R. T. KIYOSAKI: Fakty, o ktorých ste ani netušili...

intro

Robert Kiyosaki je celosvetovo známe meno. Poznáme ho vďaka jeho bestselleru "Chudobný otec, Bohatý otec" aj z mnohých seminárov, ktoré viedol na tému peniaze. No, tušili ste o ňom toto?

1. Napísal 26 kníh, v 51 jazykoch v 109 krajinách.

2. Jeho prvé 2 firmy skrachovali. Vyrábal peňaženky pre surferov, ktoré boli vyrobené z nylonových vlákien, aby sa vplyvom vlhkosti nepoškodili. Nemal na ne však patenty a tak ho prevalcovali lacné kópie z Ázie. Skúšal to aj s oblečením pre metalistov, rovnako ale neúspešne. 

3. Jeho najznámejšiu knihu "Bohatý otec, Chudobný otec" odmietli viaceré vydavateľstvá, až sa napokon rozhodol vydať ju sám.

4. Dvakrát ho vyhodili zo strednej školy.

5. Prvýkrát skutočne zbohatol až po tom, ako si založil súkromnú školu o tom, ako zbohatnúť.

6. Bojoval vo Vietnamskej vojne. Je vycvičený ako pilot helikoptéry. Do armády šiel vraj preto, lebo sa chcel naučiť ako správne viesť ľudí.

7. Do dôchodku šiel vo veku 47 rokov. Podarilo sa mu totiž zbohatnúť vďaka edukačnej spoločnosti, kde ľudí učil, ako zbohatnúť. Bol to jeho prvý úspešný biznis. 

8. Oprah Winfreyová od neho chcela, aby jej v show odhalil identitu bohatého otca z jeho knihy. On to však odmietol, pretože ako tvrdil, mal s bohatým otcom podpísaný kontrakt o mlčanlivosti. 

9. Napísal 2 knihy s Donaldom Trumpom. Podporoval aj jeho kandidatúru na prezidenta. Spoznali sa, keď boli v rovnakej skupine motivačných spíkrov a dodnes sú dobrými priateľmi. 

10. Jeho úplne prvou knihou bola "If you want to be rich and happy, do not go to school" (preklad: "Ak chceš byť bohatý a šťastný, nechoď do školy"). Vyšla 1. februára 1992 a mnohí o nej dodnes ani netušia.

11. Jeho "chudobný otec" nebol vôbec chudobný. Absolvoval niekoľko univerzít a bol vysoko postaveným úradníkom.

12. Will Smith je jeho veľkým fanúšikom a chcel, aby Robert učil jeho deti o peniazoch. 

13. Bol žalovaný spoluatorkou kníh zo série "Bohatý otec, Chudobný otec". Nakoniec to vyriešili mimosúdnou cestou. Nevie sa, koľko Sharon Lechter od Kiyosakiho dostala, ale nebolo to málo. Skloňuje sa číslo 10 miliónov dolárov.

14. Svoje meno predáva aj seminárom, ktoré s ním nemajú nič spoločné a niekedy sa z nich vykľuje podvod. 

15. Robert a jeho manželka Kim sa rozhodli nemať žiadne deti. Takže sám sa nikdy nestane doslovným bohatým otcom.

16. Vyhlásil bankrot po tom, ako prehral súdny spor v hodnote 2⃣4⃣ miliónov dolárov. Zažaloval ho bývalý biznispartner za to, že mu vraj nevyplatil jeho podiel zo zisku a úspechu jeho kníh. Robertova firma tvrdila, že má v banke len 1,8 milióna dolárov.  

Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=ZA27mBm8wjM