Dlhom k bohatstvu. Alebo ku katastrofe?! 3. PRINCÍP INVESTORA

intro

Pred časom som napísal dvojdielnu sériu o princípoch investora. Je čas, aby som dokončil tieto myšlienky, pretože si myslím, že sú kľúčové k tomu, aby sme začali žiť plnohodnotnejší a bohatší život.

Ešte pred tým, ako vám predstavím 3. PRINCÍP INVESTORA, pripomeniem vám v krátkej rekapitulácii, o čom prvé dva princípy investora boli:

1. PRINCÍP INVESTORA: Nájdi sipasívny príjem hneď teraz! 

Článok hovoril o tom, aby ste si našli zdroj pasívneho príjmu. Je to skutočne dôležité. Bez pasívneho príjmu, ktorý môžete časom zväčšovať, nikdy nezačnete žiť plnohodnotnejší a bohatší život. Ak váš jediný príjem bude ten, ktorý vymieňate za váš čas v práci, ocitnete sa v „krysom závode". Postupne to spôsobí to, že začnete púšťať vaše sny, ktoré ste tak pevne zovierali vo vašich rukách.

2. PRINCÍP INVESTORA: Nespravodlivávýhoda bohatých.

Článok hovoril o tom, aby pasívny príjem bol v takej výške, ktorá vám začne budovať skutočné bohatstvo. Ak vám ponúkne pasívny príjem banka na sporiacom účte s 0,5 %, resp. 2 % výnosom ročne, zodvihnite sa zo stoličky, otočte sa na päte a choďte preč. Týmto pasívnym príjmom nakŕmite jedine tak banku a nie vás. ☹️

Teraz sa s vami podelím s myšlienkou, ktorú rozviniem v 3. PRINCÍPE INVESTORA. Tým je: Dlhom k bohatstvu. Alebo ku katastrofe?!

Dlhom ku katastrofe!

Neriadený dlh môže spôsobiť katastrofu v rodinách. Minulú sobotu som písal článok o tom, aby ste si dávali pozor, kam vkladáte vaše vlastné peniaze a uviedol príklady, kedy dvaja moji priatelia žili vďaka odlišnému mysleniu úplne iné životy.

O dlhu to platí dvojnásobne. No, ak sa naučíte používať vlastné peniaze, naučíte sa riadiť aj dlh. Pomocou riadeného dlhu môžete zo dňa na deň znásobiť váš pasívny príjem.

Ale poďme pekne poporiadku.

V telke, v rádiu, na internete, na bilboardoch ... všade sú reklamy na pôžičky, úvery a na to, aby ste si vzali dlh.

  • Dovoľte si krásne Vianoce a darček pre svojich blízkych (na dlh)...
  • Začnite rekonštrukciu vášho bytu a žite ako v rozprávke (na dlh)...
  • Kúpte si novú televíziu a sledujte majstrovstvá sveta v hokeji, ako keby ste boli priamo na ľade (na dlh)...

Zamysleli ste sa vôbec nad tým, do čoho vás tieto spoločnosti nútia? Všetky tieto spomenuté veci sú pasíva, ktoré extrémne rýchlym tempom strácajú na hodnote . Odporúčajú vám, aby ste si na tieto pasíva vzali dlh a zadĺžili sa. Je to v súlade s tým, čo som písal TU?! 

Ako rýchlo sa stráca finančná hodnota vianočného darčekapre vášho blízkeho? Pre vás okamžite. Pre blízkeho postupne, pokiaľ ste munedarovali pod stromček pasívny príjem s prvým vkladom 10 000 EUR.

Kupujete na dlh veci, ktoré okamžite strácajú na hodnote a po 5 rokoch máte nárok len na zlomok ceny, čo ste do toho investovali. Kupujete na dlh veci, ktoré vám nikdy neprinesú žiadne nové euro do vášho vrecka. No dlh je potrebné splácať ďalšie roky aj s úrokmi!

Každým jedným neriadeným dlhom si sami sebe spôsobujeme ďalšie straty. Nechcem byť zlým prorokom, no Slovensko je jednou z najzadlženejších krajín v EÚ.

Prečo sa teda všetci čudujeme, že žijeme pod hranicou chudoby? Presne kvôli tomuto sme tam, kde sme. Kvôli nastavenému systému a deformovanému mysleniu nás všetkých. Na to nie je potrebná Nobelova cena z ekonómie.

Nechcem teraz vyvolať žiadnu konšpiračnú teóriu. Na toto ja nie som. Ale pokiaľ, my Slováci, budeme používať dlh na spotrebné veci, ktoré nám okamžite po kúpe strácajú na hodnote a nikdy nám neprinesú žiadne euro do vrecka, dopadne to veľmi zle.

