Podcast ŠPECIÁL 🎙️ - Šimon Valláš

intro

„Investovanie pre mňa už nie len o zárobku. Chcem sa sústrediť na investície, ktoré budú mať vyššiu hodnotu.“

Šimon Valláš je profesiou prekladateľ, ktorý sa od roku 2013 aktívne venuje investovaniu. Založil web stránku schwa.sk, kde sa snaží formou blogov vzdelávať spoločnosť v oblasti finančnej gramotnosti. Informácie získava z praxe, čo považuje za svoju výhodu, pretože podľa jeho slov je používanie sedliackeho rozumu niekedy omnoho dôležitejšie ako grafy či názory odborníkov. 

Šimonová prvá hra s investovaním začala už v roku 2010, a to cez aplikáciu formou demo peňazí, v ktorej obchodoval s akciami. Ako neskúsený nováčik o všetky tieto, našťastie fiktívne peniaze, prišiel. Vďaka aplikácií sa však začal viac zaujímať o investovanie. V roku 2013 sa pustil aj do reálnej hry s financiami a rozhodol sa pre podielové fondy. Stále bol laik v oblasti, ale každý mesiac pravidelne investoval a videl výsledky, ktoré ho v ceste motivovali kráčať ďalej. 

„Investor musí mať svoje emócie pod kontrolou.“ 

S vidinou rýchleho zárobku sa pustil do tradingu, čiže do obchodovania s akciami na burze cez brokera. O krátkodobom obchodovaní nemal vtedy dostatok vedomostí, a aj keď sa na začiatku zdalo, že skončí 70% v pluse, po konečnom zúčtovaní to bolo to isté číslo, ale v zápore. Hovorí, že nemal trpezlivosť, nechal sa ovplyvniť emóciami a na tie, by obchodník nemal dať. 

„Jednou z vlastnosti investora by mala byt konzistentnosť alebo cieľavedomosť, nenechať malé, menej podstatne a aktuálne potreby narušiť, alebo zastaviť dlhodobý ciel.“ 

Odvtedy sa sústreďuje na dlhodobé nástroje, ktoré majú oveľa lepšie rozložené riziko. Zároveň chce podporovať firmy zohľadňujúce životné prostredie, zaoberajúce sa udržateľným rozvojom či ekologickou výrobou. Investovanie pre neho už nie je len o zárobku. Chce sa sústrediť na investície s vyššou hodnotou.

Podcast so Šimonom Vallášom si môžete vypočuť priamo v tomto článku, ale aj na podbean.sk, platforme Apple Podcast a samozrejme aj na našom webe investiciaslovensko.sk či facebookovej stránke KLUB INVESTOROV PODCAST. Okrem podcastu so Šimonom nájdete na spomínaných miestach aj ďalšie skvelé podcasty, ktoré sa doposiaľ venovali populárnej knihe Bohatý otec, chudobný otec od R. Kiyosakiho.

Tvoríme pre vás blogy, podcasty aj príbehy. Veríme, že každý z vás si vyberie z možností, ktoré vám ponúkame, aby ste mohli kráčať po ceste za finančnou gramotnosťou.