FinTech Media Choice - hry, prestavby a vývoj ekonomiky

intro

Načerpajte informácie z výberu článkov iných médií. Naše zhrnutie každého z nich Vám ušetrí čas. Nájdete tu novinky zo sveta financií, technológií, aj nehnuteľností.

Tri scenáre, ako by sa na trhoch mohla prejaviť budúca ekonomická a geopolitická situácia - Podľa analytikov spoločnosti Amundi existujú tri možné scenáre vývoja na trhoch v nasledujúcom roku až roku a pol. Opísali negatívny, teda prepad smerujúci k stagflácii, s pravdepodobnosťou naplnenia 30 %. Neutrálny, teda veľkú divergenciu, s pravdepodobnosťou 60 %. A pozitívny s inkluzívnym a udržateľným rastom, ktorý podľa nich môže nastať na 10 %. V článku uvádzajú pravdepodobný vývin, aj vplyv na trh každého z nich.

Bude lietanie bežný spôsob dopravy? Nemci tvoria „nebeské cesty“ pre mestá - Pozemná mestská doprava je so zvyšujúcou sa populáciou čoraz preťaženejšia. Riešenie má priniesť inovácia v leteckej doprave. Spoločnosť Skyroads sa od roku 2019 snaží sprístupniť lietanie každému novým systémom riadenia vzdušného priestoru, ktorý umožní automatizovaným a autonómnym osobným a nákladným vozidlám lietať ponad husto obývané mestské oblasti. V Mníchove buduje prvú letovú testovaciu oblasť na svete, ktorá je vybavená infraštruktúrou riadenia dopravy a navádzania vozidiel. Zakladateľ a CEO spoločnosti vidí životaschopnosť celého konceptu vo včasnom implementovaní technológie, kým je hustota premávky stále relatívne nízka." Dodáva, že [ich] obchodný scenár predpokladá, že od roku 2026 budú verejne viditeľné pilotné aplikácie pre mestskú leteckú mobilitu pre ľudí."

Ani pandémia nezmenila nič na tom, že mladí odchádzajú od rodičov až po tridsiatke - Podľa analytika Slovenskej sporiteľne sú hlavnými dôvodmi ceny nehnuteľností, dostupnosť hypoték a nájomného bývania, ale aj dlhodobo vyššia miera nezamestnenosti mladej generácie. Priemerný mladý Slovák odíde z domu tesne pred dovŕšením 31 rokov, pričom priemerný Európan už vo veku 26,5 roka. Najlepšie sú na tom Švédi (19) a najhoršie Portugalci (33,6).

Spoločná európska mena euro je opäť slabšia ako americký dolár - K podobnej zmene došlo pred vyše 20 rokmi. Zatiaľ čo USD rastie, euro naopak klesá z viacerých dôvodov. Medzi nimi je aj často spomínaná inflácia, dôsledky vojny, problémy v dodávateľskom reťazci a avízo Ruska o zastavení dodávok plynu cez plynovod Nord Stream 1.

Predaj nových domov v USA klesol na najnižší za posledných 7 rokov - „Ostrý pokles predaja nových domov je ďalším jasným indikátorom toho, že bývanie [v USA] je v recesii,“ uviedla asistentka prezidenta NAHB. Podľa novozverejnených údajov amerického ministerstva pre bývanie a rozvoj miest a amerického úradu pre sčítanie ľudu predaj novopostavených rodinných domov v júli klesol o 12,6 % na 511 000 sezónne upravených ročných stavov v porovnaní s júnovým údajom, ktorý bol revidovaný smerom nadol. Predaj nových domov sa v porovnaní s predchádzajúcim rokom znížil o 29,6 %.

Štúdia ukazuje, že USA vedú cestu krypto platieb - Štúdia spoločnosti Merchant Machine zostavila rebríček krajín podľa celkového používania kryptomien, na čele sa umiestnili Spojené štáty. Podľa prognóz ale bude v nasledujúcich troch rokoch najviac kryptomien používať Nigéria. V nej má podľa súčasného vývoja do roku 2030 používať kryptomeny každý obyvateľ.

Prvý slovenský mrakodrap má vypredanú už väčšinu bytov. Tie zvyšné v ponuke ešte nie sú - Eurovea Tower od deelopera J&T Real Estate v júni dosiahla 125 metrov, po dokončení na budúci rok to má byť až 168, čo je ekvivalent 48 poschodí. V súčasnosti má byť predaných už 90 % z 500 bytových jednotiek, ceny však zverejnené neboli.

Neatraktívna, drahá a komplikovaná rekonštrukcia historických stavieb developerov neláka - V súčasnosti prevláda trend zbúrať staré a postaviť nové. Rozhodujúcim faktorom býva cena a návratnosť investície. Niektorí developeri ale našťastie zastávajú aj iný názor. Spoločnosť Penta Real Estate hovorí, že cieľom developerských spoločností by nemalo byť iba sledovanie vlastného záujmu, ale treba brať ohľad najmä na širokú verejnosť. Na jej názory a potreby, a snažiť sa jej aj mestu do možnej miery vyhovieť pri realizácii projektu." Ďalšie komplikácie vedia spôsobiť aj vlastnícke vzťahy, nakoľko významné brownfieldy sú vo veľkej miere v súkromnom vlastníctve.

Na prahu veku umelej inteligencie a robotov investuje Hyundai 400 miliónov dolárov - Kórejská automobilka kúpila spoločnosť Boston Dynamics potom, ako sa jej zbavil Google, aj SoftBank. Prvotná výška investície na úrovni 400 miliónov dolárov dáva svetu najavo, že to Hyundai s umelou inteligenciou myslí vážne. Automobilka avizovala, že v Cambridge už začala s hromadným najímaním výskumníkov a technikov. Strojové učenie (machine learning) nemá byť využitý len v automobilite, ale aj vo sfére humanoidných robotov.

Šéf herného štúdia Peter Nagy: Poliaci nás vo vývoji videohier výrazne predbehli - Krátime si nimi čas, upevňujeme sociálne väzby, či prežívame nové zážitky. Dnes už majú videohry aj svoje majstrovstvá sveta a herný priemysel zaberá čoraz väčší podiel z globálnej ekonomiky. Tržby slovenského videoherného priemyslu rastú o približne 20 % ročne, no v porovnaní s inými krajinami, aj susednými, zaostávame. V Poľsku dosiahli vývojári svetový úspech s titulmi Witcher a Cyberpunk 2077, kde angažovali aj mená ako Keanu Reeves, či Johny Depp. Na Slovensku je len pár možností študovať v tomto odbore aj na vysokých školách, mnohí mladí ľudia teda odchádzajú za štúdiom do zahraničia. Na výsledky je potrebný čas, ľudia sa musia veci naučiť, mať skúsenosti s vlastnými hrami, potom môžu odovzdávať know-how ďalej a rozvíjať segment," hovorí Nagy.

Príjemné čítanie!