11# Dave Ramsey 🎙️ - Totálna peňažná premena (4)

intro

Epizódou 4 uzatvárame knihu od Davea Ramseyho. Totálna peňažná premena nás naučila ako stabilizovať svoju finančnú situáciu a ako sa vyhrabať z dlhov. V poslednej epizóde sa dozvieme ako použiť zarobené a ušetrené peniaze. 

Čo sa v novom podcaste dozviete?

Študentské pôžičky sú ako rakovina

Dave považuje študentské pôžičky za rakovinu spoločnosti. Dôležité je peniaze uložiť do rozumného sporiaceho mechanizmu, čiže ich môžete napríklad investovať, ale mali by ste zvoliť aktíva, ktoré sú relatívne stabilné.

Posledný dlh

Ak máme našetrené peniaze pre deti, posplácané dlhy, investujeme poctivo a pravidelne je načase splatiť posledný dlh. Hypotéku. Nesplácate auto alebo váš Macbook, z ktorého posielate maily a pozeráte Youtube. Splácate svoj vlastný domov. Dave hovorieva, že keď sa vyzujete na vlastnom trávniku, tak aj tú trávu pod nohami cítite inak. Je totiž vaša. 

Na čo sú dobré peniaze? 

Na tri veci: zábava, investovanie a darovanie. Ak sa vďaka Daveovi stanete milionárom, tak by ste rozhodne mali robiť všetky tri. Nabrali ste finančné svaly a teraz je čas ich použiť. 

Investovanie je zábava

Investovanie by mala byť pre nás zábava. Je to spôsob ako si viesť skóre nášho úspechu. Skóre v hre života. Investovanie pri tom nemusí byť vôbec komplikované. Najlepšie výsledky majú dlhodobí investori, ktorí majú relatívne úzke portfólio, ale prispievajú doň pravidelne a držia si ho roky.

‍♂️ Obklopte sa múdrymi ľuďmi

Mali by ste sa obklopiť ľuďmi, ktorí sú múdrejší ako ste vy. Tí vám budú dobre radiť. Konečné a najdôležitejšie rozhodnutia však musíte stále robiť len vy. Je to vaše bohatstvo a vy ste ho nadobudli. Nikomu inému na tom nebude záležať tak ako vám. 

Darujte

Zábava a investovanie sú super, ale posledná časť - darovanie, je skutočným vyvrcholením vašej cesty. Podľa Dava je to to najlepšie, čo môžete urobiť s peniazmi. Iba silný môžu pomáhať slabým a týka sa to aj peňazí. 

  ️V podcastoch sa venujeme peniazom, produktivite, investovaniu, ale aj naplnenému a bohatému životu.

Zdrojom informácií sú svetoznáme knihy, videá, životopisy, citácie úspešných osobností,  ale aj reálne rozhovory s úspešnými investormi, podnikateľmi a inšpiratívnymi ľuďmi, ktorí dosahujú pozoruhodné výsledky.

Zaujímame sa o to, akým spôsobom títo ľudia premýšľajú o peniazoch, aké návyky ovplyvňujú ich každodenný život, čomu pripisujú svoj úspech, ale aj aké najväčšie zlyhania v živote prežili. 

Vyberáme pre Vás len to najlepšie a spoločne nahliadneme do tajomstiev, ako žiť úspešnejší, bohatší a produktívnejší život.