FinTech Media Choice - peniaze, chudoba a roboty

intro

Načerpajte informácie z výberu článkov iných médií. Naše zhrnutie každého z nich Vám ušetrí čas. Nájdete tu novinky zo sveta financií, technológií, aj nehnuteľností. Príjemné čítanie!

Akciové trhy zasiahla eufória

Investori sa zameriavajú na nákup akcií veľkých technologických spoločností, ako je Apple, a japonských akcií, zatiaľ čo sa zbavujú čínskych akcií. Americký akciový index S&P 500 od októbra minulého roka vzrástol o viac ako 20 %, čo signalizuje vstup do býčieho trhu. Technologické akcie zaznamenali ešte väčší nárast, pričom niektoré sa od svojho minima zvýšili o tretinu. Analytici to pripisujú očakávaniu, že sa americká ekonomika vyhne recesii alebo že recesia bude len miernejšia. Okrem toho sa hovorí o nedoriešenom potenciáli umelých inteligencií, kde spoločnosti ako Microsoft a Alphabet, ktoré vyvíjajú AI modely, od začiatku roka zaznamenali významný nárast hodnoty.

Japonské akcie sú tiež v obľube, pričom index Nikkei 225 od začiatku roka pridal 30 %. Dôvodom je návrat inflácie v Japonsku, ktorá by mohla oživiť stagnujúcu ekonomiku. Dáta ukazujú, že japonské firmy hromadia rekordné množstvá hotovosti a začínajú investovať viac, čo by mohlo viesť k vyšším dividendám a zpětným odkupom akcií.

Naopak, čínske akcie zaznamenávajú pokles. Analytici z bánk ako Goldman Sachs, JPMorgan a UBS znížili ekonomický výhled pre Čínu. Akciový index Hang Seng stratil od svojho maxima v tomto roku už 12 %. Dôvody sú pesimizmus medzi firmami, nízka ochota domácností utrácať a nevyriešené problémy v realitnom sektore. Čína sa snaží ekonomiku povzbudiť znížením úrokových sadzieb, ale analytici neveria, že to bude stačiť, a teraz sa krajina zoznamuje s defláciou.

Deťom do peračníka pribalil roboty. Škola by mala pripraviť na život, hovorí top učiteľ zo Sliača

Rastislav Očenáš, učiteľ základnej školy v Sliači na Slovensku, bol ocenený hlavnou cenou v súťaži Učiteľ Slovenska za svoj inovatívny prístup k vzdelávaniu. Okrem učenia slovenského jazyka, matematiky a informatiky, Očenáš zaviedol používanie malých robotov, nazývaných ozoboty, ako súčasť učebných pomôcok pre svojich žiakov. Tento projekt, nazvaný "roboty z peračníka", bol zameraný na to, aby deti vnímali technológiu ako nástroj a mali v peračníku všetky potrebné základné nástroje, vrátane robota.

S ozobotmi študenti vykonali viacero úloh, ako napríklad programovanie modelu systému zberu triedeného odpadu. Okrem toho žiaci vytvorili "hovoriacu kostru" z recyklovateľných materiálov, ktorú naprogramovali tak, aby pri dotyku hovorila o svojich jednotlivých častiach. Tento projekt predstavili na Európskej noci výskumníkov v Banskej Bystrici.

Rastislav Očenáš sa sústredí nie len na využívanie technológií vo vzdelávaní, ale kladie tiež dôraz na ľudský prístup k žiakom, pričom podľa neho je dôležité, aby deti vedeli, že dospelí sa o nich a ich problémy skutočne zaujímajú. Jeho prístup a iniciatívy sú príkladom toho, ako môže byť vzdelávanie inovatívne a prispôsobené potrebám súčasnej doby​.

Slováci, ktorí to potrebujú, dostanú viac peňazí

Národná rada SR schválila novelu zákona, ktorá zvyšuje sumy finančnej pomoci a príspevok na bývanie. Táto valorizácia sa uskutoční už v októbri tohto roku, skoršie ako bývalo zvykom v januári. Zmena prichádza ako odpoveď na nepriaznivé účinky inflácie, ktorá postihla najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva, a má za cieľ zvýšiť ich disponibilný príjem.

Jedným z hlavných cieľov novely je pokrytie zvýšených výdavkov na bývanie, energie, stravu a základné potreby, ktoré boli ovplyvnené ekonomickými dôsledkami pandémie COVID-19 a vojnovým konfliktom na Ukrajine. Suma pomoci v hmotnej núdzi pre jednotlivca sa od 1. októbra zvýši na 262,30 eur.

Okrem toho bola schválená aj zmena v hodnotách minimálneho dôchodku, ktorá je navrhovaná tak, aby sa poberatelia minimálneho dôchodku nestali závislými na pomoci v hmotnej núdzi.

K novele boli pridané aj dva pozmeňujúce návrhy, ktoré sa týkajú príspevkov za prácu v obecnej polícii a upresňujú zákon o sociálnej ekonomike a sociálnych podnikoch.

Tieto kroky predstavujú významné opatrenia na podporu občanov, ktorí sú v hmotnej núdzi, a poskytujú im väčšiu finančnú istotu v čase ekonomických výziev.

Analýza: Takmer 900-tisíc Slovákov ohrozuje chudoba a sociálne vylúčenie

Na Slovensku čelí riziku chudoby alebo sociálneho vylúčenia takmer 900-tisíc ľudí, čo predstavuje 16,5 % obyvateľstva. Pandémia koronavírusu, energetická kríza a prudký nárast inflácie sú hlavnými faktormi, ktoré prispeli k nárastu tohto percenta po rokoch poklesu. Najohrozenejšie sú domácnosti na východe Slovenska, najmä jednorodičovské a početné rodiny. Analytici z Slovenskej sporiteľne odporúčajú cielenú pomoc pre konkrétne skupiny obyvateľstva ako efektívny spôsob znižovania zaťaženia verejných rozpočtov. Okrem toho, približne 8 % domácností má problémy s nedoplatkami, 7 % nedokáže udržiavať primerané teplo v obydlí, a tretina domácností si nemôže dovoliť dovolenku.

Pripravte sa na budúcnosť