Rodinné financie pod kontrolou aj v čase koronakrízy

intro

Pandémia ochorenia COVID-19 je súčasťou našich životov už vyše dvoch mesiacov. Každý z nás robí maximum pre to, aby ochránil zdravie seba aj svojich blízkych.

Chránite však aj vaše finančné zdravie? Prinášame vám niekoľko praktických rád, ako nestratiť kontrolu nad svojimi financiami počas tohto neštandardného obdobia.

Tak ako vždy, aj počas trvania krízy je potrebné k rozhodnutiam o peniazoch pristupovať triezvo a s chladnou hlavou. Rodinné financie sa skladajú z niekoľkých pilierov, ️ o ktoré ak sa dostatočne postaráte, veríme, že sa nemáte čoho báť, a to ani v prípade neočakávaných výdavkov či straty zamestnania.

Rezervný fond ako indikátor finančného zdravia rodiny.

Alfou a omegou rodinných financií je takzvaný rezervný fond umiestnený na vysoko likvidnom, čiže rýchlo prístupnom sporiacom účte. Jeho výška by nikdy nemala klesnúť pod základnú hodnotu 1000 eur, avšak väčšina odborníkov na financie sa zhoduje, že plný rezervný fond by mal byť vo výške 3-6 mesačných výdavkov vašej domácnosti.

Pre rýchlejšie naplnenie rezervného fondu môžete v súčasnosti využiť aj mimoriadne odloženie splátok úverov, a to až do 9 mesiacov. Tento benefit je možné využiť bez negatívneho zápisu do úverového registra.

Rýchlejšie splácanie úverov sa vám aktuálne neoplatí.

Nejasná ekonomická situácia v takmer každej slovenskej domácnosti by sa mala premietnuť aj do zmeny správy vašich rodinných financií. V prípade, ak ste sa v poslednom období zamerali na rýchlejšie splácanie vašich úverov a kreditiek či už v bankových, alebo v nebankových subjektoch, dôrazne odporúčame dočasné pozastavenie extra splátok úverov.‼️

Prebytočné financie radšej presmerujte do rezervného fondu, ktorý môžete následne po skončení pandémie využiť na jednorázové väčšie splátky stávajúcich úverov.

„Ak čo i len trochu môžete, nezadlžujte sa ďalej. Zadlžovanie sa je jedna z najhorších vecí, ktorú teraz môžete urobiť. Jedným z následkov súčasnej neistoty môže byť to, že banky budú postupne zvyšovať svoje úrokové sadzby. Celá vaša finančná situácia by sa tak mohla stať krehkejšou a potenciálne neudržateľnou,“ priblížil špecialista zo správcovskej spoločnosti VÚB Asset Management Peter Margetiny.

Nastavte si rodinný rozpočet.

Vynikajúcim modelom pre váš mesačný rodinný rozpočet je pravidlo 50/30/20. Podľa tohto pravidla by mala smerovať polovica vášho rodinného príjmu na veci, ktoré nutne potrebujete k prežitiu, ako napríklad jedlo, nájom, energie, telefón či internet. Ďalších 30% z rodinného rozpočtu by malo ísť na veci, ktoré robia váš život príjemnejším. Sem sa rátajú donášky jedla, cestovanie, nákupy oblečenia, novej elektroniky, rôzne členstvá a podobne.

Zvyšných 20% rozpočtu by malo byť alokované na šetrenie, respektíve splácanie aktuálnych dlhov. Ak máte plne-dotovaný rodinný rezervný fond a žiadne dlhy, peniaze by ste mali presmerovať na nákup investícií, ktorý vám prinesie nové peniaze do rozpočtu.

Investovanie v období koronakrízy.

Ako sa vraví, všetko zlé je na niečo dobré. A tým dobrým je momentálne možnosť nakupovať v takzvaných výpredajoch. V prípade investovania sa vám tak naskytá šanca, aká tu nebola od roku 2008.

Finančné trhy sa nachádzajú na niekoľkoročných minimách. Ak ste váhali so začatím investovania do individuálnych akcií, indexových fondov či ETF, teraz je ten správny čas.⏳ Na trhu existuje samozrejme množstvo investičných nástrojov, s výberom ktorých by vám mal poradiť profesionál. Výška úvodnej investície sa pohybuje niekde okolo 2000 eur.

V prípade, že nemáte k dispozícii väčšie obnosy peňazí určené na investovanie, tým pravým spôsobom investovania by pre vás mohla byť takzvaná spoluúčasť na investičných realitných projektoch. Už za nízku investíciu od eur sa môžete stať investorom a získať tak podiel na zisku z projektu, ktorého zámerom býva najčastejšie zhodnotenie nehnuteľnosti a jej následný predaj.

Pre najnovšie správy z investičného sveta sledujte blog a podcasty portálu Investícia Slovensko.