Realitná bublina na Slovensku: Oplatí sa nakupovať nehnuteľnosti?

intro

Určite už ste počuli správy typu: Ceny za byty a domy rýchlo rastú! Hypotékam s nízkymi úrokmi odzvonilo. Kúpiť nehnuteľnosť je čoraz ťažšie. Mnohí teda premýšľate, či nie je dobré počkať. V predchádzajúcom článku sme zodpovedali otázku, „Oplatí sa investovať do nehnuteľností aj pred poklesom?“ Dnes si posvietime na spomínanú „realitnú bublinu“. Čo je to, nachádzame sa v nej a čo ak je jej koniec na obzore? A akú odpoveď prináša klub investorov?

Čo je to realitná bublina?

Bublinou nazývame ekonomický cyklus, v ktorom dochádza k rýchlemu rastu trhovej hodnoty ceny aktív. Po tomto nafúknutí nasleduje rýchly pokles, nazývaný aj krach alebo prasknutie.

Bubliny na realitnom trhu sme mohli pozorovať aj v minulosti. Jednou z najznámejších je tá z USA, ktorá predstavovala jednu z príčin finančnej krízy v roku 2008.

Zjednodušene, jednou z jej príčin bolo, že banky v rokoch 2002 až 2007 poskytovali nízke úvery aj nestabilným klientom, ktorí sa pre ich dostupnosť zadĺžili nad bezpečnú mieru. Dopyt po nehnuteľnostiach tak rýchlo rástol, kvôli čomu rástla aj ich cena. Keď v roku 2004 Federálny rezervný systém zvýšil úrokové sadzby, nebonitní klienti neboli schopní splácať úvery a bankám tak chýbali peniaze.

Skrachovali kvôli tomu nielen americké, ale aj európske banky, ktoré sa podieľali na financovaní klientov z dôvodu globalizácie. Kríza následne ovplyvnila aj ceny nehnuteľností, ktoré spadli na historické minimá.

Situácia na Slovensku

Aj v súčasnosti u nás ceny nehnuteľností neprestávajú rásť. Nezastavilo ich ani šírenie koronavírusu, ktoré na určitý čas zamrazilo ekonomiku, vojna na Ukrajine či vysoká inflácia v poslednom období. Realitný trh teraz čelí ďalším výzvam, ako zdražovanie materiálov (tie podľa Štatistického úradu SR medziročne stúpli o 23 % a ceny stavebných prác o 7 %) a zvyšovanie úrokových sadzieb. Aký vplyv na vývoj cien nehnuteľností predpokladajú odborníci?

Niektorí predpovedajú prasknutie bubliny. Iní vysvetľujú rast cien najmä nenasýteným dopytom, ktorý je stále pomerne vysoký aj napriek tomu, že rast cien nehnuteľností na Slovensku patrí k najvyšším v Európe. Podľa Národnej banky Slovenska sa takýmto tempom naposledy zvyšovali ceny domov a bytov v rokoch 2006 až 2008, čiže tesne pred spomenutou finančnou krízou.

Zaujímavosť - Kým ceny nehnuteľností sa v roku 2019 zvýšili „len” o 7,5 %, v roku 2020 išlo o zvýšenie o 11,9 % a v roku 2021 o 23,5 %.

Zdroj: Unplash.com

Čo v prípade, že bublina praskne?

Pre modelovú situáciu predpokladajme, že sa Slovenský realitný trh v bubline už nachádza. To, ako sa bude realitná bublina správať, nevie presne odhadnúť žiaden odborník. Niektorí tvrdia, že tak skoro neskončí, iní zas veria, že aj keď praskne, nemusí nastať krach trhu. Namiesto toho dôjde kustabilizácii cien. 

V praxi to znamená, že investori, ktorí v súčasnosti čakajú na pokles cien nehnuteľností, sa ho nemusia dočkať. Najmä, pokiaľ ide o nové nehnuteľnosti.

Tie totiž v súčasnej dobe nakupujú dve hlavné skupiny:

  • jednotlivci a rodiny, ktoré nutne potrebujú vlastné bývanie
  • investori, ktorí hľadajú spôsob ako zhodnotiť svoje finančné zdroje, resp. ako v dobe vysokej inflácie čo najviac znížiť ich znehodnotenie.

Práve investičné nehnuteľnosti sa pri vysokých cenách príliš neoplatia. Ak teda pri investícii neočakávate návratnosť až v desiatkach rokov.

Ak hľadáte spôsob, ako svoje financie zhodnotiť na realitnom trhu (či ich čo najlepšie ochrániť pred negatívnym vplyvom vysokej inflácie), no nechcete riskovať kúpu predražených domov či bytov s výhľadom zhodnotenia v desiatkach rokov, existuje zlatá stredná cesta. Je ňou realitný crowdfunding, vďaka ktorému sa môžete stať investorom aj bez veľkého kapitálu a s minimálnym rizikom. Menším investorom stačí aj 100 eur, no na svoje si rovnako prídu investori s vyšším kapitálom.

Nechajte výber vhodnej investície na odborníkov - výhoda klubu investorov

  • Na platforme Invest in Slovakia nájdete možnosť investovať do nehnuteľností, po ktorých je stály dopyt. Vyberáme totiž projekty, ktoré sa zameriavajú na menšie byty a rodinné domy s nízkymi energetickými nákladmi. Tie sú mimoriadne vhodné na bývanie pre jednotlivcov aj rodiny.
  • Investičné nehnuteľnosti v čase výstavby umožňujú zhodnotenie investícií v rádoch mesiacov, či maximálne niekoľkých rokov, s možnosťou opakovaného investovania počas ich prevádzky.

Pridajte sa aj vy do klubu investorov na platforme Invest in Slovakia a zhodnoťte svoj majetok. Analýzu projektov spravíme za vás, vy si z našej ponuky vyberiete tie, ktoré vás zaujmú najviac. Alebo aj všetky. 😉 

Pridať sa do Invest Club