FinTech Media Choice - tretí pilier a udržateľnosť priemyselných parkov

intro

Načerpajte informácie z výberu článkov iných médií. Naše zhrnutie každého z nich Vám ušetrí čas. Nájdete tu novinky zo sveta financií, technológií, aj nehnuteľností. Príjemné čítanie!ň

Tretí pilier je dobrovoľný. Aké fondy si zvoliť?

Tretí dôchodkový pilier, ktorý poznáme ako dobrovoľné sporenie si v doplnkovej dôchodkovej spoločnosti (DDS), je jednou z možností, ako si finančne prilepšiť k dôchodku garantovanému štátom. Pred začatím sporenia je si dobré zistiť, či váš zamestnávateľ poskytuje benefit v podobe príspevku do 3. piliera.

Pre tých, ktorým sa sporenie v treťom pilieri oplatí, a rozhodnú sa v ňom zhodnocovať svoje financie, je kľúčové zvoliť si čo najvhodnejšie spomedzi rôznych typov fondov. Na výber majú z dlhopisových, akciových a indexových fondov. Obyčajne je možnosť vybrať si buď jeden, alebo kombináciu dvoch fondov. Odborníci radia zvážiť výber aj podľa veku sporiteľa. U mladších, ktorým do dôchodku zostáva viac ako 10 rokov, sa odporúča kombinácia indexového alebo akciového fondu, v ktorých sa prostriedky zhodnocujú najvýhodnejšie. V prípade starších ľudí, ktorým do dôchodku zostáva kratšie sporiace obdobie ako 10 rokov, je vhodnejšie peniaze investovať do dlhopisového alebo vyváženého fondu. 

Pád banky Credit Suisse nie je žiadnym prekvapením.

V uplynulých dvoch týždňoch došlo ku krachu viacerých bánk v USA a Európe. Čo to znamená pre slovenské banky a našich investorov? Hrozí, že sa nákaza bankového sektora bude šíriť ďalej? A sú aj ďalší adepti na krach?

Podľa slov investičného riaditeľa Tatrabanky, Michala Májeka bola najslabším článkom švajčiarska banka Credit Suisse, ktorá mala dlhodobo problémy: „Rozumný investor nemal s tou bankou nič spoločné už dlhé mesiace predtým. My sme sa napríklad už pred trištvrte rokom pozerali na to, či v portfóliu náhodou nemáme na Credit Suisse nejaké prepojenie, hoci aj nepriame. Nebolo žiadne prekvapenie, že banka padla. Mala nízku rentabilitu, problémy s praním špinavých peňazí a zlý manažment. Položila ju nedôvera, ktorá prišla z USA. Investori sa v takej chvíli snažia vycúvať čo najskôr a nepýtajú sa na dôvody.“

Inflácia v eurozóne klesla, no rast cien sa nezastavil.

Odhad Európskeho štatistického úradu Eurostat konštatuje, že rast cien tovarov a služieb v krajinách eurozóny sa dostal v marci na 6,9 %. Medziročná inflácia ale stále zostáva na vysokej úrovni 14,8 %. Ceny nahor ťahali najmä potraviny, alkohol a tabak.

Spomedzi krajín eurozóny sú na tom najlepšie Luxembursko s 3-percentnou infláciou, Španielsko (3,1 %), Holandsko (4,5 %), Grécko (5,4 %) a Cyprus (6 %). Naopak, najhoršie sú na tom pobaltské krajiny – Lotyšsko (17,2 %), Estónsko (15,5 %) a Litva (15,2 %), ktoré sú na tom veľmi podobne ako na štvrtej najhoršej priečke sa nachádzajúca Slovenská republika (14,8 %).

Dopyt po energeticky výhodných priemyselných budovách je čoraz vyšší.

Z klimatickej zmeny sa stáva čoraz urgentnejší problém. Dôkazom sú razantné zmeny teplôt, nedostatok vody v lete či teplé zimy. Z druhej strany spektra sa ozývajú podnikatelia, ktorí volajú po nových investíciách a obnove ekonomiky. Tie si však vyžadujú výstavbu nových priemyselných hál, čo potvrdila aj investičná činnosť spoločností ako Porsche či Volvo na Slovensku. Ako zvláda segment priemyselných nehnuteľností zvyšujúce sa požiadavky na udržateľnosť pri výstavbe a prevádzke budov?

Peter Jánoši, výkonný riaditeľ P3 Logistic Parks pre Českú republiku a Slovensko: „Už samotné kritériá certifikácie našich budov kladú vysoký dôraz na ekológiu a udržateľnosť a nabádajú k ochrane životného prostredia. Medzi najbežnejšie formy patrí napríklad rozumné nakladanie s dažďovou vodou, z tých sofistikovanejších spomeniem napríklad využívanie lokálnych dodávateľov a zdrojov, aby sa eliminoval dovoz materiálov z veľkej diaľky, čo sa odráža na výške uhlíkovej stopy. Kvalitnejšia tepelná ochrana hál zase prispieva k zníženiu emisií skleníkových plynov, napríklad pri vykurovaní a príprave teplej vody.“

Pripravte sa na budúcnosť