MONEY TALKS podcast - Ako na firemný rast?

intro

"Žijeme v dobe, kedy je adaptácia zmeny skill, ktorý sa musíme naučiť," hovorí náš dnešný hosť. S Tomášom Törökom, CEO spoločnosti Bizbuilders, sme sa bavili predovšetkým o podnikaní, stratégiách a firemnom raste. Aktuálne sa slovenské aj české hospodárstvo nachádza v období útlmu, kedy mnohé firmy stoja pred veľkými výzvami.

Je to skôr príležitosť alebo riziko?

Nehovorme o kríze, ale o zmene preferencií spotrebiteľského správania. Niektoré segmenty trhu stoja pred výzvami, iné pred obrovskými príležitosťami. Napríklad, v sektore advisory (poradenstva) zažívame zmenu paradigmy, čoraz viac podnikateľov cíti potrebu radiť sa a konzultovať.

Nedávno si hovoril o rekordnom náraste bankrotov firiem na Slovensku. Čo je hlavným spúšťačom?

Vnímame externé príčiny, ako konflikt na Ukrajine, obdobie covidu a post-covidu. Tieto zmeny nastali v extrémne rýchlom čase. Podobných extrémne rýchlych zmien je dnes na trhu množstvo. Medzi nimi sú ale aj interné - najčastejšie nedostatočná pripravenosť na zmeny a schopnosť sa prispôsobiť.

Kde robia firmy vo svojich stratégiách najväčšie chyby?

Stratégia firmy nie je želanie majiteľa. Majitelia najmä menších firiem trávia majoritu svojho času hands-on prístupom v taktike a na plánovanie budúcnosti im nezostáva čas. Väčšina "stratégií" potom vzniká diskusiou v zasadačke. U nás najskôr zhodnotíme veľkosť trhu, konkurenciu a cieľ kľúčového tímu vo firme. Stratégia následne musí odzrkadľovať všetky tieto a aj mnohé ďalšie faktory.

Čo sú nezdravé návyky v tzv. paradigme rýchleho rastu?

V prvom rade nedostatočný proof produktu. Ak sa firma sama presvedčí o tom, že jej produkt je užitočný a má pridanú hodnotu bez toho, aby si to overila na trhu. Na to je potrebná reprezentatívna vzorka, nie jeden konzultant a 6 kamarátov.

V druhom rade uponáhľanie rastu. Ak sa mi za noc výrazne zväčší telo, ráno sa zobudím a neviem sa skoordinovať. No a následne neukontrolovanie joysticku financií a ďalšie.

Čo ďalšie sa v podcaste dozviete?

  • Trh sa mení rýchlejšie, ako kedykoľvek predtým.
  • Aký je rozdiel medzi stratégiou a ambíciou?
  • Čo prospieva plánovaciemu procesu?

Vypočujte si celý rozhovor tu alebo vo vašej obľúbenej podcastovej aplikácii.

Čo je MONEY TALKS?

Podcast MONEY TALKS búra mýty o tom, že téma peňazí je v spoločnosti tabu. S našimi hosťami hovoríme o peniazoch priamo a na rovinu. Úlohou podcastu MONEY TALKS je vzdelávať a učiť o peniazoch skutočnými príbehmi ľudí. V podcastoch MONEY TALKS nebudete počuť finančné definície a poučky. Získate však vzácne pohľady a názory ľudí, ktorí nadobudli materiálne bohatstvo, snažia sa oň, alebo o svoje bohatstvo vlastnými chybami prišli.