Vplyv koronavírusu na realitný trh

intro

Koronavírus, nový typ vírusu, ktorý spôsobil pandémiusvetových rozmerov, akú ľudstvo v moderných dejinách ešte nezažilo, zasiahol doživota každého z nás. Niektorí prišli o prácu, iní si uvedomili, že nemajúdostatočné úspory, no a tí ďalší, ktorí boli akurát v procese kúpynehnuteľnosti, alebo rozmýšľali nad investovaním do nehnuteľností zrazuzamrzli. Je to s tým koronavírusom vzhľadom na realitné investovanie až takézlé? Poďme sa pozrieť na fakty.

Úvodných 6 týždňovod vyhlásenia mimoriadneho stavu vládou SR, 12. marca 2020, bolo  pre realitný trh najhorších. Nikto netušil,do čoho až môže prerásť aktuálna situácia v súvislosti so šírením koronavírusu,a tak sa mnohí kupujúci, ale aj predávajúci stali viac konzervatívnymi anastolili vyčkávaciu taktiku.

Avšak čas ukázal,že ani koronakríza s cenaminehnuteľností nepohla, a tak akonáhle prišlo k uvoľneniu opatrení, proceskúpy a predaja nehnuteľností sa rozbehol opäť nanovo.

Cenovývývoj nehnuteľností počas koronakrízy

Kríza nekríza,pravdou je, že ľudia potrebujú niekdebývať. Realitní makléri si iba potrebovali nájsť cestu, ako uspokojiť dopytpo nehnuteľnostiach tak, aby sa zachoval v čo najväčšej možnej miere sociálnyodstup.

Celý predajnýproces sa tak postupne presunul do online prostredia, kde si už u mnohýchnehnuteľností vieme pozrieť priestory prostredníctvom virtuálnej 3D obhliadky.Niektoré ponuky sú zas doplnené o rozsiahle videá. Kupujúci tak dokáže získaťkomplexný obraz o vzhľade a stave nehnuteľnosti, ktorú zvažuje kúpiť.

Napriek negatívnemuvplyvu koronakrízy na hospodárstvo ako celok však nevidíme pokles cien nehnuteľností, ktoré ostávajú nezmenené oprotiobdobiu spred marca 2020.

Trh dokoncaovplyvňujú faktory, ktoré by mohli zapríčiniť vývoj cien skôr smerom nahor, a umožnili tak cenám nehnuteľností naďalejdynamicky rásť. Jedným z týchto faktorov je aj prílev nových peňazí do ekonomiky, ktoré emituje Európska centrálnabanka v snahe zmierniť negatívne dôsledky koronakrízy.

Ďalším faktorom súaj stále nízke úrokové sadzby hypoték,čo motivuje mnohých ľudí ku kúpe nehnuteľnosti. Dostatok peňazí v ekonomikenavyše dovolí bankám poskytovať väčší objem hypotekárnych úverov zavýhodnejších podmienok.

Hypotékyostávajú na historických minimách

Momentálna situáciapraje podľa expertov najmä kupujúcim, ktorí by chceli financovať kúpu svojejnovej nehnuteľnosti prostredníctvom hypotekárneho úveru. Dôvodom je zmena hodnoty úveru, ktorý bude mať vďakaočakávanej inflácii po kríze reálne nižšiu cenu, čo je pre poberateľovhypotekárnych úverov výborná štartovacia pozícia.

Preto ak rozmýšľate nad investovaním do novejnehnuteľnosti, nemáte nad čím váhať.

Naopak, mali by stepremeniť momentálnu situáciu vo váš prospech a využiť túto príležitosť, priktorej nielen zhodnotíte váš majetok a peniaze, ale sa takisto aj vyhnetenárastu cien nehnuteľností, ktorý s najväčšou pravdepodobnosťou príde hneď poodznení krízy. 

Prečo je táto kríza iná?

Základným rozdielommedzi dnešnou koronakrízou a krízou z roku 2008 je podľa odborníkov ponuka nehnuteľností, ktorá je dnesrekordne nízka, kým v spomínanom roku 2008 tomu bolo presne naopak a natrhu sa nachádzalo množstvo nehnuteľností na kúpu.

Druhým rozdielom je kúpna sila obyvateľstva, ktorá sa počíta ako pomer medzi priemernou mzdou a cenounehnuteľností. Tá je dnes zásadne vyššia, než tomu bolo počas krízy v roku2008.

V prípadepredpokladaného pozastavenia výstavby nových bytových jednotiek ale ikomerčných priestorov vznikne na trhu s nehnuteľnosťami ešte väčší nedostatoknehnuteľností, ktorý by mal potlačiť ceny ešte viac smerom nahor.

Veríme, že sme vámposkytli v dnešnom článku niekoľko zaujímavých faktov, ktoré súvisia srealitným investovaním. A nezabúdajte, platforma Investícia Slovensko ponúka ajnaďalej investičnú príležitosť v oblasti realitného crowdfundingu už odjednorazovej investície v hodnote 100 eur. Pre viac informácii navštívtestránku www.investiciaslovensko.sk,kde nájdete všetky aktuálne investičné príležitosti.