Prečo by vo vašom portfóliu nemal chýbať Crowdfundingový projekt?

intro

Pasívny príjem si dnes môže začať budovať naozaj každý. Hoci aj 10 EUR mesačne znamená, že za rok svoj rozpočet obohatíte o 120 EUR, čo je už celkom pekné. Ako na to? Čo je to Crowdfunding? Aká je aktuálna situácia s Crowdfundingom na Slovensku? Čítajte ďalej...

Chvalabohu, už aj na Slovensku začíname v niektorých oblastiach života žiť v 21. storočí. Dnešná doba každému človeku ponúka obrovské množstvo príležitostí ako sa vzdelávať, rozvíjať svoje zručnosti a vedomosti, napredovať a žiť lepší život. Pojem „lepší život“ je častokrát spájaný s vlastnením väčšieho objemu peňazí. Síce sa vraví, že šťastie si za peniaze nekúpiš, no tiež je pravda, že ak nemáš ani na chlieb, život je pravdepodobne o niečo komplikovanejší.

21. storočie nám prinieslo a prináša mnoho nových technológií, systémov, postupov a inovácií, ktoré majú za cieľ zjednodušiť náš život. Jedným z týchto systémov je aj Crowdfunding, ktorý viac či menej v určitom slova zmysle spája všetky prvky uvedené vyššie. Vysvetlím:

  • Crowdfunding ako taký je systém, ktorý dnes funguje vo vyspelom svete, a jeho snahou je uplatnenie tzv. win-win konceptu, ktorý investorovi i dlžníkovi zaručí určité výhody, čiže je obojstranne výhodný. V súvislosti s platformou Investícia Slovensko sa jedná vlastne o kolektívne financovanie developerských projektov s možnosťou investície od veľmi malej sumy – takej, ktorú si dnes môže dovoliť takmer každý. Keďže sa na danú developerskú pôžičku skladá veľký počet investorov, pre každého z nich sa súčasne znižuje riziko. Navyše, toto riziko je eliminované vždy nejakou zábezpekou, či už vo forme garančného fondu, samotnej nehnuteľnosti alebo inou formou.
  • Na to, aby sa človek mohol zapojiť do Crowdfundingu, nepotrebuje nejaké extra vedomosti, či zručnosti. Stačí, ak bude ako-tak finančne vzdelaný. Osobne si myslím, že každý, kto sa len trochu zaujíma o svoje peniaze (a som presvedčený, že peniaze sú u väčšiny ľudí takmer vždy hlavnou témou dňa), má záujem o získavanie nových informácií, ktoré mu pomôžu tieto peniaze bezpečne zhodnotiť. V každom z nás by mal byť aspoň kúsok finančnej zodpovednosti, ktorá nás donúti vzdelávať sa ďalej.
  • Ak „žiť lepší život“ znamená mať viac peňazí, potrebné je zaujímať sa o spôsoby, akými môžem tento cieľ legálne dosiahnuť. Crowdfunding je skvelou možnosťou, ktorú nám prinieslo práve 21. storočie. Netreba sa zacykliť v myslení typu: „takéto investovanie je iba pre bohatých“, „bohatí bohatnú – chudobní sa stávajú ešte chudobnejšími“, „nemám“, „nedá sa“, „nechcem“ atď. Viac peňazí môže človek legálne získať viacerými spôsobmi: buď si nájde druhú prácu, prípadne bude vo svojej práci pracovať viac, dlhšie, intenzívnejšie. Tým avšak počas dňa stráca viac času a energie na úkor zarobených peňazí; alebo môže hľadať spôsoby, ktoré by boli menej náročné na čas a energiu – jedným z nich je budovanie pasívneho príjmu, ktorý sa dá vytvoriť z rôznych zdrojov, a jedným z nich je napríklad Crowdfunding, alebo vo všeobecnosti investovanie.

Situácia na Slovensku

Čo sa týka financií, investovania, znášania rizika, Slováci sú vo všeobecnosti veľmi konzervatívny národ. Vidieť to na štatistikách, ktoré hovoria o tom, že spoločne na bežných bankových účtoch držíme enormne vysoký objem peňazí – jeden z najvyšších v Európe. Tieto peniaze sú síce uložené „v bezpečí“ (v skutočnosti nie sú ani zďaleka v bezpečí), ale postupne o svoje prostriedky prichádzate a nijako sa vám nezhodnocujú – práve naopak: bankové poplatky, vedenie účtu, inflácia, atď. A banka? Vedeli ste o tom, že banka vaše vložené peniaze investuje? Bez vášho dovolenia... A vy jej za to vlastne ešte platíte. Vaše peniaze v skutočnosti kolujú po celom svete, a banke celkom slušne zarábajú. Vy z toho nemáte vôbec nič.

Dôvodov, prečo investovať, sú desiatky. Dôvod, prečo neinvestovať nepoznám. Investovanie (nie cez banku) je preto veľmi dôležité a vo vyspelom svete je bežnou praxou už asi 150 rokov. Bohužiaľ, na Slovensku sa k takýmto „rizikovým“ veciam odhodlávame len veľmi pomaly a veľmi ťažkopádne. Prečo? Naša minulosť, kedy sme sa nechali viackrát oklamať a máme pomerne zlé skúsenosti so všelijakými „výhodnými ponukami“ od pochybných podnikateľov. 

Netreba sa avšak ľutovať – pretože hlavný dôvod vidím práve v nízkej miere vzdelanosti, a mám na mysli finančnú vzdelanosť, úroveň finančnej gramotnosti na Slovensku, ktorá je aj dnes, v roku 2019, na tak nízkych číslach, ktoré sú až zahanbujúce. Preto sa v podobných situáciách nemôžeme čudovať, že naletíme podvodníkom...

