FinTech Media Choice - rekonštrukcie, teplo a fotovoltika

intro

Načerpajte informácie z výberu článkov iných médií. Naše zhrnutie každého z nich Vám ušetrí čas. Nájdete tu novinky zo sveta financií, technológií, aj nehnuteľností. Príjemné čítanie!

Britský startup testuje nové solárne stromy

Britský startup SolarBotanic Trees testuje nové solárne stromy, ktoré kombinujú krajší dizajn a praktické využitie ako alternatíva k tradičným nabíjacím staniciam pre elektromobily. Tieto 4,5-metrové kovové konštrukcie majú na vrchole fotovoltické panely v tvare korún a sú navrhnuté tak, aby sa dali ľahko inštalovať v rôznych verejných a komerčných priestoroch. Okrem nabíjania elektromobilov môžu byť solárne stromy využité aj ako menšie fotovoltické elektrárne na výrobu elektriny pre osvetlenie budov, ako sú hotely, úrady alebo univerzitné kampusy. Po úspešnom ukončení testov sa očakáva, že prvé modely budú nainštalované na Britských ostrovoch a následne sa rozšíria do ďalších častí Európy. Cena sa pohybuje medzi 18 000 a 25 000 britskými librami.

Rekonštrukcia rodinného domu so štátnym príspevkom? Poradíme vám

Vlastníci starších domov na Slovensku teraz majú príležitosť získať nenávratný finančný príspevok až do výšky 19 000 eur prostredníctvom programu "Obnov dom". Získanie tohto príspevku si vyžaduje splnenie technických požiadaviek a zvládnutie náročnej administratívy. Stredoslovenská energetika, v spolupráci s autorizovaným partnerom, ponúka službu "Obnov dom so SSE", ktorá pomáha majiteľom rodinných domov v celom procese, od podania žiadosti po realizáciu úsporných riešení.

Služba zahŕňa prvotné konzultácie, pomoc pri príprave projektových dokumentov, realizáciu stavebných prác, dodávky overených technológií a odborné poradenstvo. Ďalšou súčasťou služby je energetická štúdia, ktorá poskytuje informácie o spotrebe energie v dome, návrhy úsporných opatrení, orientačnú kalkuláciu nákladov na rekonštrukciu a informatívny výpočet predpokladanej výšky dotácie.

Tento program predstavuje významnú príležitosť pre vlastníkov starších domov, ktorí chcú zmodernizovať svoje bývanie a prispieť k ochrane životného prostredia prostredníctvom energeticky úsporných riešení. Je dôležité využiť dostupné zdroje a podporu, ktorú ponúka program "Obnov dom".

V Utrechte rastie výšková budova s 1 hektárom vertikálneho lesa

V holandskom meste Utrecht rastie impozantná výšková budova s názvom Wonderwoods, ktorá bude mať na svojich stenách a balkónoch vertikálny les s rozlohou 1 hektára. Tento "zelený" objekt, navrhnutý talianskym ateliérom Stefano Boeri Architetti, bude mať vysadených približne 10 000 rastlín a 300 stromov, čo prispeje k vytvoreniu zdravej vnútornej mikroklímy a produkcií 41 ton kyslíka ročne. Budova bude mať 200 bytov a 15 000 m² kancelárskych priestorov, a tiež reštauráciu prístupnú verejnosti. Údržbu vertikálneho lesa budú vykonávať "lietajúci" záhradníci, ktorí sa budú pohybovať na lanách medzi poschodiami. Očakáva sa, že budova bude dokončená v polovici roku 2024.

Nová sociálna sieť od otca Facebooku prilákala už päť miliónov ľudí. Čo na to Musk?

Mark Zuckerberg, zakladateľ Facebooku, predstavil novú sociálnu sieť Threads, ktorá rýchlo získava popularitu. Stiahlo si ju už viac ako päť miliónov užívateľov. Táto nová platforma sa snaží ponúknuť inovatívne funkcie a prístup, ktorý sa odlišuje od tradičných sociálnych médií, a tým prilákať široké spektrum užívateľov.

Okrem toho, pozornosť k tejto novej sociálnej sieti sa neobmedzuje len na bežných užívateľov, ale aj na významné osobnosti ako Elon Musk. Jeho reakcia a postoj k tejto novej platforme môžu mať významný vplyv na jej prijatie a úspech v technologickej komunite. Vývoj novej platformy v nasledujúcich mesiacoch môže významne ovplyvniť celý trh sociálnych médií.

Dostávame sa na neprebádané územie. Pondelok bol najteplejším dňom za najmenej 125-tisíc rokov

Planéta Zem zažila v pondelok najteplejší deň za posledných najmenej 125-tisíc rokov, pričom utorok bol ešte horúcejší. Tento fenomén je súčasťou pozoruhodnej vlny historických horúčav, ktorá vyvoláva obavy z hroziaceho nebezpečenstva extrémneho počasia a zvyšuje pravdepodobnosť, že tento rok bude najteplejší v histórii. Vedci sú prekvapení rýchlosťou, akou sa vytvárajú nové teplotné rekordy, vrátane historicky teplých oceánov a bezkonkurenčne nízkej hladiny morského ľadu v okolí Antarktídy.

Podľa Carlo Buontempa, riaditeľa európskej služby Copernicus Climate Change Service, sme na "neprebádanom území". V posledných týždňoch sa teploty v niektorých častiach severného Atlantického oceánu pohybujú až o päť stupňov Celzia nad normálom. Toto obdobie je tiež svedkom rekordných horúčav v rôznych častiach sveta, vrátane Číny a Mexika, a významnej sezóny lesných požiarov v Kanade.

Vedci upozorňujú, že globálne otepľovanie sa zrýchľuje a že planéta sa približuje k hranici globálneho otepľovania o 1,5 stupňa Celzia nad predindustriálnou úrovňou, ktorú sa politici snažia zabrániť. Tento trend otepľovania klímy je dlhodobý a rekordné teploty sú varovným signálom, ktorý by nemal byť ignorovaný. Je dôležité, aby sa prijali opatrenia na zmiernenie tejto krízy a ochranu životného prostredia.

Pripravte sa na budúcnosť