🏡 Prečo sa oplatí investovať do projektu Park Lesná***

intro

Pred pár dňami sme zverejnili na našej stránke investičný projekt Park Lesná***. Ide o výstavbu rodinných a dovolenkových domov vo Vysokých Tatrách.

Detaily projektu môžete vidieť v časti KLUB INVESTOROV. Mimochodom, už po 3 dňoch, odkedy bol projekt zverejnený, dosiahol slušný úspech. 

Túto oblasť dôvernepoznám. Vyrástol som tu. A sám tu investujem. Tento týždeň vám urobím niekoľkozáberov zo svojho mobilu, ako toto miesto momentálne vyzerá. Musíte to vidieť!

Je to výnimočná lokalita.

PS: Tie fotky urobím a pripnem ich na našu facebookovú stránku, tak si ju lajknite, aby vám to neušlo. Ak by som na to zabudol, tak týmto prosím svoju kolegyňu Máriu, aby mi to pripomenula :).

Dovolenkový rezort Stará - Nová Lesná

Pred niekoľkými rokmi v Starej Lesnej začala I. etapa výstavby dovolenkových domov, ktoré mali ohromný úspech a všetky domy, do posledného, sa predali.

Mimochodom nájom za dovolenkový dom sa tu pohybuje niekde okolo 130 eur/deň. Skvelý biznis pri 80% vyťaženosti.

Čo spôsobilo rekordnú návštevnosť vo Vysokých Tatrách, teroristické útoky a airbnb.com

Dopyt po dovolenkových nehnuteľnostiach za posledné roky vo Vysokých Tatrách prudko narástol. Zlom nastal niekedy v rokoch 2013-2014 po niekoľkých teroristických útokoch v navštevovaných turistických centrách Európy a známych dovolenkových rezortov.

Slováci, Čeci, Poliaci, ale aj Rusi (nie len oni), začali vyhľadávať bezpečné a blízke miesta pre dovolenku so svojou rodinou. V tomto období začala rezonovať v celej Európe fráza, nie „luxusná, resp. lukratívna dovolenka", ale „bezpečná dovolenka"

Ak by váš hotel v tejdobe Google našiel pod slovnou frázou „bezpečná dovolenka", mali by stevypredané do 10 minút.

Vysoké Tatry sa zrejme stali práve tou bezpečnou dovolenkou (ak neleziete v teniskách v zlom počasí na Gerlachovský štít bez horského vodcu), no zároveň krásnou a jedinečnou dovolenkovou destináciou s nádhernou prírodou, ako stvorenú na zážitky.

Ďalšími dôležitými faktormi, ktoré ovplyvnili návštevnosť našich hôr sú aplikácie booking.com, airbnb.com a iné, prostredníctvom ktorých si ľudia z akýchkoľvek kútov sveta môžu za atraktívnu cenu objednať pobyt a naplánovať jednoduchú a lacnú cestu priamo k nám.

Vysoké Tatry posledných 5 rokov lámu rekordy návštevnosti a turistickému biznisu sa začalo výrazne dariť. To ovplyvnilo samozrejme aj nehnuteľnosti. Dnes sme dosiahli kedysi nepredstaviteľnú úroveň, kedy predávame vo Vysokých Tatrách apartmánové byty za cenu ktorá sa blíži k 4 000 eur/m2!

To je 300 000 eur za 80m2 apartmán.

V roku 2018-2019 sapredávali apartmánové byty rýchlosťou blesku. A predaných ich bolo100-vky. 

Prečo existuje dopyt po dovolenkových nehnuteľnostiach?

Ovplyvňuje to práve návštevnosť, o ktorej som sa zmienil vyššie. Kúpa dovolenkovej nehnuteľnosti je investícia, ktorá vám generuje rýchlu návratnosť z prenájmov.

Investičné nehnuteľnosti si kupujú ľudia z celého sveta. Nie sú to nehnuteľnosti na trvalé bývanie. Sú to nehnuteľnosti na občasné dovolenky pre majiteľa a na prenajímanie turistom z celého sveta.

