18# Fascinujúci príbeh svojho času najbohatšieho muža planéty 🎙️ – Andrew Carnegie (2)

intro

Pokračujeme príbehom Andrewa Carnegieho. Kto bol jeho pravou rukou, kráľom koxu a čo sa stalo v továrni v Homesteade?


Čo sa v novom podcaste dozviete?

Schvaľujeme všetko, čo urobíš. Budeme s tebou až do konca... 

🍚 Kráľ koxu Frick

Konzervatívec srdcom i duchom. Veril, že cena práce má sledovať trend nárastu a poklesu cien koncového tovaru. Prezývali ho aj kráľom koxu, pretože jeho koxové pece tvorili až 80% celkovej produkcie tejto látky v štáte Pensylvánia.

💸 Korupcia bez viny

Frick niesol spoluvinu na incidente Johnstownská povodeň. Zahynulo pri nej až 2200 ľudí, no napriek tomu sa Frickovi a jeho komplicom podarilo vyhnúť sa akémukoĺvek trestnému stíhaniu. Je to tragický ale aj zaujímavý príklad korupcie a arogancie mocných a bohatých.

Masaker v Homestead

Frick mal na starosti prevádzku oceliarne Homestead, ktorá sa počas jeho šéfovania stala nechválne známym dejiskom homesteadského masakru. Homestead bola najmodernejšia zo všetkých oceliarní v Carnegieho portfóliu. Okrem tohobola unikátna tým, že vládli v nej odbory.. 

 👨‍🔧 Ľudská práca ako komodita

Komodita, ktorej cena mala byť tak ako každý iný náklad minimalizovaná. Myšlienka, že robotníci majú akúkoľvek spoluúčasť na úspechu a nebodaj na riadení firmy bola pre mnohých absurdná a neprípustná.

😐 Bez vplyvu

Frick postavil okolo fabriky múr a  oznámil robotníkom, že spoločnosť už nebude vyjednávať s odbormi, ale len individuálnymi robotníkmi. Tým im odobral akúkoľvek kolektívnu moc a vplyv.

🏹 Postrelený a pracujúci

Frick mal dve strelné rany v krku a aj napriek tomu nešiel domov ale dokončil svoj celý pracovný deň, na konci ktorého napísal Carnegiemu, aby nechodil domov, že on sa o ten štrajk postará, aj keby ho to malo stáť život. 


🎙 V podcastoch sa venujeme peniazom, produktivite, investovaniu, ale aj naplnenému a bohatému životu. Zdrojom informácií sú svetoznáme knihy, videá, životopisy, citácie úspešných osobností,  ale aj reálne rozhovory s úspešnými investormi, podnikateľmi a inšpiratívnymi ľuďmi, ktorí dosahujú pozoruhodné výsledky. 

Zaujímame sa o to, akým spôsobom títo ľudia premýšľajú o peniazoch, aké návyky ovplyvňujú ich každodenný život, čomu pripisujú svoj úspech, ale aj aké najväčšie zlyhania v živote prežili. Vyberáme pre Vás len to najlepšie a spoločne nahliadneme do tajomstiev, ako žiť úspešnejší, bohatší a produktívnejší život.