FinTech Media Choice - ekonomika rastie, no chýbajú nám startupy

intro

Načerpajte informácie z výberu článkov iných médií. Naše zhrnutie každého z nich Vám ušetrí čas. Nájdete tu novinky zo sveta financií, technológií, aj nehnuteľností. Príjemné čítanie!

Hospodárenie Slovenska sa za minulý rok zlepšilo, revízia údajov ukázala vyšší výkon ekonomiky

Revízia údajov o hospodárení Slovenska za minulý rok ukázala lepšie výsledky, s nižším deficitom a dlhom voči HDP. V roku 2022 ekonomika rástla rýchlejšie, s HDP na úrovni 1,8 % oproti pôvodným 1,7 %. Avšak, očakáva sa, že hospodárenie sa tento rok výrazne zhorší, pričom nová vláda plánuje konsolidáciu financií bez ovplyvnenia sociálneho štandardu obyvateľov. Deficit verejných financií by mal dosiahnuť 6,85 % HDP, no podiel dlhu na ekonomickej výkone by sa mal mierne znížiť na 57 % HDP, aj napriek nadpriemernej inflácii​.

Prieskum Ifo predpovedá globálny rast cien nehnuteľností na úrovni 9 %

Podľa prieskumu nemeckého inštitútu Ifo a švajčiarskych analytikov z KOF, ceny nehnuteľností na celosvetovej úrovni porastú o 9 % v nasledujúcom desaťročí. Táto predpoveď vychádza z nového výskumu, ktorý zahŕňal názory viac ako 1400 expertov zo 133 krajín. Navzdory nedávnemu poklesu cien nehnuteľností v niektorých krajinách, očakáva sa, že byty a rodinné domy zaznamenajú ďalšie zdražovanie v blízkej budúcnosti​.

Najvyšší nárast cien nehnuteľností sa očakáva v juhoázijskom regióne, kde by mali ceny stúpnuť o viac ako štvrtinu (25,1 %), čo je najviac spomedzi všetkých regiónov sveta zahrnutých do prieskumu. V západnej Ázii se predpokladá cenový rast o 22,4 %. Naopak, v USA a západnej Európe bude rast cien nehnuteľností menej výrazný, v USA očakávajú 6 % nárast, vo Francúzsku 5,5 % a v Nemecku 7,2 %. Vo Veľkej Británii je predpovedaný rast rýchlejší, 8,4 %, no stále zaostáva za východnou Európou, kde sa očakáva takmer 15 % zdražovanie.

Spoločnosť Borkovec a spol. uvádza na trh banku Partners. Bude len mobilná a založená na finančných poradcoch

Partners Banka, nová česká mobilná banka, kombinuje tradičné bankovníctvo s finančným poradenstvom. Postavená finančnou skupinou Partners, ponúka klientom správu financií cez mobilnú aplikáciu, kde môžu zlúčiť svoje bankové účty, sporiace produkty a poistenia. Banka taktiež poskytuje prístup k nezávislým finančným poradcom, ktorí pomáhajú vyberať vhodné finančné produkty od rôznych inštitúcií. Cieľom je poskytnúť klientom viac možností, než ponúkajú štandardné banky, a zároveň im umožniť spravovať všetky svoje financie na jednom mieste.

Problém Slovenska? Málo startupov, málo investícií. Inovácie sú pritom motorom ekonomického rastu, ktorý potrebujeme

Slovensko zaostáva v ekonomickom raste kvôli nedostatku inovácií, málo startupom a nízkym investíciám do nich. V porovnaní s inými krajinami EÚ má Slovensko len 100 startupov na milión obyvateľov a investície dosahujú len 30 eur na obyvateľa. Seed Starter, prvý slovenský corporate venture capital program, sa pokúša zmeniť túto situáciu financovaním a podporou startupov, čo je ukázané ako krok správnym smerom. Program už zorganizoval dva bootcampy pre startupy, kde sa zúčastnilo 15 startupov, a tretí je plánovaný na november​.

Pripravte sa na budúcnosť