Najčastejšie mýty o peniazoch #2

intro

Okolo osobných financií sa povráva kadečo. Ktoréinformácie sú pravdivé, a ktoré sú iba klamstvá? Dnes poodhalíme ďalšie 4 mýty,už v druhom článku zo série Mýty o peniazoch.

Mýtusč.1: Nezarábate dostatok na to, aby ste šetrili

Existuje množstvoľudí, ktorí majú viac než nadštandardnépríjmy, no napriek tomu žijú z výplaty do výplaty. Či už chcete šetriť nadôchodok, alebo usporené peniaze rovno investovať, suma, ktorú si dokážete odložiť stranou závisí viac od vašej schopnostiriadiť rodinné financie než od výšky príjmu ako takého. Samozrejme, vniektorých prípadoch naozaj nemusí výška príjmu jednotlivca postačovať ani napokrytie základných potrieb, avšak vo väčšine prípadov je problém so šetrenímniekde úplne inde.

Mýtusč.2: Investovanie je pre bohatých

Na rozdiel od toho, čo si mnoho ľudí mylne navráva, investovanie naozaj nie je iba pre vrchnú vrstvu spoločnosti. V dnešnom svete je toľko možností ako a do čoho investovať, že si vyberie naozaj každý, dokonca i ten, ktorý má mesačne iba 20 či 50 eur navyše. Naši klienti majú možnosť, cez platformu Investícia Slovensko, investovať už od jednorázovej investície vo výške 100 eur, čo dáva možnosť zapojiť sa úplne každému, samozrejme po splnení vekových a ďalších legálnych obmedzení. Investovanie do realitného crowdfundingu je navyše jedna z najbezpečnejších foriem investovania, čím je vhodná rovnako ako pre skúsenejších investorov, tak i pre tých začínajúcich.

Mýtusč.3: Stačí, ak riadi rodinné financie iba jeden z partnerov

Omyl! Rodinnéfinancie sú, ako už aj z názvu vyplýva, rodinnou záležitosťou, a tak ak hrátepri správe vašich rodinných financií vedľajšiu rolu, prejavte trochuproaktivity a zaujímajte sa o to, kampeniaze každý mesiac odchádzajú a kam si ako rodina odkladáte zvyšok ušetrenýchfinancií. Ak sa nachádzate na druhej strane rovnice a celé riadeniefinancií je na vašej hlave, prejavte záujem o kooperáciu so svojou polovičkou,a v prípade potreby ju zasväťte do tajov rodinných účtov a pravidelnýchvýdavkov.

Mýtusč.4: Rok 2020 je rokom “cashu”

Aj v dnešnej dobesa stále nájde mnoho ľudí, ktorí veria na skladovanieúspor v papierových bankovkách pod matracom, v lepšom prípade v bezpečnostnejschránke. Hlavným problémom tohto prístupu je fakt, že každoročne prichádzate o 1-2% z reálnej kúpnej hodnoty vašich uloženýchpeňazí. Môže za to inflácia a každoročné pohyby cien základných tovarov aslužieb smerom nahor.

Vo všeobecnostiplatí, že časť úspor by ste mali držaťna vysoko-likvidnom bankovom účte a časť peňazí by ste mali držať vinvestíciách. Medzi likvidné bankové účty patria napríklad klasické bežnéúčty, alebo sporiace účty s možnosťou okamžitého výberu finančnýchprostriedkov.

To by bolo pre dnešok všetko. Ak vás baví čítať naše blogové články, nezabudnite nás sledovať aj naďalej. V najbližšom článku si priblížime termín “Diverzifikácia portfólia”.

* Našli ste chybu? Napíšte nám na [email protected]