21# Muž, ktorý položil Anglickú Národnú Banku 🎙️ - George Soros (2)

intro

Investovanie nie je exaktná veda, ale alchýmia. Má svoje pravidlá a svoju filozofiu - práve na tú sme sa tentokrát zamerali. 


Čo sa v novom podcaste dozviete?

Rast a kolaps  

Soros hovorí, že trh nie je neomylná bytosť. Trhy sú ľudia a ľudia sú omylní a ľahko ovplyvniteľní. Napriek tomu ich správanie je do istej miery predvídateľné a opakuje sa v cykloch, ktorým hovoríme boom a bust sekvencie, teda o rast a kolaps.

‍♂️ Finančná alchémia

Predpoklady a očakávania spotrebiteľov sa nedajú vedecky merať ale ich rozhodnutia, ktoré urobia áno. Vychádzajú práve z nespoľahlivých faktorov ako sú pocity, predsudky či domnienky.

✂️ Využíva faktor X

Ceny na trhu sú podľa neho vždy skreslené, pretože jeho účastníci sú zaujatí a ich neobjektívnosť má priamy vplyv na jeho vývoj. Je jedno či má dieťa pod posteľou strašidlo alebo nie. Stačí, že verí, že tam je a jeho strach je rovnako skutočný, ako keby tam naozaj bolo.

Skreslené presvedčenia

vytvárajú skreslené výsledky, ktoré ďalej posilňujú celkové skreslenie. Soros sa vždy stavia do kontrastu s takzvanými klasickými ekonómami, ktorí sa podľa neho mýlia, pretože predpoklady, ktoré tvoria základ ich ekonomických teórií považuje za nepravdivé a neoveriteľne.

⚗️ Trhové bubliny

Soros veľmi rád vyhľadáva bubliny. Keď nejakú identifikuje, skôr ako sa trend otočí, tak na jej prasknutí a následnej vlne sa dokáže zviesť a veľmi výhodne pri tom zarobiť. Bubliny na trhu sú prirodzené a treba s nimi rátať.


V podcastoch sa venujeme peniazom, produktivite, investovaniu, ale aj naplnenému a bohatému životu. Zdrojom informácií sú svetoznáme knihy, videá, životopisy, citácie úspešných osobností,  ale aj reálne rozhovory s úspešnými investormi, podnikateľmi a inšpiratívnymi ľuďmi, ktorí dosahujú pozoruhodné výsledky. 

Zaujímame sa o to, akým spôsobom títo ľudia premýšľajú o peniazoch, aké návyky ovplyvňujú ich každodenný život, čomu pripisujú svoj úspech, ale aj aké najväčšie zlyhania v živote prežili. Vyberáme pre Vás len to najlepšie a spoločne nahliadneme do tajomstiev, ako žiť úspešnejší, bohatší a produktívnejší život.