FinTech Media Choice - poradenstvo a budovanie impéria

intro

Načerpajte informácie z výberu článkov iných médií. Naše zhrnutie každého z nich Vám ušetrí čas. Nájdete tu novinky zo sveta financií, technológií, aj nehnuteľností. Príjemné čítanie!

Nenápadne budujú bankové impérium. Miliardárska rodina kúpila po krachu SVB

Za uplynulé dva týždne krachlo viacero bánk v USA a Európe. Banka First Citizens Bank ale zdvojnásobila svoje aktíva, keď v pondelok uzavrela dohodu o akvizícii Silicon Valley Bank (jednej z krachnutých).

Príčinu krachu vysvetľuje Michal Májek: „Banka mala veľmi malú a koncentrovanú skupinu vkladateľov. Orientovala sa na startupy, ktoré si u nej ukladali prebytočnú likviditu. Za posledný rok však zdroje týchto firiem citeľne vyschli. Začali si teda svoje vklady vyberať. Banka v snahe plniť požiadavky klientov začala predávať dlhopisy, do ktorých predtým investovala. A to bol začiatok jej konca."

Na následnom nákupe bude najviac profitovať rodina Holdingovcov, ktorá si svoj majetok buduje postupne už takmer sto rokov. Vo First Citizens sú vlastníkmi asi 20 percent akcií a majú takmer 50 % hlasovacích práv. Aj keď First Citizens a rodina Holdingovcov pôsobia pomerne nenápadne, sú špecialistami na oportunistické akvizície. Tie sa im podarili aj v roku 2008, keď uprostred finančnej krízy rozbehli sériu vyše 20 akvizícií malých zadlžených bánk.

Klub akcionárov podporí dlhopisový program Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, poskytne poradenstvo

Svoje know-how a roky budovaný intenzívny vzťah s akcionármi využije na podporu úspešnosti dlhopisového programu. Spraviť to má formou tzv. ,,roadshow“, série spoločných prezentácií pre akcionárov VVS. Vyplýva to z memoranda, ktoré Klub akcionárov a VVS podpísali.

Pripravovaný program garantovanej výplaty výnosov pre akcionárov je pomerne náročný proces, ktorý si vyžaduje veľmi intenzívnu komunikáciu s akcionármi. Je to totiž niečo nové, s čím primátori a starostovia nemajú skúsenosť. Vďaka Klubu budeme mať nielen komunikačný kanál, ale aj obsah, ktorý dokážeme k akcionárom dopraviť,“ povedal Stanislav Prcúch.

„Klub bol a je nositeľom požiadavky akcionárov na pravidelnú, garantovanú výplatu výnosov. Pomoc pri samotnej realizácii projektu preto považujeme za absolútne prirodzenú," dodáva Miroslava Hančaková.

Najväčšia kryptoburza na svete Binance čelí žalobe. Nemá povolenie na obchodovanie v USA

Vo svete kryptomien rastie ďalší problém. Binance, najväčšia kryptoburza na svete čelí obvineniam, že umožnila obchodovanie Američanom, hoci na to nemala potrebné povolenia. Žalobe čelí dokonca aj jej šéf Changpeng Zhao. Podľa CFTC od roku 2019 až doteraz ponúkala a realizovala transakcie s komoditnými derivátmi, čím porušovala zákony Spojených štátov.

„Binance roky vedela, že porušuje pravidlá CFTC. Toto rozhodnutie má byť varovaním pre kohokoľvek vo svete digitálnych aktív, že nebudeme tolerovať obchádzanie zákonov USA,“ vyhlásil Rostin Behnam.

Problémy s regulačnými úradmi mala burza v uplynulých rokoch aj v iných krajinách. Spôsobovať ich má decentralizácia - firma nemá žiadne sídlo ani ústredie. Preto je obtiažne stanoviť, akou regulačnou jurisdikciou sa má riadiť.

Kryptomeny na tieto udalosti zatiaľ reagujú len vlažne a pokles ich hodnoty je iba mierny.

Investiční guruovia hovoria o obmedzenom potenciáli akcií. Recesia príde do štyroch mesiacov

Situáciu vidia negatívne viacerí. Leon Cooperman hodnotí súčasnú situáciu na Wall Street: Otriasla sa dôvera v bankový sektor, zvýšila sa pravdepodobnosť recesie a akciové indexy sa boja útočiť na svoje doterajšie maximá. Podľa N. Roubiniho je americká centrálna banka v kliešťach, z ktorých neexistuje bezbolestná cesta von.

Udalosti z predchádzajúcich krízových rokov pripomína aj graf indexu S&P 500, ktorý sa prvýkrát po roku vymanil zo svojej klesajúcej trendovej línie, ale rýchlo sa na ňu vrátil. David Zervos upozorňuje, že pomoc, ktorú americké banky dostávajú od centrálnej banky, je v skutočnosti ďalšie kvantitatívne uvoľňovanie. Na CNBC hovoril aj o možnosti, že Fed bude pokračovať v novom kvantitatívnom uvoľňovaní a stiahne cenné papiere z bánk výmenou za ďalšie stovky miliárd dolárov rezerv. 

Pripravte sa na budúcnosť