FinTech Media Choice - inflácia klesá, digitalizácia prichádza

intro

Načerpajte informácie z výberu článkov iných médií. Naše zhrnutie každého z nich Vám ušetrí čas. Nájdete tu novinky zo sveta financií, technológií, aj nehnuteľností. Príjemné čítanie!

Inflácia klesá, ale na vytúžené 2 % si ešte počkáme

Február 2023 priniesol slovenskej ekonomike dobré správy. Po rokoch vysokých hodnôt inflácie na Slovensku a v eurozóne sa začala inflácia spomaľovať, avšak stále je nad cieľovou hodnotou 2 %. Podľa prognózy Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) by mala inflácia dosiahnuť 2 % až po roku 2025. Ekonómia Slovenska čelila v roku 2023 útlmu kvôli oslabenému spotrebiteľskému dopytu a vysokým úrokovým sadzbám. Očakáva sa, že s nižšou infláciou a úrokovými sadzbami sa ekonomika postupne oživí. Avšak energetické problémy a geopolitické udalosti môžu v budúcnosti spôsobiť komplikácie.

Emirates NBD predstavuje digitálnu platformu pre bohatstvo

Emirates NBD spustila novú digitálnu platformu, ktorá umožňuje používateľom obchodovať s cennými papiermi a ETF na viac ako 21 kapitálových trhoch. Spustenie je súčasťou osláv 60. výročia banky a umožňuje zákazníkom v mobilnej aplikácii ENBD X nakupovať, predávať a investovať bez provízií až do konca decembra 2023.

Platforma poskytuje jednoduchý trojkrokový proces registrácie, vďaka ktorému môžu spotrebitelia začať obchodovať okamžite, a ponúka funkciu Secure Sign na digitálne podpisovanie investičných dokumentov. Obsahuje aj aktualizácie trhu, historické grafy a hodnotenia nezávislých analytikov. Marwan Hadi, vedúci skupiny pre maloobchodné bankovníctvo a správu majetku v Emirates NBD, uviedol, že spustenie odráža mobilnú stratégiu banky a zdôraznil význam ENBD X ako komplexnej platformy pre potreby každodenného bankovníctva a zároveň správy majetku.

Umelú intelgenciu DALL-E 3, ktorá dokáže vygenerovať obrázok z textu, si môžete vyskúšať zadarmo

OpenAI predstavilo vylepšený model DALL-E 3, ktorý na základe textového zadania dokáže vygenerovať obrazy s vysokou presnosťou. Tento model je teraz súčasťou umelej inteligencie Bing a je dostupný na vyskúšanie zadarmo. DALL-E 3 prináša výrazné vylepšenia oproti predchodcom, čo znamená ešte presnejšie a realistické obrazy.

Všetky obrázky generované týmto modelom majú neviditeľný vodoznak, ktorý identifikuje, že ide o AI generovaný obraz, čím rieši potenciálne etické problémy. Model je schopný vytvárať obrázky podľa konkrétnych a kreatívnych príkazov, čo otvára dvere pre nekonečné možnosti v oblasti dizajnu a umenia.

Čo prinesie regulácia kryptoaktív poskytovateľom služieb a spotrebiteľom?

Od roku 2024 sa emitenti a poskytovatelia kryptoaktív, ako aj spotrebitelia investujúci do kryptoaktív, budú riadiť novým nariadením zameraným na reguláciu trhu s kryptoaktívami, nazývaným MiCA. Tento právny rámec, ktorý bol schválený v máji, zavádza jednotné pravidlá pre všetkých hráčov na trhu s kryptomenami v rámci Európskej únie, vrátane Slovenska.

Zmeny sú motivované potrebou zjednotiť rozdielne prístupy k regulácii kryptomien v členských štátoch EÚ. Nová regulácia tiež reaguje na nedávne problémy na trhu, vrátane krachov niektorých kryptobúrz. Cieľom je zabezpečiť právnu istotu, zlepšiť spoluprácu medzi poskytovateľmi služieb kryptoaktív a finančnými inštitúciami a zároveň chrániť spotrebiteľov pred potenciálnymi rizikami.

Európska komisia sa zameriava nielen na finančnú bezpečnosť, ale aj na environmentálne vplyvy kryptoaktív. V budúcnosti sa očakáva, že poskytovatelia na trhu s kryptomenami budú musieť poskytovať informácie o svojom environmentálnom dopade.

Pripravte sa na budúcnosť