadom na pokračujúci tlak na ceny energií sa očakáva, že v nasledujúcich mesiacoch dosiahne dvojcifernú úroveň. Referenčná sadzba ECB je v súčasnosti na nulovej úrovni. Hrozí teda, že spotrebiteľské ceny vyletia ešte vyššie a pripadá do úvahy náhle zvýšenie sadzieb o 75 bázických bodov. Očakáva sa, že Európska centrálna banka pristúpi k sérii zvyšovania sadzieb a obetuje rast v regióne kvôli rastúcim životným nákladom, ktoré hrozia ešte vyšším rastom.

V roku 2026 má byť na svete viac ako 5,2 miliardy používateľov digitálnych peňaženiek - Digitálne peňaženky používa v súčasnosti približne 3,4 miliardy ľudí. Podľa štúdie Juniper Research má tento počet do roku 2026 prekonať 5,2 miliardy, teda až 60 % svetovej populácie. Rýchly nárast sa očakáva najmä v ázijsko-pacifických krajinách, kde rastie prístup k online pripojeniu. Vysoko konkurenčné prostredie núti predajcov prinášať pridanú hodnotu v podobe nových služieb. Výskum taktiež označil QR kód za najpopulárnejší typ transakcie a odporúča predajcom integrovať vernostné funkcie, ktoré podnietia obchodníkov prijať tento typ platieb.

Klesol počet dokončených bytov. Najhoršia situácia je v Bratislavskom kraji - V druhom štvrťroku sa podľa Štatistického úradu SR na Slovensku dokončilo 4685 bytov, čo je medziročne o 3,8 % menej. 70 % z nich bolo rodinných domov. Najhoršie je na tom Bratislavský kraj, naopak Nitriansky kraj zaznamenal 40 % nárast. V porovnaní s obdobím pred pandémiou sa na Slovensku dokončuje viac bytov, najvýraznejší rast zaznamenali Prešovský (+43 %) a Žilinský (+32 %) kraj. V druhom kvartáli taktiež medziročne klesol počet nových stavebných povolení. Vydalo sa ich o 4 % menej, než pred rokom. Zároveň ale o 25 % viac, než pred pandémiou.

Minimálna mzda sa na Slovensku zvýši. V porovnaní s európskymi krajinami je ale jedna z najnižších - V budúcom roku ma vzrásť zo 646 na 700 eur. Aj napriek zvyšovaniu ale za väčšinou krajín EU zaostávame čoraz viac. Slovensko podľa prezidentky Konfederácie odborových zväzov SR je ekonomický model Slovenska dlhodobo budovaný na nízkych mzdách a lacnej, nízko kvalifikovanej pracovnej sile. „Úroveň miezd do istej miery ovplyvňujú aj zamestnanci, cez schopnosť si mzdy organizovane vyjednať v odboroch."

Web3 – nový digitálny priestor bez hraníc - Web3 má zmeniť súčasný systém kontroly obsahu a dát užívateľov na internete. Pomocou technológie blockchainu a umelej inteligencie má vytvoriť slobodnejší digitálny priestor, založený na princípoch decentralizácie a rovnosti, transparentnosti, ale aj tokenizácie a automatizácie. To má priniesť demokratizáciu online priestoru - vrátiť ho do rúk užívateľov a tvorcov.

Vysvetlenie hlavnej aktualizácie Etherea "Merge" - Blockchain Etherea sa má zlúčiť so samostatným blockchainom, čím sa radikálne zmení spôsob spracovania transakcií a vytvárania nových tokenov Ether. Aktualizácia zníži množstvo energie potrebnej na vytváranie nových mincí a vykonávanie transakcií. Nový systém, známy ako "proof-of-stake", podľa vývojárov zníži spotrebu energie blockchainu Ethereum o 99,9 %. Práve pre veľkú spotrebu je väčšina blockchainov, vrátane bitcoinového, terčom kritiky niektorých investorov a ochrancov životného prostredia.

Príjemné čítanie!