Sporiace účty vs. Termínované vklady vs. Crowdfunding: Čo je pre slovenských investorov výhodnejšie?

intro

Hľadanie optimálneho spôsobu, ako zhodnocovať peniaze

Keď sa rozhodujete, ako zhodnotiť svoje peniaze, máte niekoľko možností: sporiace účty, termínované vklady a crowdfunding. Každý z týchto nástrojov má svoje výhody a nevýhody. V tomto článku sa pozrieme na to, ako si jednotlivé možnosti vedú a čo môžu ponúknuť slovenským investorom.

Sporiace účty: Čo ponúkajú?

  1. Úrokové sadzby a príklady najvýhodnejších sporiacich účtov na Slovensku
    • Unicredit Bank - Sporiaci účet s úrokovou sadzbou 3,0% p.a.
    • Fio Banka - Sporiaci účet s úrokovou sadzbou 3,0% p.a.
    • Slovenská sporiteľňa - Sporiaci účet s úrokovou sadzbou 1,5 % p.a.

Tieto úrokové sadzby sú aktuálne k roku 2024 a môžu sa meniť. Sporiaci účet v Unicredit Banke, Fio Banke a Slovenskej sporiteľni ponúkajú najvyššiu úrokovú sadzbu, ale úrokové sadzby u iných bánk sú tiež konkurencieschopné.

  1. Bezpečnosť a likvidita: Sporiace účty poskytujú vysokú bezpečnosť a likviditu. Vklady sú poistené až do výšky 100.000 EUR na osobu a banku podľa slovenského zákona o poistení vkladov. To zaisťuje, že vaše peniaze sú v bezpečí, ale nezabúdajme na nízke úrokové sadzby.
  2. Priemerné úspory a historické trendy:
    • Priemerné mesačné úspory: Priemerný Slovák odkladá na sporiacom účte približne 100 EUR mesačne. To predstavuje ročne úspory vo výške približne 1.200 EUR.
    • Historický vývoj: Za posledných 20 rokov sa úspory Slovákov rástli, no úrokové sadzby na sporiacich účtoch sa v posledných rokoch znižovali. V súčasnosti na sporiacich účtoch leží viac ako 16 miliárd EUR, čo odráža rastúcu opatrnosť Slovákov v investovaní a preferenciu bezpečnejších možností.
  3. Výhody a nevýhody:
    • Výhody: Bezpečnosť, jednoduché, ľahký prístup.
    • Nevýhody: Nízke úrokové sadzby, ktoré môžu byť nižšie ako inflácia, čo znamená reálnu stratu kúpnej sily.

Termínované vklady: Čo ponúkajú?

  1. Úrokové sadzby a príklady termínovaných vkladov na Slovensku:
    • FIO banka: Termínovaný vklad s úrokovou sadzbou 3,00 % p.a. pre vklad na 1 rok.
    • Privat Banka: Termínovaný vklad s úrokovou sadzbou 3,00 % p.a. pre vklad na 1 rok.
    • Slovenská sporiteľňa: Termínovaný vklad s úrokovou sadzbou 3,00 % p.a. pre vklad na 1 až 3 roky.

Úrokové sadzby sú aktuálne k roku 2024 a môžu sa meniť. Termínované vklady zvyčajne ponúkajú lepšie úrokové sadzby ako bežné sporiace účty, ale peniaze sú na určitú dobu blokované.

