FinTech Media Choice - záujem o investovanie stúpa, dôchodky klesajú

intro

Načerpajte informácie z výberu článkov iných médií. Naše zhrnutie každého z nich Vám ušetrí čas. Nájdete tu novinky zo sveta financií, technológií, aj nehnuteľností. Príjemné čítanie!

Paradoxy investovania. Prečo je konzervatívny prístup k financiám rizikom?

Konzervatívne investovanie predstavuje pre Slovákov riziko straty kúpnej sily kvôli inflácii. Nízkorizikové investície s nižšími výnosmi v čase vysokej inflácie nedokážu udržať reálnu hodnotu úspor, čo spôsobuje reálnu stratu aj napriek kladnému výnosu.

Slováci čelia riziku nízkeho dôchodku, keďže konzervatívne investičné stratégie v 2. dôchodkovom pilieri neposkytujú dostatočné výnosy na prekonanie inflácie. Nesprávne nastavenie investičnej stratégie a politické zásahy spôsobili ušlé zisky, čo vedie k nízkym dôchodkom.

Akciové investície sú kľúčové pre dlhodobé finančné ciele, ako sú vzdelanie detí alebo dôchodok. Stratégie s 50-80% akcií môžu priniesť dlhodobý výnos okolo 6-8% ročne. Vyšší výnos z dynamickejších investícií znamená tisícky eur navyše. Typické slovenské investície, ako konzervatívne fondy a termínované vklady, nedosahujú takéto výsledky. Alokácia aktív, prispôsobená finančným cieľom, tolerancii rizika a investičnému horizontu, je kľúčová. Najlepšou ochranou pred poklesmi je dlhý investičný horizont a diverzifikácia, nie vyhýbanie sa riziku konzervatívnymi investíciami.

Záujem žien o investovanie stúpa, ich majetok v nasledujúcich rokoch bude rásť

Záujem žien o investovanie rastie, čo potvrdzuje aj rast ich majetku. Boston Consulting Group predpovedá globálny rast majetku žien o 5 biliónov dolárov ročne, pričom najväčší nárast sa očakáva v Európe. Štúdia McKinsey uvádza, že do roku 2030 by mal majetok žien v európskych krajinách rásť o 8,1 % ročne, oproti 2,7 % u mužov. Tento trend stúpajúceho počtu žien-investorov začal už s pandémiou koronavírusu. Výskumy naznačujú, že firmy so ženami vo vedení môžu dosahovať lepšie výsledky. Pre investorov je dôležité mať dlhodobý investičný plán s vyváženým portfóliom pre zvládnutie trhových výkyvov a inflácie.

Belgičan si pomôže dvojgeneračnou hypotékou, Švajčiar balónmi. Slovák veľa možností nemá

Súčasná situácia na realitnom trhu na Slovensku núti klientov, developerov, aj banky hľadať alternatívne možnosti financovania kúpy nehnuteľností, keďže bežný klient sa k úveru na bývanie dostáva ťažšie. V zahraničí existujú rôzne produkty, ako sú dvojgeneračné hypotéky (Belgicko), balónové úvery (Švajčiarsko) či reverzná hypotéka. Tieto alternatívy umožňujú nižšie mesačné splátky alebo iné výhody pri kúpe nehnuteľností. Na Slovensku by zavedenie týchto produktov vyžadovalo zmenu pravidiel a regulácií od NBS. Medzi ďalšie alternatívy patrí dotovaná hypotéka, kde developer poskytuje skrytú zľavu, alebo Hyponájom, kde klient má možnosť neskoršieho odkúpenia prenajatej nehnuteľnosti za garantovanú cenu.

Ako sa pripraviť na dôstojný dôchodok, ak ho neposkytuje štát? Radia experti

Ekonómovia a finančníci sa pripravujú na dôchodok viacerými spôsobmi, aby zaistili dôstojný život, keďže štátne dôchodky sú neudržateľné. Odkladajú si časť príjmu bokom, investujú do akcií či nehnuteľností a využívajú doplnkové dôchodkové sporenie. Kúpa nehnuteľnosti môže znižovať náklady na bývanie a priniesť pasívny príjem alebo zdroj prostriedkov na investície. Pri investovaní do nehnuteľností je dôležitá lokalita, keďže dopyt po bývaní sa bude zvyšovať v mestách. Dôchodkové sporenie prináša štátne príspevky a daňové úľavy.

Dôchodkové sporenie ako tretí pilier dôchodkového systému umožňuje sporiť na dôchodok v účastníckych fondoch s výberom investičnej stratégie. Na sporenie prispieva štát a je možné získať príspevok od zamestnávateľa a daňové úľavy. Peniaze je možné vyberať vo veku 60 rokov po min. 60 mesiacoch sporenia. Experti odporúčajú ľuďom mladším ako 45 rokov prejsť do podielových fondov s rizikovejšou stratégiou. Plánované zmeny štátnej podpory majú motivovať ľudí k sporeniu vyšších súm a priebežnému čerpaniu úspor namiesto jednorazových výberov.

Priemerný ročný výnos dynamickej stratégie od roku 2013 je 4% a inflácia 3,35%. Odborníci odporúčajú investovať do kombinácie aktívnych a pasívnych fondov, akciových indexov, nehnuteľností a alternatívnych investícií. Kľúčové je preskúmať vlastné financie, začať čo najskôr, pravidelne investovať a diverzifikovať. Okrem finančných aspektov je dôležité zohľadniť aj zdravie a medziľudské vzťahy pri príprave na dôchodok, pričom sa nespoliehajú na deti ako zdroj zabezpečenia.

Pripravte sa na budúcnosť