Ako zvýšiť svoju finančnú gramotnosť?

intro

Nízka úroveň finančnej gramotnosti znamená, že nerozumiete peniazom. To vedie ku zlým rozhodnutiam a rôznym finančným problémom. Ako ako svoju znalosť zvýšiť a vyhnúť sa tak zbytočným chybám? Existuje viacero možností, ktoré môžete vyskúšať.

Správne finančné návyky

Základom dobrých finančných rozhodnutí sú správne finančné návyky. Tie by sa mali učiť už študenti na základných a stredných školách. Bohužiaľ, na Slovensku k tomu často nedochádza. Preto toto vzdelávanie ostáva na nás samých, či našich rodičoch.

K praktickým finančným návykom, ktoré vám môžu pomôcť ušetriť financie, patria:

  • Obmedzte impulzívne nákupy – impulzívne nákupy spôsobujú, že kúpite aj to, čo nepotrebujete. Kúpu každej lacnejšej aj drahšej veci si vždy dobre premyslite. Zistite, či ju budete naozaj využívať a či vám nebude doma len zbytočne zaberať miesto.
  • Nastavte si mesačný rozpočet – na každý mesiac si zadajte sumu, ktorú môžete minúť a snažte sa ju neprekročiť. Cieľom nie je čo najviac sa uskromniť, no získať prehľad. Bez informácií a disciplíny sa nepohnete ďalej.
  • Zbytočne sa nezadlžujte – hypotéky a iné typy úverov si berte len vtedy, keď to skutočne potrebujete (napríklad na kúpu bývania). Vyhnite sa vybavovaniu pôžičky kvôli kúpe nového počítača, či nákupu darčekov na Vianoce.
  • Zistite, čo vám „tajne” ukrajuje z rozpočtu – môže ísť o zbytočné poplatky či pravidelné platby za predplatné, ktoré nevyužívate.
  • Šetrite – nenakupujte veci, ktoré nepotrebujete. Peniaze si radšej odložte a následne investujte.

Tip

Ministerstvo financií zriadilo na finančnú osvetu portál Fininfo.sk, kde nájdete rôzne články orientované na šetrenie a správne nakladanie s financiami.

Ďalšie možnosti zvýšenia finančnej gramotnosti

Úroveň finančnej gramotnosti si môžete zvýšiť aj študovaním informácií v knihách a na odborných portáloch. Pomôcť vám môžu aj rôzne odborné prednášky či kurzy.

Hoci sú teoretické poznatky dôležité, nie vždy stačia. Všetko, čo sa naučíte, nezabudnite aplikovať do praxe. Jednotlivé informácie využívajte pri tvorení mesačného rozpočtu pre vašu domácnosť, pri nakupovaní a predovšetkým investovaní.

Zdroj: Unsplash.com

Zhodnotenie financií investovaním

Každý finančne gramotný človek vie, že financie, ktoré má na bežnom účte alebo doma v trezore, strácajú kvôli inflácii na svojej hodnote. Preto je dobré investovať ich.

Investovanie bolo v minulosti určené len pre určitú skupinu ľudí. Dnes sú niektoré jeho formy k dispozícii pre každého z nás. Medzi tie najprístupnejšie investičné nástroje patria napríklad akcie či fondy, do ktorých môžete investovať cez banku alebo sami.

Dajte si však pozor na nebezpečia a poplatky, ktoré sa s nimi často spájajú. Nebojte sa pýtať a aj keď vždy je najlepšie preštudovať si „malé písmo“ sám, stretnutie s fundovaným odborníkom, či niekoľko otázok na finančného poradcu vám pomôže vytvoriť si základný prehľad. Zistíte tak, na čo si dať pozor a čo stojí za získanie ďalších informácií.

Okrem nich sú populárne aj nehnuteľnosti. Jednou z možností je kúpa bytu a jeho prenájom, aj keď táto forma nepatrí k tým najprístupnejším. Vyžaduje si určité množstvo kapitálu a schopnosť vysporiadať sa s množstvom povinností a starostí s tým spojených.

Na Slovensku, aj v celom svete získava popularitu ďalšia príležitosť, investičný realitný crowdfunding – na Slovensku od 10. Novembra 2023 regulovaný Národnou banku Slovenska. Je popolárny najmä pre svoju nenáročnosť, prístupnosť a jednoduchú diverzifikáciu. Projekt, aj výšku investície si investor vyberá sám, na základe informácií ku každému realitnému projektu.

Prvý krok je najťažší

prvom článku tejto série sme vám predstavili niekoľko možností, kde možno nájsť informácie o finančnej gramotnosti. Dnes sme si priblížili niekoľko zdravých návykov, ktoré vám pomôžu nastúpiť na správnu cestu. Je plná nových možností a príležitostí, s tými sú však spojené aj nové nástrahy. Ďalší článok preto venujeme tomu, ako začať investovať a nepopáliť sa.