FinTech Media Choice - "Štát je v otázke bývania bezradný"

intro

Načerpajte informácie z výberu článkov iných médií. Naše zhrnutie každého z nich Vám ušetrí čas. Nájdete tu novinky zo sveta financií, technológií, aj nehnuteľností. Príjemné čítanie!

Developeri otvárajú diskusie o nových formách nájomných bytov

V súčasnosti Slovensko čelí vážnemu nedostatku bývania, kde nájomné byty sú takmer neexistujúce a štát ich nedokáže poskytnúť. Tento problém viedol k tomu, že odborníci v oblasti developmentu a investícií otvárajú diskusie o nových formách nájomného bývania. Situácia na realitnom trhu je napätá, a napriek niektorým poklesom cien a lepším výhľadom, problém s nedostupnosťou bývania pretrváva. Bratislava, v porovnaní s prístupom Viedne k riešeniu tohto problému, má významné legislatívne a riešiteľské nedostatky. Táto téma bola kľúčovým bodom na nedávnej konferencii zameranej na realitný trh.

Ako bude vyzerať Bratislava? Toto sú plány našich developerov na ďalší rok

Rozvoj hlavného mesta má v nadchádzajúcom období pokračovať s dôrazom na rozširovanie existujúcich projektov a pridanie nových realizácií. Forbes.sk oslovil niekoľko popredných developerov na Slovensku, aby zistil ich plány v Bratislave, ako aj ich aktivity v iných mestách a v zahraničí.

  1. J&T Real Estate plánuje v budúcom roku začať s výstavbou projektu Ganz Hous, ktorý zahŕňa byty, apartmány a kancelárske priestory. Okrem toho pracujú na odovzdávaní bytov v Eurovea Tower, rozširovaní River Parku 2 a na rozvoji území vo Vajnoroch, Dúbravke a Devínskej Novej Vsi. V zahraničí plánujú ďalšie projekty v Londýne a Berlíne​​.
  2. Cresco Real Estate sa zameriava na rozšírenie petržalských Slnečníc a na projekty Waterside a Lakeside III. V Žiline pracujú na projekte Kvetnica a plánujú nový projekt v Košiciach. V Prahe revitalizujú bývalú fabriku Tesla v projekte SO-HO​​.
  3. YIT Slovakia má v pláne začať odovzdávať prvé byty projektu Zwirn a pokračovať v rozvoji projektov v Ružinove. Sústredia sa na výstavbu bytových domov, kancelárií a polyfunkčných štvrtí v Bratislave, pričom neplánujú rozširovať svoje aktivity mimo hlavného mesta. Okrem Slovenska pôsobia aj v iných európskych krajinách​​.
  4. Corwin sa venuje revitalizácii brownfieldu Palma a pracuje na bytovom súbore v Dúbravke. V zahraničí je aktívny v Ľubľane, kde skolaudovali projekt Kvartet a plánujú výstavbu administratívno-obchodného komplexu Vilharie. Corwin tiež pripravuje projekt v Prahe​​.

Tieto plány naznačujú, že Bratislava bude aj naďalej dynamicky rásť s dôrazom na moderné bývanie a kancelárie, čo prispeje k jej ďalšiemu rozvoju a modernizácii.

Slovensko sa pripravuje na koniec dovozu ruského plynu. SPP bude v tom prípade dovážať z iných krajín

Slovensko sa pripravuje na možné ukončenie dovozu ruského plynu po vypršaní zmluvy o tranzite s Gazpromom na konci roku 2024. Slovenský plynárenský priemysel (SPP) plánuje v prípade zastavenia dodávok z Ruska dovážať plyn z iných zdrojov. Tento krok podporuje aj fakt, že Gazprom neplní svoje povinnosti podľa súčasnej dohody. Generálny riaditeľ SPP Miroslav Kulla uviedol, že spoločnosť je pripravená na rôzne scenáre, vrátane situácie, keď by ruský plyn stále prúdil na Slovensko, alebo by bolo potrebné dovážať plyn z iných krajín. Dostatok plynu na nadchádzajúcu zimu je už vraj zabezpečený.

Na finančné trhy sa vracia eufória. Investori veria, že infláciu čaká skorá porážka

Údaje o americkej inflácii za október 2022 ukázali pokles na 3,2 %, čo pozitívne ovplyvnilo finančné trhy. Akciové trhy výrazne vzrástli, pričom indexy S&P 500 a Russell 2000 zaznamenali značný rast. Výnosy z amerických dlhopisov klesli, čo malo globálne dopady vrátane posilnenia českej koruny. Trhy už nečakajú ďalší rast sadzieb v USA a očakávajú ich pokles v máji. Ziskovosť amerických firiem vzrástla, pričom sa očakáva ďalší nárast ziskov v budúcom roku, najmä v zdravotníctve.

Pripravte sa na budúcnosť