Východisko je jasné: ak sa zaujímate o vlastné peniaze a o legálne spôsoby, ako ich získať viac a ako si začať budovať pasívny príjem, potrebné je vzdelávať sa; začať od jednoduchých vecí a pokračovať k zložitejším. Všetko je to o záujme, a kto záujem má, ten sa nestratí vo finančných pojmoch, aktivuje sa mu kritické a analytické myslenie, kreativita a nenechá sa len tak nachytať.

Možnosti cez platformu Investícia Slovensko

Je skvelé, že realitný Crowdfunding prišiel už aj na Slovensko, a to v podobe platformy Investícia Slovensko. Čo sa týka Európy, priekopníkmi tohto spôsobu financovania projektov a investovania do nich sú pobaltské krajiny. Tam Crowdfunding zažíva skutočný boom snáď už od roku 2015. Z osobnej skúsenosti môžem povedať, že je super, keď si poviete: „Investoval som do renovácie budovy v Rige, investoval som rozšírenia kapitálu estónskej prepravnej spoločnosti, investoval som do výstavby reštaurácie Litve,“ atď. Znie to určite zaujímavo, no stále je to akosi ďaleko a možnosť reálne vidieť tieto projekty je pomerne obmedzená. 

Platforma Investícia Slovensko prináša projekty, na ktorých realizáciu sa môžete prísť osobne pozrieť (Slovensko chvalabohu nie je až také veľké, aby sa to nedalo) a povedať si: „Investoval som do TOHTO projektu vo Vysokých Tatrách, investovala som do TOHTO projektu v Poprade,“ atď. Na vlastné oči vidíte, že daný projekt je skutočný.

Investovať môže každý, kto má viac ako 18 rokov a k dispozícii má voľných aspoň 100 EUR. Tento spôsob investovania je úplne úžasný, pretože keď sa v minulosti povedalo slovo investor, človek si určite predstavil nejakého milionára, ktorý sa 25 hodín denne venuje finančným trhom. Dnes je to inak. Investovať môže skutočne takmer každý a čas, ktorý je potrebné niečomu takémuto venovať, je len minimálny. 

Takže prečo by vo vašom portfóliu nemal chýbať Crowdfundingový projekt? Odpoveď je pomerne jednoduchá:

  • Ak už napríklad investujete do akcií, zlata alebo čohokoľvek iného, najlepšou ochranou pre investora je rozloženie rizika – diverzifikácia – medzi rôzne investičné nástroje. Crowdfundingové projekty môžu v tomto prípade krásne obohatiť vaše portfólio.
  • Ak rozmýšľate nad tým, že v budúcnosti by ste si chceli kúpiť nejakú nehnuteľnosť, ktorú by ste napríklad prenajímali, realitný Crowdfunding by mohol byť dobrým štartovacím bodom. Začnite v malom a vyskúšajte si to. Ak sa vám to zapáči, možno na reálnu kúpu nehnuteľnosti zabudnete a budete sa venovať iba tomuto P2B systému (peer-to-business). Nespornou výhodou tohto systému je likvidita (speňažiteľnosť, rýchlosť predaja). Ak máte investičný byt (poskytovanie podnájmu) a chcete ho predať, môže to trvať mesiace alebo roky. Byt musíte predať celý – nedá sa predať napríklad len jednu miestnosť. Ak avšak investujete cez Crowdfundingové platformy, lepšie je rozkladať investície a teda aj riziko medzi rôzne projekty, vďaka čomu sa vám vaše investície aj s úrokmi budú vracať v pravidelných intervaloch, či už mesačne, po pol roku, roku alebo roku a pol, podľa dĺžky trvania projektu.
  • Crowdfundingové projekty ponúkajú výnos, ktorý v tejto rizikovej triede nenájdete nikde inde. Zvyčajne sa pohybujeme na úrovni 12-17% ročne, čo je úplne úžasné! Akciové portfóliá najlepších svetových investorov urobia ročne približne 10-11%. Keď je dobrý rok, podielové fondy vám urobia možno 8%. Kryptomeny sú dnes skôr otázkou budúcnosti a zarobiť síce môžete aj 200%, ale rovnako sa po roku môžete ocitnúť v strate 90%. Investovanie do zlata prinajlepšom ochráni vaše peniaze pred infláciou (2-3%) a o bankových produktoch (termínované vklady, sporenia, úroky na bežných účtoch) sa snáď ani nemusíme baviť...

Záver

Pasívny príjem dnes nie je pojem, ktorý by sa týkal iba bohatých. Ak chcete niečo vo svojom živote zmeniť, musíte vo svojom živote niečo zmeniť   (v slovenčine to znie zvláštne, ale vychádzam z anglického úslovia: „If you change nothing, nothing will change“). Vďaka investovaniu cez Crowdfundingové platformy, akou je napríklad Investícia Slovensko, si môžete začať budovať svoj prvý pasívny príjem, hoci aj na úrovni 5 či 10 EUR mesačne – bez poplatkov, bez úsilia. Jediné, čo je potrebné urobiť, je nechať vašim peniazom čas, aby sa mohli zhodnotiť. 10 EUR mesačne je 120 EUR za celý rok, a to už je celkom pekné, čo poviete?

*Linky uvedené v tomto článku odkazujú na webovú stránku autora schwa.sk - BUSINESS, kde nájdete podrobnejšie informácie o Crowdfundingu, investovaní, recenzie rôznych P2P a P2B platforiem, môžete si pozrieť reálne portfólio Schwa, odporúčané portfólio malého investora a vzdelávať sa v pojmoch spojených s Crowdfundingom.

Každý človek je investor“ - Schwa