FinTech Media Choice - horúčka, euro, ESG

intro

Načerpajte informácie z výberu článkov iných médií. Naše zhrnutie každého z nich Vám ušetrí čas. Nájdete tu novinky zo sveta financií, technológií, aj nehnuteľností. Príjemné čítanie!

Novoročná horúčka investorov. Rastie skoro všetko, bitcoin o viac než štvrtinu

Trhy boli už druhý týždeň optimistické. Zmena nálady je najviditeľnejšia pri bitcoine, ktorý od začiatku roka vzrástol o 26 %. Dosiahla úroveň zo začiatku novembra, keď celý trh s kryptomenami potopil kolaps burzy FTX, ktorý stál investorov miliardy dolárov.

"Kryptoaktívam sa po zverejnení indexu spotrebiteľských cien darilo, čo naznačuje, že korelácia kryptomien s makroekonomickými udalosťami v dohľadnej dobe nezmizne," povedal Sean Farrell pre agentúru Bloomberg.

Keďže očakávania týkajúce sa tempa zvyšovania úrokových sadzieb slabnú, posilňuje sa aj zlato, klesajú výnosy dlhopisov a oslabuje dolár. Trh s opciami teda ukazuje, že investori očakávajú väčší rast, konkrétne v prípade bitcoinu nakupujú viac tzv. call opcií ako put opcií.

Chorvátsko po 29 rokoch prešlo na EURO

Na letnej dovolenke v Chorvátsku už môžete platiť eurami. Zhruba 4000 bankomatov v Chorvátsku v súčasnosti vydáva väčšinou bankovky v hodnote 10 a 20 eur, od 1. apríla sa to postupne rozšíri aj na vyššie nominálne hodnoty. Duálne zobrazovanie cien potrvá ešte do konca roka 2023, aby sa uľahčilo prispôsobenie sa cenám v novej mene. Národná mena kuna bola v obehu od roku 1994. Aj investovanie cez našu platformu bude v rámci investorov z Chorvátska jednoduchšie -  už nebudú musieť ich vklady znášať kurzové riziko.

Platobná asociácia spúšťa „Projekt ESG"

Cieľom novej iniciatívy je podporiť udržateľnú zmenu a povzbudiť spoločnosti, aby sa zamerali na svoj vplyv na životné prostredie a na svoje riadenie. Projekt ESG sa stáva siedmym projektom platobnej asociácie; všetky majú za cieľ pozitívne formovať budúcnosť platobného prostredia. Tú najnovšiu podporuje viac ako 20 platobných spoločností. Ďalšou ambíciou je tiež preskúmať, čo môže dosiahnuť odvetvie ako celok.

„Svet si čoraz viac uvedomuje dôležitosť začlenenia udržateľných a komunitne orientovaných postupov do podnikania. Platobný sektor však musí aj naďalej uznávať ESG ako príležitosť k rastu. Musí tiež prijať šancu priniesť viac pre naše zainteresované strany. Bol som ohromený podporou, ktorú naši členovia prejavili tejto iniciatíve, a už sa neviem dočkať, kedy začneme," uviedol Tom Brewin, vedúci projektov v The Payments Association.

Fed bude merať expozíciu bánk voči klimatickému riziku

Šesť najväčších amerických bánk dostalo od Federálneho rezervného systému za úlohu analyzovať vplyv skúšobných scenárov fyzických aj prechodných rizík súvisiacich so zmenou klímy na nehnuteľnosti v ich portfóliách.

„Fed má v súvislosti s finančnými rizikami súvisiacimi s klímou úzku, ale dôležitú zodpovednosť - zabezpečiť, aby banky chápali a riadili svoje podstatné riziká vrátane finančných rizík vyplývajúcich zo zmeny klímy," hovorí podpredseda pre dohľad Michael Barr. „Cvičenie, ktoré dnes spúšťame, podporí schopnosť orgánov dohľadu a bánk analyzovať a riadiť vznikajúce finančné riziká súvisiace s klímou."

Pilotné cvičenie zahŕňa scenáre fyzikálnych rizík s rôznou úrovňou závažnosti, ktoré ovplyvňujú portfóliá obytných a komerčných nehnuteľností na severovýchode Spojených štátov, a každej banke ukladá zvážiť vplyv ďalších šokov fyzikálnych rizík na ich portfóliá nehnuteľností v inom regióne krajiny.

Strata 1,2 miliardy dolárov

Banka Goldman Sachs je americká nadnárodná spoločnosť zaoberajúca sa investičným bankovníctvom a finančnými službami so sídlom v New Yorku. Ponúka služby v oblasti investičného manažmentu, cenných papierov, správy majetku, sprostredkovateľských služieb a prevode cenných papierov. Jej nová divízia „Platform Solutions“, ktorá zastrešuje oblasť fintech, kreditné karty a transakčné bankové operácie vykazuje straty. Za prvých deväť mesiacov roku 2022 dosiahla stratu 1,2 miliardy dolárov. Aj to je jeden z dôvodov, prečo Goldman Sachs ohlásila hromadné prepúšťanie, pričom ohrozených môže byť až 4-tisíc pracovných pozícií.