FinTech Media Choice - Rast podvodov, aj investovania

intro

Načerpajte informácie z výberu článkov iných médií. Naše zhrnutie každého z nich Vám ušetrí čas. Nájdete tu novinky zo sveta financií, technológií, aj nehnuteľností.

Rebríčky 2021: Kolektívne investovanie rastie. Veľkí trhoví hráči dokázali expandovať - Slováci počas pandémie pochopili, že voľné peniaze je dôležité investovať. „V porovnaní s rokom 2020 sme zaznamenali nárast čistých predajov o rekordných 236,5 percenta. V roku 2021 sa predalo viac podielových fondov ako v predchádzajúcich troch rokoch dohromady,“ konštatuje Slovenská asociácia správcovských spoločností (SASS). „Priemerná ročná výkonnosť všetkých fondov dosiahla 8,97 percenta." Z pohľadu tržieb najlepšie čísla zaznamenala spoločnosť 365.invest. K dobrým výsledkom pomohlo správcovským firmám aj všeobecné zotavenie ekonomiky. „Hlavne v prvej polovici roka 2021 žili finančné trhy témou prudkého oživenia ekonomík po prekonaní najhorších fáz pandémie koronavírusu,“ upozorňuje Tatra Asset Management.

Prečo si čo najskôr presunúť úspory z dlhopisového do akciového alebo indexového fondu, a ako to urobiť? - Celkovú stratu na úsporách v dôsledku hromadného presunu sporiteľov do garantovaných fondov vládou Roberta Fica v roku 2013 odhadol viceguvernér NBS L. Ódor minulý rok na 8 až 10 miliárd eur. „Všetkým sporiteľom, ktorí majú úspory v dôchodkových správcovských spoločnostiach v garantovanom fonde a majú viac ako 10 rokov do odchodu na dôchodok, urobiť dve zmeny: Okamžite si zmeniť pomer fondov a do akciového, respektíve indexového fondu presunúť časť, alebo celý majetok, prípadne jeho časť z garantovaného fondu podľa tohto kľúča [uvedený v článku]", radí finančný analytik spoločnosti OVB Allfinanz Slovensko.

Slovensku sa môže klimatická zmena predražiť, pomohla by technika z vesmíru - Priemernej európskej krajine odkroja ročné výdavky na pokrytie následkov po povodniach 0,13 % HDP. Ak sa klíma oteplí o 2 stupne, na Slovensku to bude až 0,4 % HDP. Podľa CEO firmy Space4good sa krajina na extrémnejšie počasie dokáže pripraviť lepšie, ako to robí doteraz, na základe podložených informácií získaných zo satelitov. Startup dokáže z dát verejne dostupných, aj súkromných satelitov dokumentovať nelegálne odlesňovanie, vyznačiť na mapách územia, ktoré sú náchylné na lesné požiare, určiť miesta vhodné na budovanie rôznej infraštruktúry, či odhadnúť, ktoré časti mesta môže zaliať voda počas povodní.

Kryptomenové spoločnosti chudobnejú a prepúšťajú stovky zamestnancov - Najväčšie z nich medziročne prišli až o takmer 60 % svojej hodnoty, čo viedlo k potrebe znižovania nákladov a prepúšťania. Podľa údajov CoinMarketCap stratili bitcoin a ethereum medziročne na celkovej hodnote 55 % a 46 %. Kým v apríli a máji ohlásili kryptospoločnosti len 235 zrušených pracovných miest, v júni prepustili viac ako 3-tisíc zamestnancov. To predstavuje viac ako 60 % z celkového počtu doterajších prepúšťaní. Kryptoburza Coinbase v tomto roku prepustila 1 100 ľudí, teda takmer pätinu svojich zamestnancov.

Ľudia posielajú tisíce eur na účty podvodníkov a veria, že investujú. Šanca, že im peniaze vrátia, je malá - „Začína sa to reklamou parazitujúcou na domácej alebo svetovej celebrite chváliacou sa zbohatnutím vďaka investovaniu," hovorí šéf bezpečnosti v najväčšej banke na Slovensku. Ľudia, ktorých láka vidina vysokého výnosu, pošlú podvodníkovi peniaze priamo na rôzne kryptoburzy alebo mu dajú svoje prístupové heslá, aby urobili obchod cez vzdialený prístup. Podvodníci sú schopní oklamať obeť ešte aj druhý raz, keď chce svoje peniaze vybrať späť. Ďalším z častých podvodov je žiadanie osobných údajov cez telefonát alebo zadávanie údajov o karte. „Keď však klient potvrdí platbu mobilnou aplikáciou alebo SMS kľúčom, v podstate urobí nákup kryptomien pre podvodníkov.“ Banka nevie rozoznať, či klient posiela peniaze na svoj kryptoúčet alebo bol zmanipulovaný. „Preto chceme všetkých upozorniť, aby si dávali pozor a svoje financie spravovali prostredníctvom dôveryhodných spoločností,“ dodáva.

Ako sa robí realitný biznis po čínsky? Keď príde príležitosť, musíte byť odvážni, hovorí šéf Hongkong Land - Za posledné dva roky prijal najväčší investičný záväzok v histórii tejto 133-ročnej firmy. Projekt pozdĺž brehu rieky West Bund poskytne podľa firemných prezentácií plochu zhruba 1,1 milióna štvorcových metrov. Okrem toho sa spoločnosť venuje aj výstavbe domov strednej a vyššej kategórie. Zisk spoločnosti a výkonnosť akcií odrážajú optimizmus CEO. V prvom polroku 2022 vzrástli jej zisky o 0,9 % v porovnaní s predchádzajúcim rokom na 894 miliónov dolárov. „Ak by sme túto lokalitu nezískali, pravdepodobne by bola rozdelená na parcely a predaná rôznym ľuďom. Príležitosť by bola navždy stratená, bez ohľadu na to, koľko by bolo možné v budúcnosti zaplatiť,“ hovorí Wong. „Keď sa obzriem späť, bolo to absolútne správne rozhodnutie.“

Napriek cene sa v ekosystéme Bitcoinu dejú veľké veci - Pred niekoľkými dňami dosiahla kapacita siete Lightning Network Bitcoinu historicky najvyššiu kapacitu 4 005 bitcoinov, čo predstavuje 6 % medzimesačný nárast. Do siete Lightning Network prichádzajú nefungujúce tokeny a ďalšie inovácie. Nielen stablecoiny, inteligentné kontrakty, digitálne služby, zberateľské predmety, tokenizované cenné papiere a akékoľvek aktíva s pridelenou hodnotou, ale aj nespočetné množstvo ďalších inovácií. V priebehu tohto a pravdepodobne aj budúceho roka sa dočkáme ďalších regulácií zo strany Komisie pre cenné papiere a burzy. V súčasnosti existuje 19 930 kryptomien, čo predstavuje úžasný 380 % nárast od januára minulého roka. Napriek tomu je dominancia Bitcoinu na trhu 47 % a do ďalšieho polroka (začiatkom roka 2024) sa pravdepodobne zvýši nad 60 % s oveľa väčším počtom kryptomien a určite väčšou trhovou kapitalizáciou.

Príjemné čítanie!