24# Muž, ktorý položil Anglickú Národnú Banku 🎙️ - George Soros (5)

intro

Poslednýkrát sa vraciame k Georgeovi Sorosovi. Zistíme prečo získal svoju prezývku "Muž, ktorý položil anglickú národnú banku". 


Čo sa v novom podcaste dozviete?

V noci z 15. na 16. septembra 1992 si Soros požičal peniaze a okamžite predal miliardy libier. Väčšinou za doláre a nemecké marky. 

Najskôr predával menu

Tým, že začal lacno a v masívnych množstvách predávať libru, vedel, že spôsobí pokles jej ceny. Zaplavil ňou trh a neúmerne zvýšil ponuku. Čo prirodzene vedie aj k poklesu ceny. 

Potom vracial bankám

Takto znehodnotenú libru potom vrátil bankám, od ktorých si ju požičal. Teda v absolútnych číslach vždy vrátil rovnaké množstvo libier, ale tie už mali výrazne nižšiu hodnotu, ako keď si ich požičal. Vrátil im rovnako veľa ale zároveň oveľa menej.

Bublina nevydržala

Za jediný deň zvýšili úrokovú sadzbu z 10% na 12%, neskôr až na 15%. Potom späť na 12%. Pre porovnanie, v súčasnosti má Spojené kráľovstvo úrokovú sadzbu na úrovni jednej desatiny percenta. 

Sorosové meno

Aj keď publicita o ňom zväčša nebýva až taká pozitívna, jeho úloha pri zlomení anglickej národnej banky okolo neho vytvorila auru človeka, ktorý dokáže hýbať svetovými udalosťami pomocou nitiek a trikov.


Sú tieto vedomosti pre vás prínosné?

Podporte náš podcast a pomôžte ľuďom vzdelať sa o finančnej gramotnosti. Prispieť nám môžete na náš crowdfunfingový účet: patron.podbean.com/KLUBINVESTOROV alebo o nás povedzte svojim priateľom. Ak túžite naštartovať svoj pasívny príjem investovaním do realít, pridajte sa do KLUBU INVESTOROV. 


V podcastoch sa venujeme peniazom, produktivite, investovaniu, ale aj naplnenému a bohatému životu. Zdrojom informácií sú svetoznáme knihy, videá, životopisy, citácie úspešných osobností,  ale aj reálne rozhovory s úspešnými investormi, podnikateľmi a inšpiratívnymi ľuďmi, ktorí dosahujú pozoruhodné výsledky. 

Zaujímame sa o to, akým spôsobom títo ľudia premýšľajú o peniazoch, aké návyky ovplyvňujú ich každodenný život, čomu pripisujú svoj úspech, ale aj aké najväčšie zlyhania v živote prežili. Vyberáme pre Vás len to najlepšie a spoločne nahliadneme do tajomstiev, ako žiť úspešnejší, bohatší a produktívnejší život.