FinTech Media Choice - firmy investujú, ceny rastú pomalšie

intro

Načerpajte informácie z výberu článkov iných médií. Naše zhrnutie každého z nich Vám ušetrí čas. Nájdete tu novinky zo sveta financií, technológií, aj nehnuteľností. Príjemné čítanie!

Reverzné hypotéky môžu byť užitočnejšie ako Krajniakov dôchodok

Reverzné hypotéky predstavujú zaujímavý koncept, ktorý by mohol pomôcť seniorom zlepšiť svoju finančnú situáciu po odchode do dôchodku. Ide o systém, v rámci ktorého senior predáva svoju nehnuteľnosť banke, ale zároveň si ponecháva právo na doživotné bývanie v nej. Peniaze z predaja môže senior využiť hneď a nemusí čakať na postupné vyplácanie.

Tento koncept sa objavil v politickom programe strany Modrí, Most-Híd a vzbudil diskusiu o jeho potenciálnych výhodách a nevýhodách. Kritici tohto systému sa obávajú, že by mohol viesť k situácii, kedy by dôchodcovia prišli o svoje domovy a ich deti by nezdedili nič. Na druhej strane, zastánci reverzných hypoték argumentujú, že tento systém by mohol posilniť medzigeneračnú solidaritu. Ak by deti nechceli alebo nemohli finančne pomáhať svojim rodičom, tí by mohli zlepšiť svoj skromný dôchodok práve prostredníctvom reverznej hypotéky.

V súčasnosti je populárny trend, kedy sa zodpovednosť detí voči rodičom formálne rieši malými sumami, čo môže vytvárať falošnú predstavu o splnení rodinných povinností. Reverzné hypotéky by mohli byť jedným zo spôsobov, ako tento problém riešiť.

Krutá nemecká realita: firmy radšej investujú v zahraničí, zotavenie z recesie sa odkladá

Nemecko čelí hospodárskemu poklesu, ktorý je spôsobený radom faktorov. Hrubý domáci produkt krajiny zaznamenal dvakrát po sebe medzštvrťročný pokles a očakávania o oživení ekonomiky sú neisté. Namiesto očakávaného zlepšenia sa objavujú obavy, že najväčšia ekonomika Európskej únie, kam smeruje takmer tretina českého vývozu tovaru, sa len tak nespamätá a môže pokračovať v neistote ešte niekoľko rokov.

Nemecko nečelí len vysokej inflácii a oslabujúcej kúpnej sile domácností, ale aj hlbším problémom. Medzi ne patrí vysoké ceny energií, akútny nedostatok pracovných síl spojený s dlhodobo neuspokojivým demografickým vývojom, nedostatočné investície do modernizácie výrobných kapacít a infraštruktúry, ako aj obrovská byrokracia.

Časopis Politico túto zmes faktorov nazýva "toxický koktail". Mnoho veľkých nemeckých firiem sa prebúdza do drsnej reality a rozhoduje sa investovať tam, kde na nich čakajú lepšie podmienky - do Severnej Ameriky a Ázie. Tento trend môže mať ďalekosiahle dôsledky pre celú európsku ekonomiku.

Júnové veľkoobchodné ceny v ďalšej povzbudivej správe o inflácii vzrástli menej, ako sa očakávalo

Ceny vo veľkoobchode v USA v júni stúpli menej, ako sa očakávalo, čo je najnovší signál, že inflácia v krajine sa upokojuje. Index výrobcovských cien (PPI) pre konečnú spotrebu stúpol o 0,1 %, zatiaľ čo ekonómovia predpovedali nárast o 0,2 %. PPI stúpol o 0,1 % po vylúčení potravín, energií a obchodných služieb, čo zodpovedá očakávaniam.

Tieto údaje prichádzajú deň po tom, ako index spotrebiteľských cien (CPI) za jún ukázal menší ako očakávaný nárast. CPI stúpol len o 3 % ročne, čo je najnižšia úroveň od marca 2021, čo posilňuje nádeje investorov, že Federálny rezervný systém je blízko konca svojho cyklu zvyšovania úrokových sadzieb.

Čísla veľkoobchodných výrobcov klesli rýchlejšie ako údaje o spotrebiteľskej inflácii. V máji skutočne hlavné číslo PPI kleslo o 0,4 % a zostalo nezmenené po vylúčení potravín, energií a obchodných služieb.

Ripple tvrdí, že americké banky budú chcieť používať kryptomenu XRP po čiastočnom víťazstve v boji proti SEC

Spoločnosť Ripple, startup v oblasti blockchainu, je optimistická, že americké banky a ďalšie finančné inštitúcie v krajine začnú prejavovať záujem o adopciu jej kryptomeny XRP v medzinárodných platbách. Dôvodom je nedávne rozhodnutie súdu, ktoré určilo, že token XRP nie je samo osebe nutne cenným papierom.

Ripple očakáva, že začne rokovania s americkými finančnými firmami o použití jeho produktu On-Demand Liquidity (ODL), ktorý využíva XRP pre prevody peňazí, v treťom štvrťroku. Toto vyplýva z rozhovoru, ktorý poskytol generálny právny poradca spoločnosti Ripple, Stu Alderoty, pre CNBC.

Ripple sa posledné tri roky snaží obhájiť pred obvineniami Komisie pre cenné papiere a burzy (SEC), ktorá tvrdí, že Ripple a dvaja jeho výkonní riaditelia uskutočnili nelegálnu ponuku v hodnote 1,3 miliardy dolárov prostredníctvom predaja XRP. Ripple odmietol tieto tvrdenia, trvajúc na tom, že XRP nemôže byť považované za cenný papier a je skôr podobné komodite.

Napriek tomu, že rozhodnutie súdu neznamená úplné víťazstvo pre Ripple, otvára dvere pre možné budúce rokovania s americkými bankami o použití produktu ODL. Ripple teraz získava väčšinu svojho biznisu mimo USA, ale s nádejou, že toto rozhodnutie prinesie viac rozhovorov v USA s potenciálnymi zákazníkmi a niektoré z týchto rozhovorov sa môžu premeniť na skutočné obchodné príležitosti.

Pripravte sa na budúcnosť