Ako ovplyvní vojna na Ukrajine moje investície?

intro

Aký bude mať konflikt dopad na ceny bytov? Môžem prísť o svoje investície? Ako ovplyvní geopolitická kríza realitný biznis na Slovensku?

Intenzívne vnímame udalosti spôsobené konfliktom na Ukrajine. Súčasná situácia so sebou prináša aspekty, ktoré môžu ovplyvniť realitný biznis aj investície v ňom. Rozumieme potrebe zostať informovaný a preto uvádzame:

5 predikcií a 5 odpovedí, ktoré si musíte prečítať, ak investujete v realitnom sektore

Daná situácia nás núti pozastaviť sa a zamyslieť sa nad tým, aké dopady môže mať pre investície. Toto je 5 predikcií, ktoré môžu nastať.

1) Ceny energií vyletia prudko nahor

Vplyv konfliktu sa prejaví vo forme zvýšenia nákladov na stavebné materiály. Náklady na transport surovín citeľne porastú kvôli cenám ropy a sekundárnym účinkom sa budú šíriť celým dodávateľským reťazcom, čo zvýši náklady na výstavbu developerských projektov.

Developeri budú nútení zvýšiť cenu predávaných nehnuteľností, čo by malo viesť pri zvyšujúcich sa hladinách úrokových sadzieb pri hypotékach k prirodzenému poklesu dopytu po novom bývaní.

Na Slovensku však v realitnom biznise panuje špecifická situácia, nakoľko v posledných rokoch nedokázala ponuka nových bytov a nehnuteľností dostatočne pokryť dopyt. Nedostatok nových bytov na Slovensku sa počíta v desiatkach tisícov. Preto sa realitný sektor, spoločne s bankami na Slovensku, momentálne neobáva výrazného znižovania dopytu po novom bývani a to ani pri ďalšom náraste vstupných nákladov na ich výstavbu.

Omnoho kritickejším sektorom sa stáva situácia veľkovýrobcov v priemysle ako U. S. Steel Košice a Slovalco, ktorých cenotvorba existenčne závisí na cene vstupných energií. Prerušenie, resp. zastavenie výroby a následné prepúšťanie môže mať za dôsledok migráciu obyvateľstva z týchto regiónov do “vyváženejších” krajov Slovenska, ktorých závislosť na priemysle je nižšia.

Dopyt tejto skupiny obyvateľstva po bývaní sa môže prejaviť v pozitívnom zmysle ako zvýšený záujem o bývanie vo väčších slovenských mestách, ktoré majú lepšie diverzifikovaných zamestnávateľov.

Ako to ovplyvní moje investície cez projekt Invest in Slovakia: Naša platforma podporuje projekty geograficky dostatočne “pestré” a v silných ekonomických regiónoch Slovenska s nízkou nezamestnanosťou. Okolie Tatier, Banskej Bystrice či Bratislavy nie sú naviazané na monovýrobu a zamestnanosť vo fabrikách či u veľkovýrobcov.

2) Imigrácia

Slovensko nie je primárnou destináciou imigrujúcich Ukrajincov. Aj tak však po Poľsku a Moldavsku pocítime značný počet utečencov najmä zo západných častí Ukrajiny.

Ako to ovplyvní moje investície cez projekt Invest in Slovakia: Tu vzniká niekoľko príležitostí pre realitno-developerský sektor. V strednodobom horizonte by prílev novej pracovnej sily mohol znížiť cenu práce, čo bude korigovať zvýšenú cenu stavebných materiálov.

Imigrácia pritiahne Ukrajincov do silných ekonomických regiónov Slovenska, kde sa dokážu zamestnať a uživiť tak svoje rodiny. Imigranti pre svoj život budú potrebovať bývanie. A práve do týchto regiónov investinslovakia.eu sprostredkúva svoje investície.

3) Rastúca inflácia

Zvýšenie ceny surovín a energií značne predraží produkciu vo všetkých odvetviach, či už v poľnohospodárstve alebo priemysle. To sa prejaví okamžitým zvýšením cien produktov a tým pádom rastom inflácie, ktorá môže presiahnuť hranicu 10%. Na skrotenie zrýchľujúcej sa inflácie pravdepodobne NBS zvýši úrokové sadzby úverov na bývanie. Menej hypoték, by sa malo rovnať menšiemu dopyt po bytoch.

Podľa tejto rovnice by malo bývanie zlacnieť, ako sme však spomínali vyššie, na Slovensku vo všeobecnosti pozorujeme akútny nedostatok bytov. Preto by zvýšenie úrokových sadzieb nemalo viesť k prepadu dopytu. Trh dostane možnosť očistiť sa od “špekulatívnych” nákupov a kúpy investičných bytov, ktoré sa prenajímajú, resp. ostávajú prázdne.

