FinTech Media Choice - vietor a vnorené financie

intro

Načerpajte informácie z výberu článkov iných médií. Naše zhrnutie každého z nich Vám ušetrí čas. Nájdete tu novinky zo sveta financií, technológií, aj nehnuteľností.

Konzervatívny investor môže prísť o tisíce eur. Reforma vytvorí v II. pilieri nečakané riziko - Pripravovaná reforma má zásadne zmeniť garancie dlhopisových fondov. V prípade prestupu medzi dôchodkovými správcovskými spoločnosťami zanikne sporiteľovi právo na náhradu prípadných strát z financií správcovskej spoločnosti.

Skupina krajín EÚ sa dohodla na zvýšení kapacity veternej energie na mori - 8 krajín únie, vrátane Nemecka a Dánska, ale aj Poľska a Litvy sa rozhodlo do roku 2030 znásobiť kapacitu ich veterných elektrární v Baltskom mori až 7-krát.

Krízy na finančnom trhu môže po novom rýchlo riešiť aj rezolučná rada - tá si môže vyžiadať rýchle pozastavenie obchodovania s finančnými nástrojmi. To sa týka úverových inštitúcií a obchodníkov s cennými papiermi, ktorých základné imanie je minimálne 730-tisíc eur. Cieľom rady má byť zachovanie finančnej stability. Dve nové úpravy zákonov majú výrazne skrátiť proces pozastavenia a zabrániť tak krachu bánk, či iných finančných inštutúcií, ktoré sa dostanú do problémov.

Centrálne banky v boji s infláciou prehrali. Ako napraviť ich zlyhanie? - Finančný historik vo svojej tretej knihe argumentuje, že za celých 5000 rokov existencie peňazí, úrokové sadzby nikdy nepadli tak nízko. Centrálne banky tak vytvorili „bublinu všetkého". Dlhodobá úroková sadzba 0,1 % pri rastúcej inflácii zvýšila aj rast cien nehnuteľností. „Mali sme to predpovedať lepšie. No nedokázali sme to,“ priznal guvernér RBA. Bankár nemeckej centrálnej banky uvádza, že „prekážky v dodávkach a geopolitické napätie budú pravdepodobne pokračovať.“

Tri trendy, ktoré menia situáciu v poisťovníctve - Vďaka digitálnemu prístupu k zákazníckym službám môžu zástupcovia komunikovať so zákazníkmi ľubovoľnými metódami vrátane chatu, hlasu a videa. Skúsenosti agentov sa stali strategickou prioritou. Tí sú pre spoločnosti dôležitým predajným nástrojom a vyžadujú prístup k širokému spektru informácií. Okrem nich je na vzostupe aj využitie umelej inteligencie. Napríklad pri uzatváraní poistnej zmluvy môžu poisťovatelia použiť AI na počiatočný prieskum a vyhnúť sa tak najčastejším rizikám.

Kryptomeny padajú: Bitcoin opäť klesol pod hranicu 20-tisíc a ethereum pod úroveň 1 500 dolárov - Oproti predchádzajúcemu „záveru“ hodnota najsilnejšej kryptomeny poklesla o takmer 300 dolárov a oproti ročnému maximu zníženie hodnoty predstavuje až takmer 60 %. Číslo dva na trhu – ethereum stratilo vyše 40 dolárov a zastavilo sa na úrovni 1 467 dolárov za jeden token.

NASAA vydáva varovanie pred investovaním do metaverse, vrátane NFT, virtuálnych nehnuteľností a ďalších - Naša skúsenosť s takzvanými investičnými príležitosťami v metaverse je taká, že vidíme tie isté staré finančné podvody, ktoré sú jednoducho oblečené do nového šatu a ponúkané investorom v metaverse. Investori sa musia mať na pozore pred každou investíciou, ktorá sľubuje nereálne výnosy s minimálnym rizikom," uvádza prezidentka NASAA.

Vzostup vnorených financií - Z nedávnej štúdie a dotazníka spoločnosti Accenture vyplynulo, že v 100 nefinančných spoločnostiach v USA už 47 % respondentov investuje do vstavaných financií a plánuje ich zavedenie. Čo z implementácie získajú obchodníci? Pri nákupe sa ušetrí čas na schvaľovanie pôžičiek, vyrovnanie účtov, potvrdenie platby atď. K tomu treba pripočítať skutočnosť, že takmer deväť z desiatich ľudí súhlasí s tým, že existencia rôznych možností platby im uľahčuje rozhodovanie a podnecuje ich k väčším výdavkom.

Slovenská sporiteľňa: Georgea sme naučili komunikovať po ukrajinsky - „Vďaka tomu sa bude môcť viac ako 8-tisíc našich ukrajinských klientov lepšie orientovať vo svojom účte,“ konštatuje člen predstavenstva Slovenskej sporiteľne. Občania Ukrajiny majú naviac osobný účet na rok zadarmo.

Príjemné čítanie!