Ak začnete uvažovať týmto spôsobom, zrazu pochopíte, že sa vám otvorili dvere potenciálnych kupujúcich do celého sveta. Kúpiť takúto nehnuteľnosť môžu ľudia z Japonska, ktorí občas prídu do Vysokých Tatier na bezpečnú dovolenku s rodinou a počas celého roka generujú zaujímavý cash flow z prenájmov.

Park Lesná*** je nový projekt.

Nový projekt Park Lesná*** počíta s 12-timi dovolenkovými domami, ktoré poskytnú budúcim majiteľom viac priestoru s väčším pozemkom.

Dovolenkových domov je vo Vysokých Tatrách na predaj málo. Vo väčšine prípadov sú na predaj práve apartmánové byty. Dovolenkový dom však poskytuje častokrát vyššiu pridanú hodnotu pre nových majiteľov, resp. dovolenkujúcich, ako apartmán.

Problémom je nedostatok miesta a rozľahlých pozemkov pre takúto „domovú" výstavbu. A ak sa už nájde vhodný pozemok na výstavbu, developer sa vo väčšine prípadov rozhodne pre výstavbu apartmánového domu s násobne väčším počtom bytov. Ekonomika v tomto prípade jasne vyhráva.

V kalkuláciách pre Park Lesná*** sa počíta s cenou 1 750 eur/m2. Čo je v porovnaní s okolím veľmi priateľná cena s potenciálom dosiahnuť ešte väčší výnos. V tomto prípade, však súhlasím s názorom, v kalkuláciách radšej opatrne, ako s príliš veľkými očami. 

Je dosť reálne, že 12x dovolenkových domov sa predá už v predpredaji, resp. pri kolaudácii. Nie je to masívna výstavba. Ak sa postavia správne, s dôrazom na kvalitu a okolie, nikto z nás nepochybuje o ďalšej úspešnej etape dovolenkového rezortu s názvom Park Lesná***.

Riziká

Aby som bol úprimný, musím spomenúť aj riziká, ktoré pri každej jednej investícii sprevádzajú developera, resp. investorov.

Trh je nevyspytateľný.Aj keď všetky ukazovatele vám povedia „áno", pri nepredvídateľnýchsituáciách sa to môže skomplikovať.

Nemám teraz hneď namysli teroristický útok na Lomnickom štíte. Je to veľmi málopravdepodobné. Aj keď, toto by určite situáciu na trhu snehnuteľnosťami nejakou mierou ovplyvnilo.

Kríza.

Ak sa v dôsledku krízy značne spomalí cestovný ruch vo Vysokých Tatrách, ovplyvní to aj predaj nehnuteľností. Pamätám si rok 2009. Po tomto roku Vysoké Tatry ostali na 3 roky poloprázdne.

Nechcem však prílišporovnávať rok 2009 s rokom 2019. V tej dobe si návštevníci vo VysokýchTatrách rezervovali svoje pobyty ešte cez pevné linky. 

Dnes je táto lokalita vďaka internetu a aplikáciám prístupná pre podstatne väčší kus sveta. A aj pri kríze hotely, penzióny, apartmánové domy majú veľkú šancu nájsť dostatok návštevníkov pre svoj rast.

No pamätám si aj rok 2004, kedy Vysoké Tatry zasiahla kalamita. V tú zimu v Tatrách nebol absolútne nikto! Trvalo to 2 roky, kým si ľudia našli cestu do našich hôr. Ale takáto vec vám, žiaľ, niekedy pokazí plány na neurčito.

Existujú riziká apríležitosti. Je to takto pri všetkých investíciách, ktoré v živote urobíme. Jedôležite zvážiť mieru rizika a rozhodnúť sa.

Za nás, je Park Lesná*** investičným projektom s potenciálom, spravodlivým výnosom a rozhodne si zaslúži vašu pozornosť.

Držím vám palce na ceste za pasívnym príjmom.