WARREN BUFFETT: Fakty, o ktorých ste ani netušili...

intro

Warren Buffett, známy ako „Veštec z Omahy“, je jedným z najúspešnejších investorov všetkých čias. Buffett vedie spoločnosť Berkshire Hathaway, ktorá vlastní viac ako 60 spoločností vrátane poisťovateľa Geico, výrobcu batérií Duracell a siete reštaurácií Dairy Queen. V roku 2010 spolu s Billom Gatesom spustili program Giving Pledge, v ktorom žiadajú miliardárov, aby sa zaviazali venovať aspoň polovicu svojho bohatstva na charitatívne účely.

1. Svoje prvé akcie spoločnosti Cities Service Preferred kúpil, keď mal 1⃣1⃣ rokov.

2. Už od mladosti nebol Buffett len ​​taktný, ale aj mimoriadne usilovný. Do svojich 16-tich rokov zarobil 53 000 .

3. Po troch rokoch absolvovania univerzity v Nebraske sa Buffett prihlásil na Harvard Business School. 

4. Aké je Buffettovo tajomstvo zostať mladý? Coca-Cola a zmrzlina. Stravuje sa ako 6-ročný.

5. Na raňajky Buffett často navštevuje McDonalds so slaninou, vajcami a syrovými sušienkami, ak je trh hore, alebo strohými dvoma omáčkami, ak je trh dole. 

6. Warren žije v rovnakom dome v Omahe od roku 1958, ktorý pôvodne kúpil za 31 500 dolárov. Dom je jednoduchý, má 5 izieb a 2,5 kúpeľne. päťizbový dom s 2,5 kúpeľňami.

7. Potom, čo v roku 1951 požiadal svoju manželku o ruku, Buffettov svokor ho požiadal, aby prišiel na „rozhovor“. Ukázalo sa, že svokor neveril jeho plánom do budúcnosti. V skutočnosti bol pevne presvedčený, že Buffett zlyhá.

8. Od roku 2000 Buffett každoročne organizuje zbierky a pomocou charitatívnych obedov draží stretnutie s ním.

9. Niektorí ľudia sú takí horliví, že za obed s ním ponúkli až 4,57 milióna dolárov .

10. V roku 2013 Buffett priemerne zarobil 37 miliónov dolárov denne, čo bolo poháňané rastúcimi cenami akcií.

11. Takmer 94 percent jeho bohatstva zarobil po 60 rokoch.

12. Aj keď má Buffett účet na Twitteri (@WarrenBuffett ) s viac ako 1,25 milióna sledovateľmi - má iba 9⃣ zverejnených tweetov a ukázalo sa, že žiaden z nich nenapísal on.

13. Buffett vlastní takmer 20 oblekov, všetky od rovnakej návrhárky - madam Lee. Nikdy za žiaden nezaplatil.

14. Od chvíle, keď sa zobudí, má Buffett nos v novinách. V skutočnosti odhaduje, že čítaniu venuje asi 80 percent svojho dňa.

15. Keď sa ho pýtali na kľúč k jeho úspechu, Buffett ukázal na hromadu kníh a povedal : „Prečítajte si takto 500 stránok každý deň. Takto fungujú vedomosti. Zvyšuje sa to, ako zložený úrok.“

16. Od roku 2014 usporiadal Buffett súťaž medzi všetkými svojimi zamestnancami a vyzval ich, aby uhádli, kto bude tými 16 tímami počas NCAA March Madness. Ak niekto správne odhadne všetky tímy, sľúbil, že mu každý rok po zvyšok života zaplatí 1.000 000 dolárov.

17. Buffett, ktorý vlastní 5,6 % akcií spoločnosti Apple sa konečne zbavil flip telefónu pre iPhone 11, ktorý mu daroval výkonný riaditeľ spoločnosti Apple Tim Cook. 

18. Každú nedeľu vezme 1⃣2⃣ detí do Dairy Queen na zmrzlinu.

19. Warren posiela e-maily len zriedka - v skutočnosti tvrdí, že v živote poslal iba jeden e-mail, ktorý skončil na federálnom súde.

20. Keď mal 18 rokov, zamiloval sa do dievčaťa z Omahy. Aby ju zaujal, naučil sa hrať na ukulele.

21. Okrem toho, že je úspešným investorom a výkonným riaditeľom, je tiež veľkým filantropom. V roku 2006 oznámil, že plánuje postupne odovzdať 85 % svojich akcií spoločnosti Berkshire Hathaway piatim nadáciám - a odvtedy plní svoj sľub.

22. Vo februári 2011 získal Buffett od bývalého prezidenta Baracka Obamu najvyššie civilné vyznamenanie „Prezidentská medaila slobody“. Vďaka jeho filantropickým darom (od roku 2014 venoval charitatívnym nadáciám viac ako 2 miliardy dolárov) - bol Buffett vybraný, aby získal také prestížne ocenenie.

23. Keď spoločnosť Coca-Cola v marci 2017 uviedla na čínsky trh svoju višňovú príchuť, na obmedzený čas dala tvár plechovky Warrena Buffetta. Ten vlastní 9,3 % akcií tejto značky.

24. Ako fanúšik úspešnej televíznej šou Breaking Bad (cz. "Perníkový táta") sa v roku 2013 prezliekol do seriálu Water White - alias Heisenberg.

25. Rád vtipkuje dookola. V srdci je stále dieťa.  V skutočnosti, keď oznámil svetu, že sa pripojil k Twitteru, jeho prvý tweet znel: „Warren in the house.“

26. Napriek tomu, že sa vyhýbal technológiám, urobil určité ústupky. Je napríklad známe, že hrá bridž online, čo zdieľa s ostatnými ľuďmi, ktorí majú záujem hrať hru.

* Našli ste chybu? Napíšte na [email protected]