FinTech Media Choice - znižovanie a inovácie

intro

Načerpajte informácie z výberu článkov iných médií. Naše zhrnutie každého z nich Vám ušetrí čas. Nájdete tu novinky zo sveta financií, technológií, aj nehnuteľností. Príjemné čítanie!

Prvé náznaky o znižovaní inflácie. Britský supermarket Tesco oznámil nárast tržieb o viac než osem percent

Britský supermarket Tesco hlási za prvý štvrťrok finančného roka 2023/2024 nárast tržieb o 8,2 percenta, dosahujúc celkový obrat 14,83 miliardy libier. Tesco, s podielom viac ako 27 percent na britskom trhu s potravinami, tiež potvrdilo svoje ročné finančné predpovede. Generálny riaditeľ Ken Murphy naznačil, že inflácia by sa mohla začínať znižovať, pričom Tesco reagovalo na tento trend znížením cien niektorých výrobkov, ktoré v predchádzajúcom roku zaznamenali výrazný nárast cien.

Realitný expert pre HN: Ochladenie na trhu s bytmi je markantné, no skutočný prepad cien ešte len príde

Realitný analytik a konateľ realitnej kancelárie Viktor Obtulovič varuje pred očakávaným poklesom cien na slovenskom trhu s bytmi, pričom ochladenie dopytu je už teraz markantné. Najviac postihnutý je Bratislavský kraj, kde sa výstavba prepadla o 53 % v prvom kvartáli tohto roka. Developeri sa snažia prispôsobiť situácii ponukou bonusov a znižovaním cien, no pokles predaja je evidentný. Obtulovič predpokladá, že nevyužité nehnuteľnosti môžu developeri začať prenajímať. Situácia je ešte zhoršená vysokými úrokmi, ktoré si veľa klientov nemôže dovoliť a aj investičných klientov je menej, keďže niektorí sa rozhodli investovať do nehnuteľností v zahraničí. Z trhu sa tak odstránilo až 80 % investičných klientov.

Aktuálne riešia kúpu nehnuteľnosti len tí klienti, ktorí ju naozaj potrebujú na bývanie, takže už nejde o špekulatívne nákupy. Za tých považuje takých, ktorí v období od roku 2017 do marca 2022 úspešne nakupovali a predávali nehnuteľnosti vzhľadom na rast ich hodnoty. Súčasné ceny nehnuteľností znamenajú, že ročná výnosnosť prenájmu klesla na úroveň 3 % a menej, čo nie je pre investorov atraktívne. Pri nižších sumách sa očakáva výraznejší pokles hodnoty nehnuteľností nielen v Bratislavskom kraji, ale aj v iných regiónoch. Špekulácie sa týkajú toho, či sú ceny v hlavnom meste Slovenska nezdravo vysoké. Developeri sa môžu otočiť k prenájmu, ak dopyt po nových nehnuteľnostiach klesne, ale museli by sa prispôsobiť reálnemu dopytu, aby svoje nehnuteľnosti obsadili. Nakoniec, existuje názor, že ceny nehnuteľností sa v blízkej budúcnosti budú skôr znižovať.

Crowdfunding zacielil na byty. Stagnujúce reality sú príležitosťou pre inovatívnych investorov

Reálne nehnuteľnosti po celej Európe stagnujú, ale pre inovatívnych investorov je to príležitosť, a to prostredníctvom realitného crowdfundingu, kde si investor môže sám vyberať projekty. Tento trh mal v roku 2021 hodnotu asi 11 miliárd dolárov a predpokladá sa, že do roku 2030 sa zvýši na viac ako 200 miliárd dolárov.

Rastúca popularita tejto formy investícií je spôsobená diverzifikáciou rizika v portfóliách investorov a rastom komerčných aktivít podporovaných industrializáciou a globalizáciou. Realitný crowdfunding, ktorý sa na Slovensku začal rozvíjať v roku 2019, poskytuje možnosť investovať do nehnuteľnosti nielen veľkým investorom, ale aj bežným ľuďom. Napriek pandémii, ktorá zbrzdila rast tejto formy investovania, výnosy zostávajú stabilné a stavebné náklady sú predvídateľné. Prenájmy sa tiež stávajú novým typom zhodnotenia.

Bratislavská mincovňa vydáva prvú striebornú mincu navrhnutú umelou inteligenciou

Bratislavská mincovňa vstupuje do histórie tým, že vydáva prvú striebornú mincu navrhnutú umelou inteligenciou. Mince, nazvanej AI coin 2023, má hmotnosť jednej trójskej unce a je určená pre distribútorov, investory, zberateľov aj fyzické osoby. Toto inovatívne riešenie reprezentuje zaujímavý prepojenie technologického pokroku a numizmatiky. Spoločnosť plánuje vytvoriť sériu takýchto mincí, pričom umelá inteligencia bude mať každé dva roky príležitosť ukázať svoj vývoj v prístupe k dizajnovaniu mincí.

Pripravte sa na budúcnosť