Ako si vybudovať stabilný pasívny príjem (časť 1.)

intro

Stabilný pasívny príjem vo výške životných nákladov jesnom snáď každého z nás. Ako sa však k nemu dostať? Aj keď budovanie slušnéhopasívneho príjmu zvyčajne trvá až niekoľko rokov, každá cesta sa začína prvýmkrokom. A práve preto sme si pre vás pripravili sériu článkov o pasívnom príjmes názvom “Ako si vybudovať stabilný pasívny príjem”.

Príjem sa dápovažovať za pasívny vtedy, ak jeho tvorba nezávisí priamo od počtuodpracovaných hodín. Jednoducho povedané, pasívnypríjem zarábate počas celého dňa bez toho, aby ste pohli čo i len prstom.

Existuje množstvo typov pasívneho príjmu, ktoré si postupne predstavíme v našom novom seriáli s názvom Ako si vybudovať stabilný pasívny príjem. V dnešnej pilotnej časti si predstavíme pasívny príjem pochádzajúci z investícií do realitného trhu.

Investovanie do kúpy nehnuteľnosti

Kúpa a následný prenájom nehnuteľnosti je jednou z najrozšírenejších stratégií tvorby pasívneho príjmu. Tenje možné vytvoriť väčšinou aj v prípade, ak ste nehnuteľnosť financovali cez hypotekárny úver.Pripravte sa však na istú časovú investíciu do hľadania podnájomníkov anáslednej komunikácie s nimi. Ako prenajímateľ sa totižto budete musieťpostarať o všetko od vypadnutého internetu až po opravu upchatého drezu, čizlyhanie elektroniky patriacej k zariadeniu prenajímaného bytu.

Hlavným negatívom tohto typu pasívne príjmu je pomerne vysoká počiatočná investícia.

Pasívny príjem z realitného crowdfundingu

Investície donehnuteľností sa kedysi považovali za výsadu bohatých, to však v poslednýchrokoch zmenil trend realitného crowdfundingu, ktorýpriniesol možnosť tvorby pasívneho príjmu na základe investícií do realitnéhotrhu aj bežnému obyvateľstvu.

Realitný crowdfunding je jednoznačne najdostupnejšouformou tvorby pasívneho príjmu s minimálnouinvestíciou už od 100 eur.

Investované peniaze prostredníctvom realitného crowdfundingu sa nepoužívajú na nákup nehnuteľností. Namiesto toho putujú do účelových a zabezpečených súkromných pôžičiek realitnému developerovi daného investičného projektu. Výhodou je v tomto prípade vopred stanovené zhodnotenie investície, nakoľko sa spomínané pôžičky poskytujú za dohodnutý úrok. Budúci výnos vašej investície, čiže aj výšku pasívneho príjmu, tak poznáte hneď pri vstupe do investície.

Na slovenskom trhu je jednotkou v realitnom crowdfundingu platforma Investícia Slovensko, ktorá poskytuje možnosť tvorby pasívneho príjmu bez akýchkoľvek poplatkov.

REIT fondy

Tretiu možnosťinvestovania do nehnuteľností predstavujú takzvané REIT fondy, z anglického Realestate investment trust, ktoré investujú predovšetkým do kmeňových akcií zosektoru nehnuteľností. Je to ďalší zo spôsobov, ako si vytvoriť pasívny príjem investovaním do nehnuteľností bez toho,aby ste dané nehnuteľnosti vlastnili.

REIT fondy vytvárajúinvestorovi pasívny príjem tým, že vlastnia nehnuteľnosť produkujúce príjmy. Časťz nich sa následne rozdelí investorom podľa výšky ich pôvodnej investície.

Realitné investičné fondy REIT sú typom podielovýchfondov, ktoré investujú rovnakým spôsobom ako inépodielové fondy, iba so špecifikom investovania do odvetvia nehnuteľností. Môžepritom ísť ako o rezidenčné tak i komerčné nehnuteľnosti.

Viac o tvorbe pasívneho príjmu prostredníctvom investovania do finančných trhov sa dočítate v druhej časti našej série článkov s názvom Ako si vybudovať stabilný pasívny príjem, ktorý nájdete už čoskoro na blogu Investícia Slovensko.

Našli ste chybu? Napíšte na [email protected]