Ako to ovplyvní moje investície cez projekt Invest in Slovakia: Matematika je jednoduchá. Likvidné finančné prostriedky budú “požierané” znehodnocovaním meny. To znamená, že voľné peniaze na bankových účtoch a v hotovosti významne strácajú a budú strácať svoju hodnotu.

V tomto prípade je esenciálne nedržať finančné prostriedky nevyužité, ale investovať. Pre odvážnejších sa ako vhodná javí investícia do kryptomien. Pre konzervatívnejších investorov je realitný trh stále efektívnou a relatívne bezpečnou voľbou.

Nesmieme zabúdať, že realitný trh historicky stále rastie aj napriek rôznym krízam v 20. a v 21. storočí. Inak tomu pravdepodobne nebude ani teraz.

4) Klesne hodnota eura? Prepadnú sa svetové trhy?

S eurom by uvalené ekonomické sankcie na Rusko extrémne zamávať nemali. Obchodné vzťahy s Ruskom totižto nie sú ťahúnom spoločnej európskej ekonomiky. Našu pozornosť musíme upriamiť iným smerom - k USA.

Hodnota eura sa mení vzhľadom na jej paritu k americkému doláru. A aj keď nešťastným spôsobom, vojna na Ukrajine môže americkému doláru pomôcť. Akciové indexy USA pôjdu hore, pričom tomu výrazne pomôže ohlásený koniec projektu Nordstream 2 a teda zvýšený predaj a vývoz kvapalného plynu z USA ako náhrada "súčasného" dodávateľa plynu - Ruska.

V tejto situácii sa to môže javiť cynicky, no z pohľadu trhu sú vojnové konflikty príležitosťou zarobiť. Trhy sa dokážu veľmi rýchlo prispôsobiť, padnúť, resp. prečkať prvotné obdobie “šoku” z konfliktu a následne veľmi rýchlo rásť a zhodnocovať majetky investorov.

V skutočnosti však nikto nedokáže s určitosťou povedať, ako konflikt s Ukrajinou eskaluje a k akým dôsledkom povedie. Vychádzame len z histórie a faktov, ktoré sú známe z predošlých podobných udalostí.

5) Ako to celé dopadne?

Aj keď je v momentálnej situácii ťažké niečo predikovať, dovoľte nám načrtnút najpravdepodobnejší scénar vývoja.

Primárnym cieľom Ruska je neutralizácia Ukrajiny a odstúpenie východných území. Rusko tiež nemá nevyčerpateľné zdroje a vojenskú operáciu bude potrebovať ukončiť čo najskôr. V záujme Ruska taktiež nie je vyvolať svetový konflikt a zahájiť tak sebadeštrukciu.

Konflikt preto budú obe strany smerovať k rokovaciemu stolu, ako už aj naznačujú aktuálne správy z Kyjeva.

Ukrajina bude nakoniec bez vojenskej pomoci NATO nútená pristúpiť na tento návrh a dosiahne sa stabilizácia situácie. Preto je najdôležitejšie neprepadávať panike a k svojim peniazom pristupovať s chladnou hlavou.

Odporúčanie znie - nedržte peniaze v hotovosti a na účtoch, pretože v dôsledku inflácie prichádzate o značné množstvo ich hodnoty. A práve v tejto dobe to bude skutočne citeľné. Rozumne investujte. Nech sa už rozhodnete investovať do nehnuteľnosti prostredníctvom investinslovakia.eu, alebo niekde inde.

Môžem prísť vďaka vojenskému konfliktu investíciou do nehnuteľnosti o peniaze?

Je nám nesmierne ľúto, že musíme riešiť túto tému a potenciálne dôsledky vojenského konfliktu. No v histórii modernej ekonomiky to nie je nič nezvyčajné. Paradoxne, súčasný konflikt na Ukrajine môže znamenať príležitosť pre realitný trh na Slovensku. Pri odhadovanom počte 100 000 imigrantov (ktorý by podľa slov manažéra profesia.sk pracovný trh zvládol), budú títo ľudia potrebovať bývanie a časť z nich bude zamestnaná v stavebnom odvetví.

Je teda pravdepodobné, aj na základe súčasného dopytu, že realitný trh bude pokračovať v raste. Istú dobu môže zažívať stagnáciu, resp. spomalenie, ale nie jeho zničenie. Prísť o peniaze, ktoré investujete do nehnuteľností, nepokladáme za možné.

Záver

Mierové diskusie medzi Ruskom a Ukrajinou sa môžu tiahnuť dlhšie obdobie. Nálada medzi svetom a Putinom môže byť napätá roky, resp. až po zvolenie novej ruskej vlády. Preto je dôležité neschyľovať sa k pesimizmu, no pokračovať v aktívnom živote a v zhodnocovaní svojho majetku pre seba a pre svoju rodinu.