FinTech Media Choice - umelá inteligencia, kryptobankomaty a realitné fondy

intro

Načerpajte informácie z výberu článkov iných médií. Naše zhrnutie každého z nich Vám ušetrí čas. Nájdete tu novinky zo sveta financií, technológií, aj nehnuteľností. Príjemné čítanie!

Nahradí umelá inteligencia pracovné procesy?

Automatizácia a robotizácia v práci sú dnes aktuálnou témou. Na trh práce vstúpila aj umelá inteligencia a nahrádza ľudské úkony. ChatGPT je technológia schopná generovať text, obrázky a iné médiá na základe zadania. Dokáže podľa jednoduchých pokynov generovať články, eseje, vtipy a dokonca aj poéziu. Vďaka obrovskému množstvu údajov sa podobne ako človek učí, ako reagovať na návrhy používateľov. Okrem iného ho ako asistenta kopilota využívajú aj programátori.

Nositeľ Nobelovej ceny Christopher Pissarides si myslí, že otvára príležitosť k štvorhodinovému pracovnému týždňu. Americká investičná banka Goldman Sachs minulý týždeň vo svojej správe uviedla, že generatívna umelá inteligencia by mohla nahradiť ľudí na 300 miliónoch pracovných miest na celom svete. Ekonómovia banky tiež tvrdia, že táto technológia by mohla zmeniť produktivitu a hospodársky rast.

Úspory priemerného sporiteľa v druhom pilieri dokážu vykryť len ročné náklady.

V starobe strácame životnú úroveň, na akú sme boli zvyknutý počas pracovného života. Už po 50tke je náročné sa presadiť na pracovnom trhu. Strata zamestnania vo vyššom veku tak prináša značné starosti. Stlmiť prudký pád životnej úrovne v starobe dokážu jedine vlastné úspory. V domácej ekonomike si väčšina pracujúcich šetrí na starobu v druhom pilieri. Aktuálne v ňom má takmer 1,8 milióna Slovákov investovaných 12,3 miliardy eur. Priemerný sporiteľ tak má na starobu odložených necelých sedemtisíc eur. Obdobnú sumu zarobí na Slovensku priemerne platený zamestnanec s jedným dieťaťom približne za pol roka. Druhý pilier by bol úspešný, ak by priemerné úspory neboli sedemtisíc, ale 70-tisíc eur.

Dôchodcom malé úspory nepomôžu, keďže dokážu v druhom pilieri vykryť len ročné náklady spojené so životným štandardom.

Celkový počet kryptomenových bankomatov klesol.

Trh s kryptomenami sa spamätáva z ťažkého roka 2022. Kryptobankomaty sa ale už netešia obľube. Na začiatku tohto roku sa situácia s bankomatmi zhoršila. Podľa údajov prezentovaných BitcoinCasinos.com bolo od začiatku roka 2023 odstránených viac ako 5 300 kryptobankomatov, pričom ich celkový počet na celom svete klesol na približne 33 800. Väčšina odstránených kryptomenových bankomatov sa nachádza v USA.

Najväčším producentom na trhu kryptomenových bankomatov je spoločnosť General Bytes s podielom 28,7 %. Číslom dva je BitAccess s podielom 20 %, nasledujú Genesis Coin (17 %) a CoinCloud (12,6 %).  

Realitné fondy sa aj naďalej tešia obľube u investorov.

Realitné fondy patria do skupiny podielových fondov, ktoré sú nástrojom dlhodobého kolektívneho investovania. Investovanie do takýchto fondov prebieha prostredníctvom správcovských spoločností. Od investora sa vyžaduje kapitál a o správu nehnuteľnosti sa postará správcovská spoločnosť. Záujem Slovákov o reality neohrozila koronakríza ani vojnový konflikt na Ukrajine. 

Aj napriek zvyšovaniu cien tovarov a služieb počas roku 2022 a vysokej inflácie sa realitné fondy z dlhodobého hľadiska vďaka stabilným výnosom považujú za vhodný nástroj ochrany pred infláciou. Z dlhodobého horizontu sa výnosy realitných fondov nachádzajú nad úrovňami inflácie.

Pripravte sa na budúcnosť