FinTech Media Choice - Slováci neinvestujú

intro

Načerpajte informácie z výberu článkov iných médií. Naše zhrnutie každého z nich Vám ušetrí čas. Nájdete tu novinky zo sveta financií, technológií, aj nehnuteľností. Príjemné čítanie!

Akcie realitných fondov sú zdecimované, investičné legendy už ale začali skupovať

Za uplynulý rok akcie amerických realitných fondov odpísali 25 % svojej hodnoty. Tie európske až 40 %. V mnohých prípadoch to viedlo k situácii, keď hodnota nehnuteľností v držbe mnohých fondov bola o desiatky percent vyššia ako trhová kapitalizácia celého fondu. Inými slovami, ak by niekto kúpil fond a okamžite predal všetky jeho aktíva, teoreticky by mu zostalo o desiatky percent viac peňazí, než zaplatil za akcie.

V pondelok sa v médiách objavila správa, že Ken Griffin z hedžového fondu Citadel zarobil minulý rok 16 miliárd dolárov, čo sa doteraz žiadnemu fondu nepodarilo. Predchádzajúci rekord držal fond Bridgewater, za ktorým stojí ďalšia investičná legenda Ray Dalio. Griffin už minulý rok kúpil akcie spoločnosti Sabra Health Care, ktorá prenajíma zdravotnícke budovy. Od svojho minuloročného vrcholu jej akcie stále strácajú viac ako pätinu. Bruce Flatt z fondu Brookfield napríklad kúpil akcie nemeckého správcu kancelárskych budov Alstria REIT.

Vo Volkswagene úraduje inflačná doložka. Mzdy porastú takmer o 200 eur

Závod nafukuje výplaty zamestnancov skokovo o ďalších 8,3 percenta. „Toto zvýšenie miezd dorovnáva s už realizovaným zvýšením tarifných miezd o 4,5 percenta zo septembra 2022 oficiálne stanovenú úroveň priemernej miery ročnej inflácie 12,8 percenta,“ potvrdila informácie pre HN hovorkyňa bratislavského Volkswagenu.

Kolo zvyšovania miezd uskutočnili už v minulom roku aj zvyšné tri továrne na autá. Prvou bol Jaguar Land Rover, ktorý zvýšil platy o 9,6 %. Druhou Stellantis, ktorý sa rozhodol pre jednorazový bonus 300 eur a navýšenie tarifných miezd o 90 eur. Poslednou bola Kia, kde majú mzdy v tomto roku vzrásť o 130 eur, v budúcom o 110 a v roku 2025 o 120 eur.

Najväčšou investičnou chybou bežných Slovákov je aj naďalej to, že neinvestujú

Až 60 % majetku držia našinci na účtoch v bankách alebo v hotovosti. Po Grécku a Cypre sme krajinou s najvyšším podielom hotovosti v eurozóne. Európsky priemer predstavuje len zhruba 35 %. Podľa štatistiky OECD majú Slováci v akciách len 10 % svojho majetku, čo je najmenej v celej Európskej únii.

„Chybou je dlhodobo príliš konzervatívne investovanie, ktoré je pre Slovákov typické. Takmer polovica z necelých 13 miliárd eur, ktoré majú v podielových fondoch, pripadá na zmiešané fondy,“ upozorňuje Marián Búlik, finančný analytik spoločnosti OVB Allfinanz Slovensko.

Bohatší Slováci majú majetok rozložený oveľa rozumnejšie. Podľa pravidelného prieskumu J&T Banky Wealth Report tvoria akcie až 30 % ich aktív. Niektorí chcú zveľadiť majetok, iní len ochrániť pred infláciou. Ich spoločnou výhodou sú dobrí poradcovia. Tí dokážu nasmerovať ich investíciu do plusu aj pri nižšej finančnej gramotnosti investora.

Spoločnosť Coinbase dostala pokutu 3,33 milióna eur

Holandská centrálna banka jej ju uložila za poskytovanie kryptografických služieb v Holandsku bez registrácie v centrálnej banke krajiny. Podľa zákonov proti praniu špinavých peňazí sa musia kryptomenové firmy registrovať ako prevodcovia peňazí už od mája 2020. Spoločnosť Coinbase tieto požiadavky nespĺňala takmer dva roky, kým sa zaregistrovala v septembri 2022.

Nedodržanie predpisov sa trestá základnou pokutou vo výške 2 mil. eur, ale trest pre Coinbase bol zvýšený vzhľadom na veľkosť burzy a na to, že mala konkurenčnú výhodu oproti konkurentom tým, že neplatila poplatky za dohľad. V júli minulého roka centrálna banka uložila rovnakú pokutu konkurenčnej aj burze Binance za rovnaký priestupok.