Ak žijeme týmto spôsobom, snažíme sa naše dlhy uhradiť nadčasmi v práci, resp. jednou prácou v prvej polovici dňa a druhou prácou v druhej polovici dňa. Nakoniec sa zodrieme, skončíme v chudobe a to so silným presvedčením, že sme len otrokmi tohto zle nastaveného systému.

Áno, sme. Ale iba pokiaľ to dovolíme!

Dlhom k bohatstvu ...

Potom existuje druhá skupina ľudí, ktorá premýšľa inak. Prečítajte si ešte raz tento článok. Pomôže vám porozumieť tomu, aké detaily v našom myslení rozhodnú o tom, či na konci mesiaca obdržíme 4 000 EUR pasívneho príjmu bez práce alebo veľkú nulu za každodennú drinu v práci. 

☝️ Videli ste už reklamu, že požičajte si peniaze so 4,9 % úrokom, investujte tieto peniaze do nehnuteľnosti s 9,9 % výnosom a rozdiel 5 % je váš pasívny príjem? Bolo by to smiešne, však? Myslím, že podobných reklám sa zrejme nikdy nedočkáme.

A pritom, väčšina milionárov zbohatla vďaka riadenému dlhu. Bohatí investujú! Buď svoje vlastné peniaze, alebo dlh...to je úplne jedno.

Pre investora je dlhpríležitosť, pre bežného človeka nočnou morou. Preinvestora je dlh ďalšou príležitosťou, ako ešte viac zväčšiť svoj majetok,resp. pasívny príjem.

Dlh môže byť silnou „pákou“ , ako zväčšiť svoj majetok niekoľkonásobne, a to v priebehu niekoľkých dní.

Ak má investor príležitosť dobre investovať svoje peniaze s výnosom 9,9 % ročne, urobí to s vlastnými peniazmi. Ak nemá dostatok voľných peňazí, začne sa obzerať okolo, akú „páku“ použije na to, aby svoj príjem zvýšil.

Ak si nájde dlh s úrokom 4,9 % ročne a investuje ho do výnosu 9,9 % ročne, matematika zo základnej školy resp. sedliacky rozum napovedia, že na konci roka mu ostane +5 %-ný výnos.

☝️ Koľko to je v nominálnej hodnote? Záleží na tom, koľko si požičia. Pri 10 000 EUR je to 500 EUR pasívny príjem. Pri 100 000 EUR je to 5 000 EUR pasívny príjem. Pri 1 milióne je to 50 000 EUR pasívny príjem ročne.

A presne takýmto spôsobom uvažujú bohatí. Ak dlh, tak riadený. Nikdy nie na spotrebné veci, pasíva, ktoré okamžite strácajú na hodnote, resp. neprinesú do peňaženky ani jediné euro.

Ak budete vlastné peniaze, resp. dlh míňať na pasíva,potrebujete dlhší čas tráviť prácou, aby ste dokázali splatiť všetko to,za čo ste utratili peniaze. 

Výsledkom je, že miesto pasívneho príjmu bez práce, kde vaše peniaze pracujú na tom, aby ste získali ďalšie peniaze, začnete makať 12 hodín denne, až kým vás únava nezloží na kolená.  ‍♂️

❗ Upozornenie.

Nepoužívajte dlh, kým sa nenaučíte pracovať so svojimi vlastnýmipeniazmi. Sú to tie isté peniaze. Najprv potrebujeteporozumieť princípom investora. Naučte sa mysleniuinvestora. Používajte vlastné peniaze na to, aby ste si budovali váš pasívnypríjem. Ak budete pripravení, potom použite finančnú páku, akou je dlh. Ten vásposadí do turbo kabíny, ktorá vás vystrelí a urýchli proces bohatnutia.

‼️ Tento článok nie je v žiadnom prípade reklama a ani odporúčanie vziať si dlh a investovať. Týmto článkom som chcel len ozrejmiť to, akým spôsobom môže pracovať dlh buď vo váš prospech, alebo proti vám.

Reklamy na dlh si z právneho hľadiska môžu dovoliť len banky a inštitúcie, ktoré prostredníctvom rôznych médií ovplyvňujú mienku ľudí, aby sa "výhodne" zadĺžili. A to žiaľ, pomocou sugescie na emočne veľmi príjemné potreby (auto, TV, dovolenka, darčeky, ...), ktoré v konečnom dôsledku spôsobujú to, že sme najzadlženejšou krajinou v EÚ so životnou úrovňou na hranici chudoby. 

Držím vám palce na ceste za vašim pasívnym príjmom.