FinTech Media Choice - investovanie a zdravšie domovy

intro

Načerpajte informácie z výberu článkov iných médií. Naše zhrnutie každého z nich Vám ušetrí čas. Nájdete tu novinky zo sveta financií, technológií, aj nehnuteľností.

Vláda rozhodla o zastropovaní cien energií pre firmy - V prípade schválenia štátneho rozpočtu na rok 2023 majú byť zmrazené na úrovni 199 eur za MWh pre elektrinu a 99 eur za MWh pre plyn. „Štát uhradí 80 % z toho, čo bude nad túto určenú úroveň. Napríklad ak firma nakúpi elektrinu za 199 eur, štát jej nemusí platiť nič. Ak podnikateľ nakúpi elektrinu za 500 eur, rozdiel je 300 eur a 80 % z toho zaplatí zamestnávateľovi štát,“ povedal predseda vlády Eduard Heger. Osobitné riešenie čaká na firmy, ktoré fungujú s prívlastkom „energeticky náročné“.

Anketa odborníkov: Ako investovať eurá v neistých časoch inflácie a hroziacej recesie? - V ankete TRENDU odpovedajú siedmi experti. „V súčasnosti sa nehrá o to, kde najlepšie zhodnotiť peniaze, ale ako minimalizovať straty. Minimalizovať straty je možné jedine investovaním do reálnych aktív, ale aj pri nich treba počítať s miernym poklesom ceny," uvádza Markéta Šichtařová. Každý z expertov odporučil vlastnú stratégiu.

Pre koho je určený práve schválený druhý balík inflačnej pomoci v objeme 15,6 milióna eur? - Jednorazový finančný príspevok vo výške 100 eur je určený pre najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva, ktoré nezasiahla doterajšia inflačná pomoc. Nariadenie vlády o inflačnej pomoci vyplácanej automaticky nadobúda účinnosť od 28. októbra 2022.

Technológie formujúce budúcnosť FinTech - Budúcnosť ekosystému FinTech sa nesie na rôznych stavebných kameňoch, bez ktorých by solídny pokrok poháňajúci tento sektor nebol možný.

  • Podľa Cambridgeského centra pre alternatívne financie 90 % FinTech firiem už v nejakej forme využíva umelú inteligenciu pre inteligentnejšie riešenia.
  • Okrem rýchlosti, škálovateľnosti, flexibility a rýchlejšieho nasadenia cloud computing výrazne zvyšuje bezpečnosť prostredníctvom automatizovaných a zabudovaných bezpečnostných kontrol. FinTech je vždy spojený s rizikom správy citlivých údajov a dodržiavaním priemyselných predpisov.
  • Sila blockchainu pri narúšaní zastaraných finančných systémov je obrovská. Prostredníctvom aplikácie technológie distribuovanej účtovnej knihy, je možné zaznamenávať, zdieľať, synchronizovať a distribuovať údaje v rôznych dátových úložiskách v reálnom čase.
  • Medzi FinTech firmami sa vo veľkej miere presadzujú možnosti komunikácie prostredníctvom internetu vecí, ktoré umožňujú komunikáciu väčšieho počtu zariadení v prepojených sieťach, od bezdrôtových a koncových zariadení až po centralizované riadenie kontroly.
  • S tým, ako svet smeruje k otvorenému bankovému systému, sa otvorené bankové rozhrania API a služby stávajú samozrejmosťou. Tieto rozhrania API sú rozhodujúce pri vytváraní bezproblémového používateľského prostredia a zároveň pri zabezpečovaní informácií prostredníctvom koncových bodov.

Nedávno sme zachytili

Najväčší úspech slovenských startupov. Around kúpili Američania za stovky miliónov dolárov - „Prišlo to prirodzene, keďže z dát a analýz sme videli, že užívatelia Aroundu už používajú Miro produkt a naopak. Zvážili sme rôzne variácie spoločnej kolaborácie, našli spoločnú víziu, ktorá posilní obe značky a prinesie užívateľom lepší zážitok,“ vysvetľuje CEO startupu. Around mal podľa jeho slov viacero ponúk na akvizíciu, avšak stratégia s Miro im dávala najväčší zmysel. Andrej Kiska ml. hovorí, „že startupový ekosystém je ako snehová guľa, ktorá sa postupne nabaľuje. Tá slovenská sa vďaka Around nabalila poriadne."

V nezdravých domovoch žije výrazné percento Slovákov - Podľa štúdie Healthy Homes Barometer až 163 miliónov Európanov je denne vystavených aspoň jednému zo štyroch faktorov, ktoré nepriaznivo vplývajú na vnútorné prostredie a zdravie človeka. Potenciál na zlepšenie vnútorného prostredia v sebe nesú nielen domácnosti, ale aj školy a pracoviská. „Údaje v štúdii ukazujú, že zdravé rekonštrukcie majú veľký význam. V dlhodobom horizonte – do roku 2050 môže Slovensko získať až dve miliardy eur v podobe kumulatívnych ekonomických prínosov. To znamená, že ak teraz zainvestuje do zdravých rekonštrukcií primárne škôl a verejných budov, v dlhodobom meradle bude môcť tieto rekonštrukcie vyhodnotiť ako úspešné a jednotlivé objekty ušetria značné množstvo financií na vynaložených energiách, materiáloch, atď.,“ hovorí Zdeněk Okáč.

Príjemné čítanie!