FinTech Media Choice - práca, tlač a reality

intro

Načerpajte informácie z výberu článkov iných médií. Naše zhrnutie každého z nich Vám ušetrí čas. Nájdete tu novinky zo sveta financií, technológií, aj nehnuteľností. Príjemné čítanie!

Prvé 3D zdravotnícke stredisko na svete

V thajskej provincii Saraburi bol postavený prvý zdravotnícky objekt vytlačený pomocou 3D tlače. Toto dvojpodlažné stredisko, ktorého výmera dosahuje 345 m², je výnimočné svojím zvlneným vzhľadom stien, typickým pre väčšinu 3D budov. Vďaka spolupráci medzi spoločnosťou Siam Cement Group a americkou firmou COBOD, ktorá dodala 3D tlačiareň BOD3, sa podarilo vytvoriť stavbu, ktorá je nielen esteticky príťažlivá, ale aj odolná voči zemetraseniam. Toto zdravotnícke stredisko je momentálne najväčšou 3D stavbou v 10-člennom zoskupení krajín ASEAN a zároveň prvou dvojpodlažnou 3D stavbou v tomto regióne.

Vzostup a pád čínskeho trhu s nehnuteľnosťami. Čaká podobný scenár aj iné krajiny?

Čínsky realitný trh je v posledných mesiacoch v centre pozornosti globálnych investorov kvôli kríze v oblasti bývania. Táto kríza je dôsledkom dlhodobého rastu trhu, ktorý začal v roku 2000 a vrchol dosiahol v roku 2018. Vládne obmedzenia financovania developerov a ich rýchle zadlžovanie sú hlavnými príčinami súčasnej situácie, ktorá viedla k spomaleniu výstavby, bankrotom developerských spoločností a štrajkom majiteľov nehnuteľností.

Riziko pre čínsky realitný trh spočíva v možnom prehĺbení tejto krízy, ktorá by mohla ovplyvniť celú čínsku ekonomiku a potenciálne aj globálne trhy. Akciový trh v Číne tiež čelí problémom, pričom čínska centrálna banka sa snaží stimulovať ekonomiku prostredníctvom rôznych opatrení, no je nejasné, či budú postačujúce na obrat k lepšiemu.

Do podobnej situácie by sa mohli dostať aj ďalšie krajiny, ako sú Laos alebo Maledivy. Nesplácanie dlhov rozvojových krajín by mohlo v čase, keď zadlženosť v Číne rastie, spôsobiť ekonomike krajiny nemalé problémy.

V Kalifornii kreslia utopické supermesto. Za projektom stojí záhadný mladý Jan

Jan Šrámek, bývalý obchodník Goldman Sachs, pracuje na ambicióznom pláne vybudovať nové mesto v Kalifornii. Získal podporu od popredných finančných investorov, medzi ktorými sú rizikoví kapitalisti Michael Moritz a Marc Andreessen, spoluzakladateľ LinkedInu Reid Hoffman, zakladatelia Stripe Patrick a John Collisonovci, a zakladateľka Emerson Collective, Laurene Powell Jobs.

Projekt, ktorý je stále obklopený tajomstvom, má za cieľ vytvoriť utopické mesto neďaleko San Francisca. Flannery Associates, spoločnosť za týmto projektom, od roku 2017 investovala viac ako 800 miliónov dolárov na nákup pôdy v oblasti Solano County. Mesto má byť rovnako priechodný ako Paríž, no zároveň blízko Silicon Valley.

Slovenský trh práce rástol: Zamestnaných je viac ľudí a služby sa zotavujú

Na slovenskom trhu práce v druhom štvrťroku 2023 pracovalo takmer 2,609 milióna osôb, čo predstavuje medziročný nárast o 5100 osôb. Celková zamestnanosť po sezónnom očistení sa zvýšila o 0,4 percenta, prekračujúc úroveň 2,615 milióna pracujúcich. Služby sa zotavujú, pričom v druhom štvrťroku 2023 zaznamenali medziročný rast zamestnanosti o tri percentá. Bratislavský kraj vedie v miere zamestnanosti s 86,2 percenta. Počet Slovákov pracujúcich v zahraničí v druhom štvrťroku 2023 dosiahol približne 114-tisíc, pričom mnohí z nich pracovali v stavebníctve, priemysle a zdravotníctve.

Pripravte sa na budúcnosť