25# O mužovi, ktorý chcel obuť celý svet 🎙️ - Tomáš Baťa

intro

Zaujímavý a poučný príbeh o podnikateľovi nemusíme vždy hľadať za "veľkou mlákou". Neďaleko slovenských hraníc, v moravskom Zlíne sa narodil totiž Tomáš Baťa, ktorého princípy a heslá inšpirujú podnikateľov aj dnes.


Čo sa v novom podcaste dozviete?

Nebojácny a odvážny muž, ktorý dodržiaval pravidlá a zo svojich zamestnancov chcel vyťažiť maximum. Nie však tyraniou a zneužívaním, ale spravodlivým systémom a radikálnymi opatreniami.

Obuv začal šiť skôr, ako vedel abecedu

Z odrezkov kože vyrábal malé topánky pre bábiky, ktoré potom predával na trhu. Jeho výrobky sa tešili dopytu najmä u mládeže. Jeden pár botičiek si vyžadoval celý deň pilnej práce a jeho cena sa pohybovala mezi 4-10 grajciarmi.

Úspory si odkladal do poštovej sporiteľne

Už v tej dobe si mladík odkladal úspory. Fungovalo to tak, že za dva grajciare si kúpil známku, ktorá sa nalepila na lístok a po nazbieraní desiatich známok mu poštový mistr zapísal vklad na knižku.

Namiesto školy sa učil spravovať kapitál

Baťa senior nebol tyran ani hlupák. Vážil si vzdelanie, no často musel mladý Tomáš pred školou uprednostniť rodinnú živnosť a tak veľa hodín v škole vynechal a s dobiehaním mal značné problémy.  Vo svojich 14tich rokoch vedel čítať len toľko čo sa naučil zo šlabikára.

Predaj je dôležitejší než výroba

V 15tich začal vyrábať papuče, no nezistil si, či o tie papuče bude nejaký záujem. Okrem toho nemal povolenie na živnosť a preto mal aj opletačky s políciou. Vždy si treba urobiť prieskum trhu, až potom vyrábať. Nezačni vyrábať nič, pokiaľ si sa nepresvedčil, že to ľudia chcú kúpiť. 

Z tovariša obchodný zástupca

Ako šestnásťročný vzal kufor plný otcových topánok a išiel ich predávať. Nevedel ani písať, ale jeho výlet bol úspešný. Z 50tich zlatiek, ktoré mu dal otec na obchodnú cestu, priniesol 35 a okrem toho viezol aj desiatky objednávok. Rodinná živnosť tak prestala byť limitovaná lokalitou a mohla sa slobodne rozrastať.

Konkurz na firmu

Po roku, keď sa veritelia spoločnosti začali dožadovať vyplatenia dlhov za materiál, zistili, že im dlžia 8000 zlatých. Okrem toho prehajdákali aj tých 800, ktoré im dal otec. Ich majetok mal v tom čase cenu zhruba 100 zlatiek. Konkurz sa nakoniec neuskutočnil a svoje dlhy riadne splatili za dva roky.

Sú tieto vedomosti pre vás prínosné?

Podporte náš podcast a pomôžte ľuďom vzdelať sa o finančnej gramotnosti. Prispieť nám môžete na náš crowdfunfingový účet: patron.podbean.com/KLUBINVESTOROV alebo o nás povedzte svojim priateľom. Ak túžite naštartovať svoj pasívny príjem investovaním do realít, pridajte sa do KLUBU INVESTOROV. 


V podcastoch sa venujeme peniazom, produktivite, investovaniu, ale aj naplnenému a bohatému životu. Zdrojom informácií sú svetoznáme knihy, videá, životopisy, citácie úspešných osobností,  ale aj reálne rozhovory s úspešnými investormi, podnikateľmi a inšpiratívnymi ľuďmi, ktorí dosahujú pozoruhodné výsledky. 

Zaujímame sa o to, akým spôsobom títo ľudia premýšľajú o peniazoch, aké návyky ovplyvňujú ich každodenný život, čomu pripisujú svoj úspech, ale aj aké najväčšie zlyhania v živote prežili. Vyberáme pre Vás len to najlepšie a spoločne nahliadneme do tajomstiev, ako žiť úspešnejší, bohatší a produktívnejší život.