Finančná gramotnosť Slovákov je nízka, ako ju zlepšiť?

intro

Úroveň finančnej gramotnosti Slovákov je podľa viacerých prieskumov vykonaných za posledné roky nízka. Najväčší vplyv na ňu má vzdelanie, no sčasti ju ovplyvňuje aj veľkosť mesta, z ktorého človek pochádza a sociálne prostredie. Nesprávne finančné návyky a finančná nevedomosť Slovákov totiž príliš netrápia. Vo veľkom však ovplyvňujú dôležité životné rozhodnutia.

Slováci si veria viac, ako by mali

Prieskumov o finančnej gramotnosti Slovenska nie je príliš veľa, čo možno hovorí samo za seba), no aj z tých zopár sa dá veľmi jednoducho zistiť, ako na tom sme. V prieskume z roku 2020, ktorý vykonala spoločnosť OVB, vyhlásilo 9 z 10 Slovákov, že rozumie financiám. Konečné štatistiky prieskumu však ukázali niečo iné. Priemerný výsledok Slovákov bol totižto len 62 bodov zo 100.

Prieskum ale ukázal aj zopár pozitív. K nim patrí napríklad skutočnosť, že Slováci sa snažia sporiť svojim deťom minimálne 25 eur mesačne. Mnohým sa tiež darí odkladať si z výplaty aspoň 100 eur mesačne. Slovákom nie je cudzie ani plánovanie výdavkov. Robí tak približne 70 % opýtaných.

Vedeli ste?

Viac ako polovica Slovákov minie desatinu svojho rodinného rozpočtu na zábavu a 31 % Slovákov minie 30 % svojho príjmu na koníčky. Najmenej míňajú Slováci na kultúru.

S dôchodkami je to horšie

V odkladaní určitej čiastky z výplaty sa Slováci zlepšili, no v rámci sporenia na dôchodok sme na tom výrazne horšie. Podľa prieskumu si naň odkladajú len 4 z 10 opýtaných. Plán sporenia na dôchodok má len 28 % Slovákov a z nich ho dokáže dodržiavať približne polovica.

Nízka úroveň finančnej gramotnosti trápi aj slovenských žiakov

Problém s finančnou gramotnosťou začína už na základných a stredných školách. Žiaci nemajú dostatok vzdelávacích aktivít v oblasti finančnej gramotnosti, čo vedie k nesprávnym finančným rozhodnutiam už v nízkom veku.

To, že úroveň finančnej gramotnosti slovenských žiakov je podpriemerná, potvrdzuje štúdia PISA z roku 2018. V nej získalo Slovensko 481 bodov, pričom priemer ostatných krajín bol na úrovni 505 bodov. Nižší výkon, ako Slovensko, získalo v štúdii už iba Čile.

Zdroj: Unsplash.com

Ako zvýšiť finančnú gramotnosť?

Jednou z možností, ako zvýšiť finančnú gramotnosť, je zaradiť do škôl viac vzdelávacích aktivít, ktoré budú žiakov učiť základné informácie o peniazoch už v nízkom veku. Ministerstvo školstva ešte v roku 2020 uviedlo, že v tomto smere bude školy a pedagógov podporovať, no výrazné zmeny zatiaľ nie je vidno.

Na pomoc pedagógom a žiakom zriadilo pred niekoľkými rokmi ministerstvo financií portál edukačného charakteru Edu-centrum.sk, ktorý však nebol aktualizovaný už päť rokov. Ľudia, ktorí si túžia zlepšiť finančnú gramotnosť tak majú k dispozícii len jeden oficiálny portál od štátu, ktorým je Fininfo.sk.

Iným riešením, ako zvýšiť finančnú gramotnosť, je samoštúdium. K dispozícii je množstvo zahraničných zdrojov a odporučiť môžeme aj niekoľko slovenských. Okrem článkov na našom vlastnom blogu za zmienku určite stojí aj portál 5peňazí a medzinárodne využívaná stránka Investopedia.

Ako ste na tom Vy? Ohodnotiť svoju investičnú gramotnosť môžete napríklad aj v rovnomennom indexe. Zhodnotenie vašich súčasných vedomostí vám ukáže budúci postup. Nezabudnite však teoretické poznatky nadobudnuté štúdiom aplikovať do praxe, či už pôjde o zodpovedné nakupovanie alebo novú formu investovania.