  1. Bezpečnosť a likvidita: Termínované vklady sú tiež poistené do výšky 100.000 EUR na osobu a banku. Ich nevýhodou je, že peniaze sú viazané po dobu trvania vkladu, čo znamená, že nie sú okamžite prístupné.
  2. Trendy a aktuálne údaje:
    • Trendy: V posledných rokoch sa úrokové sadzby na termínovaných vkladoch postupne znižovali, ale stále ponúkajú vyššie úrokové sadzby než sporiace účty. Termínované vklady sú populárne medzi konzervatívnymi investormi, ktorí preferujú stabilný, aj keď nižší, výnos.
    • Aktuálne údaje: V súčasnosti je na termínovaných vkladoch na Slovensku uložených približne 12 miliárd EUR. Tento údaj naznačuje, že slovenskí investori stále považujú termínované vklady za bezpečnú formu ukladania peňazí.
  3. Výhody a nevýhody:
    • Výhody: Vyššie úrokové sadzby ako sporiace účty, vysoká bezpečnosť.
    • Nevýhody: Nižšia likvidita, peniaze sú blokované na určitú dobu.

Crowdfunding: Aké sú výsledky investícií?

  1. Crowdfunding:
    • Výnosy: Naša crowdfundingová platforma ponúka výnos až 11 % p.a.. Vaše investície sú zabezpečené existujúcimi nehnuteľnosťami a LTV (Loan-to-Value) je maximálne 65 % z hodnoty nehnuteľnosti. To znamená, že vaše investície sú dobre zabezpečené, čo výrazne znižuje riziko. Ak by ste miesto sporenia na účet investovali 100 EUR mesačne na crowdfundingovej platforme, po 5 rokoch by vaša investícia mohla vzrástť na približne 6.805 EUR (pri zloženom úročení).
  2. Výhody a nevýhody:
    • Výhody: Vyššie výnosy, investície zabezpečené nehnuteľnosťami, minimálna správa.
    • Nevýhody: Peniaze sú investované na dlhšiu dobu, hoci je riziko výrazne znížené vďaka zabezpečeniu nehnuteľnosťami.

Trendy v Európskej únii: Sporiace účty, termínované vklady a investície

  1. Sporiace účty v Európskej únii:
    • Priemerné úrokové sadzby: V priemere sú úrokové sadzby na sporiacich účtoch v EÚ nižšie než v minulosti, väčšinou sa pohybujú okolo 0,1 % až 0,5 % p.a. Nemecko, Holandsko a Rakúsko majú v tomto smere vyššie úrokové sadzby v porovnaní s inými krajinami.
    • Trend: V posledných rokoch klesá obľuba sporiacich účtov, keďže nízke úrokové sadzby neposkytujú dostatočný výnos na pokrytie inflácie.
  2. Termínované vklady v Európskej únii:
    • Priemerné úrokové sadzby: Úrokové sadzby na termínovaných vkladoch sú v EÚ lepšie ako na sporiacich účtoch, zvyčajne sa pohybujú okolo 0,5 % až 1,5 % p.a. Švédsko a Švajčiarsko majú vyššie úrokové sadzby v porovnaní s priemerom.
    • Trend: Termínované vklady sú stále obľúbené medzi konzervatívnymi investormi, ktorí preferujú vyšší, aj keď stále nízky, garantovaný výnos.
  3. Investovanie v EÚ:
    • Trend: Investovanie do alternatívnych nástrojov, ako sú crowdfunding a peer-to-peer platformy, rastie. Mnoho investorov hľadá vyššie výnosy a diverzifikáciu mimo tradičných bankových produktov. Crowdfunding získava na popularite, najmä v krajinách ako Spojené kráľovstvo, Francúzsko a Nemecko, kde sú regulačné rámce priaznivé.

Tip na záver: Ako efektívne sporiť?

Ak chcete maximálne využiť možnosti sporenia a investovania, môžete si zo svojho účtu nastaviť trvalý príkaz na pravidelné ukládanie 100 EUR mesačne. To vám umožní postupne vytvárať rezervu alebo investovať bez potreby pravidelného rozhodovania.

Navyše pripravujeme novinku – AutoInvest a ReInvest – ktoré vám umožnia automaticky investovať a reinvestovať vaše prostriedky, čím uľahčíte správu svojich investícií. O tejto novinke vás čoskoro informujeme, takže sledujte naše novinky!