TOMÁŠ BAŤA: Fakty, o ktorých ste ani netušili...

intro

Keď počujete jeho meno, okamžite sa vám spojí s topánkami. Začínal ako mladý, zomrel tragickou smrťou ako 56-ročný. Dnes má jeho spoločnosť predajne vo viac ako 100 štátoch so 70 000 zamestnancami. Ročne predáva cca 300 miliónov párov topánok. No, vedeli ste o Baťovi toto?

1. Mal nevlastného brata Jana Antonína.

2. Bol minimálne z 9⃣ generácie zlínskych obuvníkov.

3. Z odrezkov kože vyrábal malé topánky pre bábiky, ktoré potom predával na trhu.

4. V desiatich rokoch tragicky prišiel o matku. S mamou vraj pochovali aj láskyplnú domácnosť. Táto strata ich všetkých doživotne poznačila.

5. Vo svojich 14-tich rokoch vedel čítať len toľko čo sa naučil zo šlabikára. Práve v tomto veku sa mu do rúk dostala prvá kniha - Obrazové dějiny národa českého.

6. V 15-tich ušiel z domu. Vydal sa do Viedne za svojou sestrou Annou. Tu dostal tvrdú lekciu o samostatnom podnikaní. Začal totiž vyrábať papuče, no ako sám priznal, nezistil si najprv či o tie papuče bude nejaký záujem. Okrem toho nemal povolenie na živnosť a preto mal aj opletačky s políciou.

7. S kufrom plným otcových vzoriek vyrazil vlakom na cesty a skúšal svoje šťastie ako obchodný zástupca. Mal len 16 rokov.

8. So svojimi súrodencami Annou a Janom Antonínom založili firmu v Zlíne. Zaviedli tu opatrenia, v tom čase v malých podnikoch nevídané - pravidelnú pracovnú dobu od 6-tej do 18-tej s hodinovou obednou prestávkou a týždenné výplaty.

9. Po roku bola spoločná živnosť Tomáša a jeho súrodencov zadlžená sumou, ktorá 90 násobne prevyšovala majetok firmy.

10. Prvý ozajstný úspech mu priniesli takzvané “Baťovky” - sériovo vyrábaný model plátených topánok s koženou špičkou. Ich nízka predajná cena, malé náklady a jednoduchosť z nich robili perfektný produkt.

11. Odišiel do Ameriky, aby sa tak učil. Počas plavby si spísal 688 otázok o výrobe, na ktoré chcel nájsť odpovede.

12. inšpiroval aj u Henryho Forda v Amerike. Celkovo absolvoval dve návštevy USA, kde študoval najmä rozloženie a technológiu strojov vo výrobných halách, ale aj procesy výroby a manažment.

13. Pred začatím prvej svetovej vojny sa stal otcom malého Tomíka. Vyrazil do Viedne na ministerstvo vojny. Vedel, že jediný spôsob ako môže on a jeho zamestnanci prežiť ťažké časy, je získať armádny kontrakt. Po niekoľkých dňoch sa mu to aj podarilo.

14. V Zlíne zakladal školy, ktoré venovali veľkú pozornosť tomu, aby sa študenti naučili správne počítať a starať sa o svoje financie. Zo svojich zamestnancov chcel mať bohatých kapitalistov.

15. Firma budovala ️ v meste obchodné domy, hotel, kino, veľkú nemocnicu, školské budovy, vedecké ústavy, filmové ateliéry, tisíce nových bytov. Táto stavebná aktivita pretvorila Zlín do podoby supermoderného priemyselného mesta.

16. Angažoval sa nie len v Československu, ale aj v zahraničí. Paradoxne, jeho najväčšiu expanziu spôsobila Veľká hospodárska kríza na konci 20-tych rokov.

17. V roku 1932 zamestnával cez 30 000 ľudí, jeho spoločnosti pôsobili v 54 krajinách na 4 kontinentoch. Zdalo sa, že svet mu leží pri nohách. Žiaľ, ďalšej expanzie sa už nedožil.

18. 12. júla 1932 tragicky zomrel pri leteckom nešťastí.

19. Jeho systém, ktorý vybudoval bol tak silný, že ani on sám v ňom nebol nenahraditeľný.

20. Novinkou v riadení podniku bol aj takzvaný „podiel na zisku“, ktorý mohla časť zamestnancov získať na základe produktivity ich oddelenia.

21. Nebol orientovaný len na zisk, začal pre svojich robotníkov stavať tzv. Baťovské domčeky, ️ ktoré dodnes tvoria značnú časť typickej architektúry mesta Zlín.

22. Populárne sú aj tzv. „baťovské ceny“, ktoré sa vždy končili 9-tkou a ktoré mali u kupujúceho navodiť pocit výhodnejšej a lacnejšej kúpy.

23. V roku 1923 sa uchádzal o post starostu mesta Zlín, ktorý s heslom „Chci pracovat pro všechny. Bojovat proti bídě.“ bezkonkurenčne vyhral.

24. Založil továrne vo Švajčiarsku, Nemecku, Anglicku, Francúzsku, Juhoslávii, Holandsku, USA a v Indii.

25. V súčasnosti firma Baťa sídli v Kanade a naďalej šíri odkaz jej výnimočného zakladateľa.

Zdroje:
https://www.youtube.com/watch?v=yuKGHrIP3tg
https://www.youtube.com/watch?v=rnxIORaiV_U
https://www.youtube.com/watch?v=xG_Fn2g2FWE
https://www.youtube.com/watch?v=pRyDvKAwjmA

* Našli ste chybu? Napíšte na [email protected]