FinTech Media Choice - reality rastú, úroky klesajú

intro

Načerpajte informácie z výberu článkov iných médií. Naše zhrnutie každého z nich Vám ušetrí čas. Nájdete tu novinky zo sveta financií, technológií, aj nehnuteľností. Príjemné čítanie!

Monumentálny projekt pre stredoslovenskú metropolu

Banská Bystrica plánuje významnú premenu Námestia slobodby, jedného z najznámejších verejných priestorov v meste. Námestie, ležiace v blízkosti pamätníka SNP, malo podľa pôvodných plánov stať sa novým centrom mesta. V rámci revitalizačných snáh bola vyhlásená urbanisticko-architektonická súťaž, ktorej víťazom sa stalo štúdio Between. Hlavnou ideou ich návrhu je reorganizácia priestorov s ohľadom na okolité budovy a ich funkcie. V návrhu sú zahrnuté aktívne priestory, pokojné parkové plochy, výsadba stromov, redukcia spevnených plôch a pridanie vodnej plochy, čo má priniesť námestiu komornú atmosféru pri zachovaní jeho veľkosti​​​​​​​​​​​​.

Veľké znižovanie úrokov sa blíži. Jedinou otázkou je, ako rýchlo sa prepadnú

V súčasnom hospodárskom prostredí sa blíži výrazné znižovanie úrokových sadzieb, pričom hlavnou otázkou zostáva, ako rýchlo k tomuto poklesu dôjde. Tento trend je výsledkom komplexnej a nepredvídateľnej povahy monetárnej politiky. Edward Lorenz, zakladateľ teórie chaosu, poukázal na to, že malé zmeny v systéme môžu mať veľké dopady, čo je zvlášť výrazné v dynamickom a nelineárnom ekonomickom systéme. Ľudia majú prirodzenú tendenciu hľadať istotu, preto často veria presným, ale nerealistickým predpovediam.

Centrálne banky, napriek svojim snahám ovládať ekonomiku prostredníctvom úrokových sadzieb, často narážajú na obmedzenia svojho vplyvu. Ich politika je postavená na presných ekonomických dátach, ale realita ukazuje, že ich kontrola nad ekonomikou je obmedzená. Tento prístup je často kritizovaný a môže viesť k neúspechu vzhľadom na historické zlyhania centrálneho bankovníctva.

Situácia v roku 2023 ilustruje dichotómiu medzi očakávaniami centrálnej banky a investorov, čo sa prejavilo v inverzii výnosovej krivky. Zatiaľ čo centrálne banky očakávajú rýchle znižovanie úrokových sadzieb, trh predpokladá, že sadzby zostanú vysoké dlhšie. Ekonomický rast bol v tomto roku podporený vysokými vládnymi výdavkami a fiškálnymi deficitmi, ale rastúce obavy z recesie v dôsledku vysokých úrokových sadzieb poukazujú na potenciálne problémy s udržateľnosťou tohto rastu. Či sa ekonomika udrží v stabilnom stave, zatiaľ nie je jasné, ale pravdepodobnosť návratu veľkej inflácie je nízka, a očakáva sa, že rok 2024 bude charakterizovaný znižovaním úrokových sadzieb.

Nehnuteľnosti od leta mierne zdraželi, stále sú však lacnejšie ako vlani

V treťom štvrťroku 2023 došlo na slovenskom trhu s nehnuteľnosťami k mierneho zdraženiu oproti letu, avšak ceny boli stále nižšie v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Realizačné ceny nehnuteľností určených na bývanie stúpli o 0,8 %, čím sa nezopakoval pokles zaznamenaný v predošlom štvrťroku. Tento nárast bol hlavne spôsobený 1% zdražením existujúcich nehnuteľností, zatiaľ čo novostavby pokračovali v miernom zlacňovaní. V dlhodobom horizonte sú ceny nehnuteľností vyššie o 79,5 % v porovnaní s priemerom roka 2010​​​​​​.

Medziročne však ceny nehnuteľností poklesli o 3,8 %, pričom nové nehnuteľnosti zaznamenali väčší pokles o 4,6 % a existujúce o 4,3 %. Zaujímavé regionálne rozdiely boli pozorované v piatich regiónoch, s najvýraznejším zdražením v Nitrianskom kraji, kde ceny existujúcich nehnuteľností vzrástli o 7,2 % a nových o viac ako 7 %. Naopak, vo väčšine regiónov predávali domy a byty lacnejšie ako pred rokom, s najväčším poklesom cien starších bytov a domov v Žilinskom kraji o 13,4 % a v Košickom kraji o 14,9 %

Čína ťahá developerov z problémov. Uvoľňuje biliónovú pomoc, akcie spoločností rastú

Čínska vláda prijíma opatrenia na riešenie krízy na realitnom trhu, pričom plánuje vyčleniť desiatky miliárd dolárov na podporu problémových developerov a oživenie záujmu o kúpu nehnuteľností. Súčasťou týchto snáh je zvýšenie úverových limitov pre vybrané developerské spoločnosti a zjednodušenie podmienok pre získanie hypoték pre súkromných developerov. Napriek viacerým predchádzajúcim pokusom o stabilizáciu trhu táto iniciatíva vyvolala pozitívne reakcie investorov, čo sa prejavilo rastom akcií developerských spoločností. Čína sa tak snaží zabrániť možnej finančnej kríze, ktorá by mohla vzniknúť kvôli problémom v realitnom sektore, tvoriacom významnú časť jej ekonomiky.

Pripravte sa na budúcnosť