Najčastejšie mýty o peniazoch #1

intro

Riadenie osobných financií je aj v dnešnej dobe stále pre mnoho ľudí náročné. Slabé vedomostné základy zo vzdelávacieho systému prispievajú k presvedčeniam o peniazoch, ktoré nie sú vždy pravdivé. Dnes sa pozrieme na 3 najčastejšie mýty o peniazoch, ktorým ľudia dodnes veria.

Mýtus č.1: Investovanie je vždy vysoko rizikové

Mnoho ľudí sa naháňa na finančných trhoch za rýchlym ziskom, a tak nakupuje takzvané alternatívne investície v podobe bitcoinov, zlata, opcií, alebo sa rozhodne kupovať individuálne akcie spoločností. Tento druh investovania, a to najmä pre neskúseného investora, môže byť rovnako výnosný ako nákup lotériového lístka. 

Ak chcete riadiť riziko vašich investícií, namiesto investovania do rizikových aktív, pri ktorých s vysokou pravdepodobnosťou prídete o peniaze, pozrite sa na investície do indexových fondov, realitných fondov alebo na realitný crowdfunding. Tieto investície vám okrem vzrušenia z investovania prinesú aj dlhodobý finančný úspech.

Mýtus č.2: Všetky typy dlhov sú zlé

Ak máte dlhy, ich splatenie čo najskôr je určite dobrý nápad. To však neznamená, že každý dlh je nevyhnutne zlý. Samozrejme, medzi najhoršie typy dlhov patria kreditné karty a pôžičky od nebankových spoločností, pri ktorých sa dokáže vyšplhať úroková sadzba až k 15 či 20% ročne. Tieto peniaze navyše ľudia využívajú prevažne na nákup tovarov, áut, darčekov, alebo na splácanie iných dlhov, čo ich nijakým spôsobom nepriblíži k vytúženému životu a finančnej nezávislosti.

Na rozdiel od kreditiek sú však k dispozícii napríklad aj hypotekárne úvery, ktoré sa radia medzi takzvané "dobré dlhý" . Dobré dlhy sú také, ktoré vám pomôžu posunúť váš život ďalej smerom, ktorým chcete. K dobrým dlhom preto môžeme radiť aj peniaze z úverov použité na vzdelávanie, avšak iba ak majú nižšiu úrokovú sadzbu než 8% ročne. Hypotekárne úvery sú navyše založené nehnuteľnosťou, ktorá má sama o sebe hodnotu, ktorú je možné v prípade núdze speňažiť a vyplatiť tak spomínaný hypotekárny úver.

Mýtus č.3: Vlastnenie nehnuteľnosti je lepšie ako prenájom

Napriek tomu, že je hypotekárny úver tým lepším typom dlhu, nie vždy sa oplatí investovať priamo do kúpy nehnuteľnosti. Kúpa nehnuteľnosti je pre väčšinu ľudí najväčším nákupom, aký za život zrealizujú. Ten však prichádza s obvykle 30-ročnou hypotékou a ďalšími finančnými záväzkami, ktoré je potrebné plniť v záujme udržania nehnuteľnosti v chode. 

Preto, ak preferujete život v centre mesta, alebo v drahej lokalite, poprípade nie ste ešte rozhodnutí, kde sa chcete usadiť, prenajímať si nehnuteľnosť je pravdepodobne pre vás to najpraktickejšie riešenie. Kúpou nehnuteľnosti sa vám navyše výrazne zníži mesačný cash flow, a tak si budete musieť odoprieť aj ďalšie potešenia života ako cestovanie, nakupovanie tovarov a služieb, alebo frekventované návštevy reštaurácií.

Akým mýtom o peniazoch ste dlho verili vy? Dajte nám vedieť a už teraz sa môžete tešiť na druhú časť série Mýtov o peniazoch, v ktorej si prezradíme ďalšie mýty, ktoré možno aj vás delia od finančnej slobody.

* Našli ste chybu? Napíšte nám na [email protected]