FinTech Media Choice - mzdy, bubliny a efektívnejšia alternatíva k bankovníctvu

intro

V novej rubrike vám prinášame výber článkov z iných médií za posledný týždeň a zhrnutie každého z nich. Do 3 minút načerpáte novinky zo sveta financií, technológií, aj nehnuteľností.

Realitní trh zpomaluje a bubliny praskají. Rovnoměrný propad cen napříč Českem ale čekat nelze - Podľa dát realitnej skupiny EHS dochádza k pozvolnému poklesu cien nehnuteľností v Česku. Jej šéf Hendrik Meyer predpovedá korekciu cien len tých nekvalitných. "Ty nejkvalitnější nemovitosti, jako jsou například středně velké byty v centrech měst s dobrou dopravní dostupností, budou růst i nadále." Tak je to aj v prípade cien rodinných domov a rekreačných nehnuteľností, ktoré Češi stále považujú za dobrú ochranu proti inflácii. Najvýraznejšie však rastú ceny nájmov - priemerne o 6%. „Dá se předpokládat, že ceny porostou celou příští polovinu roku." - Jan Škrabánek, CEO Bezrealitky.

Microsoft Shares Rise on Upbeat 2023 Sales Growth Forecast - Microsoft vydal na budúci fiškálny rok pozitívnu prognózu predaja. V nej očakáva do júna budúceho roku nárast prevádzkového príjmu v dvojciferných hodnotách. Výkyvy v hodnotách mien by tržby nemali znížiť o viac, než 5% za rok. Za zvýšením príjmov stoja cloudové produkty Azure a webové verzie softvéru Office.

Tech trends in financial services 2022 - Vzostup kryptomien a technológie blockchain priniesol nové možnosti využívania peňazí, ako aj vzrušujúce nové formy digitálnych aktív a trhov. "Infraštruktúra blockchainu sa teraz používa na zmysluplný výpočet inteligentných zmlúv a prenos a výmenu hodnôt v rámci ekonomiky.“ - Lex Sokolin. "Príchod technológie blockchainu priniesol bezprecedentné narušenie finančných služieb." - Priya Guliani verí, že jeho aplikácia môže predstavovať oveľa viac ako len transparentné transakcie. Napríklad poskytnúť efektívnejšiu alternatívu k bankovníctvu, založenú na myšlienkach spravodlivosti a decentralizácie. To umožní jednotlivcom spravovať svoje bohatstvo bez sprostredkovateľov alebo samotných veľkých inštitúcií.

Slováci nadávajú na drahý benzín. Ten je však reálne lacnejší ako pred desiatimi rokmi - Ceny benzínu sú vysoké, pri pripočítaní inflácie a rastu miezd však stále nedosahujú cenové hladiny z roku 2012. Napríklad v roku 2022 si za priemernú ročnú mzdu môžete kúpiť 8210 litrov tejto látky, zatiaľ čo v roku 2012 by to bolo len 6429 litrov.

Je to potvrdené. Najväčšie realitné bubliny začali praskať. Druhá v poradí je Kanada - Podľa Roberta Hoguea, ekonóma najväčšej kanadskej banky (RBC), klesnú do konca tohto roka ceny domov o vyše 12% a ich predaj o 23%. Podobným vývojom už prešiel trh na Novom Zélande, kde po 30% zdražení nasledoval prudký pád, najväčší za 13 rokov. Hogue prognózu nazval korekciou, nie kolapsom a uviedol, že "Rozvíjajúci sa pokles by sa dal považovať za vítané ochladenie po dvojročnom šialenstve...".

Do nehnuteľností sa dá investovať aj inak, ako ich nakupovať prostredníctvom drahých hypoték - Človek s priemerným platom v Bratislavskom kraji by si na kúpu 3-izbového bytu s výmerou približne 70 metrov štvorcových musel celú svoju čistú mzdu odkladať 12 rokov. Najkratšie by si takto musel odkladať obyvateľ Nitry. Investovať do nehnuteľností sa však dá aj inými spôsobmi (ako už určite viete).

Christine Lagardeová: Zvýšenie úrokových sadzieb je cestou k nižšej inflácii - „Na aktuálnom vývoji inflácie sa z veľkej časti podieľajú faktory, na ktoré centrálne banky nemajú vplyv. Môžeme však urobiť niečo pre to, aby inflácia nenadobudla trvalý charakter... V takom prípade by sme mohli byť svedkami mzdovo-cenových špirál, aké v minulosti viedli k tomu, že sa inflácia vymkla spod kontroly,“ uviedla Christine Lagardeová, prezidentka ECB.

Analytička Slovenskej sporiteľne: Úroky na hypotéky môžu byť na konci budúceho roku okolo 4 percent (+video) - Podľa slov Márie Valachyovej, hlavnej ekonómky SLSP, čaká Slovákov ďalší rast cien hypoték, ktoré ale nedosiahnu úroveň tých českých. ECB po 11 rokoch zvýšila svoju kľúčovú úrokovú sadzbu o 0,5%, dôvodom má byť vysoká miera inflácie. "Trh počíta s tým, že ECB by mohla kľúčové úrokové sadzby zvýšiť na 2 percentá." Priemerná inflácia by v tomto roku mala dosiahnuť hodnotu 11,5%, v budúcom roku kvôli rastu cien energií okolo 8%. "Do normálnych hodnôt, na ktoré sme zvyknutí, sa vráti po tom, čo sa stabilizujú ceny energií a novej úrovni sa prispôsobí celá ekonomika."

Dôchodky porastú najviac za posledných 20 rokov, seniorom by mali pomôcť zvládnuť veľké zdražovanie - "Dôchodky sa od januára budúceho roka zvýšia o 11,8 %, čo znamená v priemere 69 eur mesačne. Takýto významný rast dôchodkov však nie je, samozrejme, zadarmo. V budúcom roku z verejných financií naň štát minie takmer miliardu eur." - Eduard Heger. V roku 2025 podľa IFP priemerný dôchodok prekročí hranicu 700 eur (dnes 516).

Ako zarobiť na akciách podľa stratégie Warrena Buffetta - „Investujte do seba toľko, koľko len môžete. Sami ste svojím najväčším majetkom," povedal W. Buffet. "Všetko, čo urobíte pre zlepšenie svojho talentu a zvýšenie svojej hodnoty, sa vám vráti v podobe primeranej reálnej kúpnej sily."