JAN ANTONÍN BAŤA: Fakty, o ktorých ste ani netušili...

intro

Pri tomto mene asi prepočujete meno a v ušiach vám zneje len BAŤA. Áno, Tomáš bol rozhodne niekým, koho si pamätáme viac. Avšak jeho nevlastný brat mu v podnikaní veľmi pomohol a po smrti Tomáša prebral vedenie a dokázal s firmou ešte veľmi veľa. Rozhodne stojí za to prečítať si to, čo ste o nevlastnom bratovi Tomáša určite nevedeli.

1.Bol nevlastný brat Tomáša Baťu.

2. Bolo obrovským prekvapením, že po smrti Tomáša Baťu prevzal firmu práve on a nie Tomášov syn.

3. Firmu prevzal za 50 miliónov.

4. Začal s masívnou výstavbou tehlových rodinných domov pre zamestnancov. Na túto úlohu si prizval svetoznámych a renomovaných architektov. Zlín tak dostal jedinečnú podobu

5. Založil ďalšie školy, výskumný ústav, dom kultúry a filmové ateliéry.

6. Vytvoril špecifickú triedu mladíkov, boli takzvaní Tomášovci. Nosili čierne fraky a švihácke cylindre.

7. Za spomenutie určite stojí aj jeho kniha "Budujme stát pro 40 000 000 lidí." Ide o zaujímavú futurologickú štúdiu a zbierku nápadov, návrhov a predstáv Jána Baťu o budúcnosti Československa.

8. Pod jeho patronátom vyrástla v Zlíne najvyššia budova v Československu. V nej mal svoju kanceláriu aj sám veľký šéf.

9. V roku 1937 vyráža, rovnako ako jeho brat pred ním, na veľkú obchodnú cestu okolo sveta. Tento človek premýšľal v plánoch a cítil vizionárstvom. Svoje nápady z ciest zhrnul v eseji s názvom "Osidlovat".

10. V Brazílii kúpil pozemky o veľkosti Moravy .

11. V roku 1938 odkúpil zem pri obci Šimonovany a v auguste sa tu začali výkopové práce na novom meste - Baťovany. Dnes sú známe ako Partizánske.

12. Vďaka svojej vízií a manažérským schopnostiam rozšíril Baťovskú organizáciu na viac ako šesť násobok jej pôvodnej veľkosti.

13. Pred vojnou bol považovaný za jedného z najbohatších ľudí na svete.

14. Po vojne sa o ňom začali šíriť fámy, že kolaboroval s nacistami.

15. Na základe inštrukcií československých generálov vybudoval priemyselné odvetvia na produkciu pneumatík, plynových masiek, acticarbonu, syntetického kaučuku a tanínu. Počas českej národnej kampane na výcvik pilotov bola kvóta pre Zlín 7 pilotov. Jan Baťa ich dodal 240.

16. On aj jeho zamestnanci darovali národnej obrane Československa 30 miliónov korún. Toto bol prvý a najväčší takýto dar.

17. Presvedčil Dominika Čiperu vysokopostaveného manažéra firmy Baťa, aby zaujal miesto ministra verejných prác. Žiadal od neho vytvorenie podzemnej trasy na presídlenie československých vojenských špecialistov do Anglicka. Uskutočnenie tohto plánu trvalo 3 dni.

18. Osobne ponúkol finančnú pomoc Edvardovi Benešovi.

19. V novembri 1938 bol zatknutý gestapom. Prechádzal vtedy mestom Mariánské lázne, ktoré už kontrolovalo Nemecko. Išiel na obchodné rokovania do Švajčiarska. Na druhý deň po ostrej intervencií československej vlády ho prepustili.

20. Chvíľu sa o ňom hovorilo ako o možnom kandidátovi na československého prezidenta. Údajne aj to bol dôvod, prečo sa s ním nacistickí pohlavári chceli tak urgentne stretnúť.

21. Musel počas vojny predať závody v Nemecku a vzdať sa kontroly aj tých Zlínských. Predtým však vyviezol všetko čo sa dalo. No a nakoniec aj samého seba. Spolu s rodinou emigrovali do New Yorku.

22. Bol na čiernej listine spojencov, kam sa dostal po nátlaku konkurencie, ale aj pre viacero nedorozumení.

23. Jeho plánom v Brazílii bolo vyčistiť džungľu, predať drevo, nakúpiť dobytok a z dobytku začať vyrábať topánky.  Začal tu zakladať mestá a budovať podniky. V pláne mal 10, ale stihol iba štyri: Batatuba, Bataypora, Bataguasú a Mariapolis. 

24. Bol odsúdený ako zradca národa.

25. Bol rozhodne nadaným manažérom, ale nebol dobrý diplomat a ani politik.

26. Obvinili ho z kolaboranstva. Bol súdený v neprítomnosti na spolitizovanom národnom súde.

27. Československá tlač už v predvečer rozsudku vyhlasovala, že Jan Baťa je vinný a že ho súd prekvapivo zbavil všetkých obvinení z kolaborácie. Napokon bol odsúdený v neprítomnosti na 15 rokov ťažkého žalára a zbavený všetkého majetku.

28. Syn Tomáša Baťu staršieho, prezývaný Tomík spolu s jeho matkou Máriou - vdovou po Tomášovi, začali vláčiť Jana Antonína po súdoch.

29. Za svoje snahy si napríklad prevzal medailu z rúk pápeža.

30. V roku 1957 ho Brazílčania navrhli na Nobelovu cenu mieru. On však kandidatúru zo skromnosti neprijal. Vzdal sa jej v prospech svojho priateľa maršála Mariana Candida Rondona.

31. V roku 1965 umiera v brazílskej nemocnici. Údajne si tesne pred skonaním vypýtal papier a pero, aby napísal: "Pravda vyjde napovrch jako olej na vodu." V československej tlači sa o jeho smrti neobjavilo ani slovo. 

32. V roku 2007 ho na tretí pokus očistili. Súdny dvor ho vyhlásil nevinným, a neoprávnene odsúdeným v zmanipulovanom, účelovom procese.

Zdroje:
https://www.janantoninbata.cz/
https://zlin.rozhlas.cz/pri-otisku-bot-j-a-bati-do-pametni-desky-jsme-zjistili-ze-mel-kazdou-nohu-jinak-8154987?fbclid=IwAR2cc_mKZdBmrPggpf4wVh76d3DA6eZeLzL4EmxFgMIK-AFHV5wHLqYWmZU
https://zlin.estranky.cz/clanky/tomas-bata--jan-antonin-bata/
https://web.archive.org/web/20070504020544/http://www.batahistory.com/

* Našli ste chybu? Napíšte na [email protected]