FinTech Media Choice - majetok a stavby Slovákov

intro

Načerpajte informácie z výberu článkov iných médií. Naše zhrnutie každého z nich Vám ušetrí čas. Nájdete tu novinky zo sveta financií, technológií, aj nehnuteľností. Príjemné čítanie!

Slováci majú jeden z najnižších finančných majetkov, posledné miesto obsadili Rumuni

Finančný majetok Slovákov je po pandémií a inflácii druhý najnižší spomedzi nových členských krajín Európskej únie, pričom horšie sú na tom len Rumuni. V pomere dlhov k finančným aktívam patrí Slovensko medzi rekordérov krajín OECD. Priemerný Slovák vlastní čisté finančné aktíva vo výške 9 010 eur, zatiaľ čo priemerný Čech má 26 960 eur. Čisté finančné aktíva Slovákov v minulom roku klesli o 12,5 percent na úroveň 9 010 eur na obyvateľa, čo Slovensko radí na 40. miesto z 60 krajín sveta podľa správy Allianz Global Wealth Report 2023.

NBS: Trh s nehnuteľnosťami sa výrazne ochladil a spomaľuje sa aj trh s úvermi

Na slovenskom trhu s nehnuteľnosťami došlo k výraznému ochladeniu a spomalil sa aj trh s úvermi. Banky však naďalej zostávajú kapitálovo silné. Toto sú hlavné zistenia z najnovšieho makroprudenciálneho komentára Národnej banky Slovenska. Ceny nehnuteľností klesajú už siedmy mesiac v rade a dopyt oslabuje kvôli rastúcim úrokovým sadzbám a očakávaniam ďalšieho poklesu cien. Rast úverov sa spomalil, najmä v oblasti hypotekárnych úverov, a banky na Slovensku dosiahli v prvom polroku rekordný čistý zisk.

Spojenie dvoch silných developerov prináša do Žiliny nové bývanie

Spojenie dvoch renomovaných developerov, CRESCO REAL ESTATE a LICITOR development, prináša do Žiliny nový rezidenčný projekt s názvom Kvetnica. Výstavba tohto projektu sa rozbehla 18. septembra a prvá etapa ponúkne 81 moderných bytov. Lokalita v mestskej časti Bôrik ponúka výhody v podobe pešej dostupnosti k rôznym vybavenostiam a blízkosti k zeleným oblastiam, ako je lesopark Bôrik. Projekt Kvetnica bude mať tri osemposchodové obytné budovy s centrálnym zeleným átriom, kde bude bohatá výsadba vrátane vzrastlých stromov.

Významným architektonickým prvkom budú fasádne kvetináče. Byty budú disponovať balkónmi, predzáhradkami alebo terasami a budú vyhotovené v štandarde s finálnymi vrstvami. Celkový počet bytov v projekte Kvetnica dosiahne 250 a ukončenie prvej etapy výstavby je plánované na 1Q 2025.

Stavebné konania má zrýchliť digitalizácia. Plány sú veľké, termíny šibeničné

Stavebné konania v Slovensku by mali byť v budúcnosti rýchlejšie vďaka digitalizácii. Hoci sú plány ambiciózne, termíny pre ich realizáciu sú veľmi náročné. Digitalizácia by mala zefektívniť celý proces a zabezpečiť, aby sa stavebné projekty mohli začať rýchlejšie. Táto zmena by mohla priniesť významné výhody pre stavebný sektor a celú ekonomiku krajiny.

Pripravte sa na budúcnosť