FinTech Media Choice - zlato a elektromobily

intro

Načerpajte informácie z výberu článkov iných médií. Naše zhrnutie každého z nich Vám ušetrí čas. Nájdete tu novinky zo sveta financií, technológií, aj nehnuteľností. Príjemné čítanie!

Česká národná banka nakupuje zlato

Popularita zlata je v súčasnosti na vzostupe a Česká národná banka (ČNB) sa výrazne vyznačuje medzi centrálnymi bankami tým, že vo veľkom nakupuje tento drahý kov. Konkrétne cez leto nakupovala zlato rýchlosťou 100 kilogramov za deň. Guvernér ČNB, Aleš Michl, má ambiciózne plány a chce späťnásobiť objem zlatých rezerv. Zaujímavosťou je, že v 90. rokoch minulého storočia Česko zlato vo veľkom predávalo. Aktuálne má ČNB v zásobách zlato v hodnote takmer 32 miliárd českých korún a od začiatku tohto roka zdvojnásobila množstvo nakúpeného zlata na 20 ton.

Stavebníctvo sa za tri roky prepadlo o viac ako 20 %. Pomoc štátu je stále v nedohľadne

Slovenské stavebníctvo zažíva náročné obdobie. Za posledné tri roky sa prepadlo o viac ako 20 %. Napriek tomu, že letné mesiace priniesli mierne oživenie, od ideálneho stavu je stále ďaleko. Zatiaľ čo nová výstavba a práce na inžinierskych stavbách zaznamenali rast, výstavba budov stagnuje. Odborníci bijú na poplach a žiadajú štát o pomoc, keďže predpokladajú, že jesenné obdobie prinesie ešte výraznejší prepad stavebného biznisu. Zväz stavebných podnikateľov Slovenska (ZSPS) upozorňuje na potrebu nového smerovania a dlhodobých priorít pre stavebníctvo.

Ceny ropy rastú, Rusko zakázalo väčšinu vývozu pohonných hmôt

Rusko reagovalo na aktuálnu situáciu na trhu a s okamžitou platnosťou dočasne zakázalo export benzínu a nafty do všetkých krajín, s výnimkou štyroch bývalých členov Sovietskeho zväzu - Arménska, Bieloruska, Kazachstanu a Kirgizska. Týmto krokom chce stabilizovať situáciu na domácom trhu. Ceny ropy na svetových trhoch reagovali rastom, keďže investori sú znepokojení obavami o dostatočné dodávky na trh. Tento krok Ruska môže mať významný dopad na globálny trh s ropou, keďže odberatelia pohonných hmôt z Ruska budú musieť hľadať alternatívne zdroje.

Spoločnosti sa približujú k elektrickým vozidlám. Za pár rokov ich pošlú do predajní automobilov

Firmy v Českej republike začínajú postupne investovať do elektromobilov. Podľa odborníkov je to výsledok kombinácie ekologických stimulov a ekonomických výhod. Elektromobily sú čoraz viac považované za efektívne a ekologické riešenie pre firemný vozový park. Avšak, existuje aj obava, že po niekoľkých rokoch používania môžu firmy tieto vozidlá poslať do autobazárov, čo by mohlo ovplyvniť trh s ojazdenými vozidlami. Aj napriek tomu je zrejmé, že elektromobily získavajú na popularite a môžu v blízkej budúcnosti dominovať firemným flotilám.

Poznámka redakcie: Bude to znamenať väčšiu dostupnosť elektromobilov za nižšie ceny a podobnú situáciu čoskoro aj na Slovensku?

Pripravte sa na budúcnosť